Sofert mai pastreaza la lucru doar jumatate din salariati

sâmbătă, 03 august 2002, 23:00
4 MIN
 Sofert mai pastreaza la lucru doar jumatate din salariati

Ziua de ieri a adus celor mai bine de 600 de salariati ai Sofert ramasi din jurul datei de 1 mai in concediu fara salariu, mai multe lamuriri privind soarta pe care o vor avea in urmatoarele luni. In urma discutiilor purtate cu reprezentantii sindicatelor si cu o parte dintre protestatari, Cornel Cirnu, directorul general al SC Sofert SA, a acceptat sa le plateasca salarii compensatorii salariatilor cuprinsi in valul de disponibilizari. Pina sa ajunga, insa, la un acord cu conducerea unitatii, angajatii ramasi in concediu fara plata au trecut prin citeva luni de cosmar. La inceptul lunii aprile, dupa incetarea activitatii de productie, o prima masura luata de conucerea unitatii, in acord cu sindicatele, a fost aceea a trimiterii salariatilor in concedii de odihna platite, incepind cu data de 15 aprilie. In conditiile in care situatia de criza nu ar fi cunoscut o ameliorare, salariatilor ar fi trebuit sa li se intocmeasca actele de intrare in somaj, la intoarcerea in concediu. Cu toate acestea, la incheirea perioadei de concediu, o buna parte din salariati au preferat sa ramina in concedii fara plata, fara sa isi intocmeasca actele de somaj, de teama ca la o eventuala reluare a activitatii nu vor mai fi rechemati la lucru. Primisera, totusi, promisiunea ca la data de 1 august combinatul va reporni activitatea de productie. Asa ca, acum doua zile, fiecare salariat s-a prezentat la sectia la care lucrase inainte cerind sa li se dea de lucru. Nebunia iscata atunci este deja binecunoscuta. Salariatii au aflat ca numai o parte din instalatii vor reporni la data de 15 aprilie. In lipsa directorului Cirnu si a liderului de sindicat Ionel Bitu, plecati la Bucuresti sa discute cu patronul Interagro, Ioan Niculaie, salariatii l-au luat de guler pe vice-liderul sindical, Florin Olaru, si s-au dus la Tribunal sa intenteze proces combinatului pentru nerespectarea contractului colectiv de munca. Protestatarii de joi s-au intors si ieri la serviciu, si au inceput sa manifesteze in fata cladirii conducerii, cerind un loc de munca sau acordarea salariilor compensatorii. "Numai Dumnezeu stie cum am trait lunile astea. Avem doua fete la liceu. Scoala incepe peste citeva saptamini si ma doare sufletul ca nu am cu ce sa le cumpar tot ce le trebuie", se plingea Elena Cretu, fosta angajata la sectia Ambalare. "Macar sa ne dea platile compensatorii, asa cum ne-au promis cind ne-au trimis in concediu fara plata", spunea si Costica Diaconu, fost salariat al sectorului CET din cadrul combinatului.
Dupa mai multe discutii purtate cu liderii sindicali si conducerea combinatului in fata cladirii administrative, o delegatie a protestatarilor a intrat apoi in cladire, pentru fi lamuriti de directorul Cirnu despre situatia in care se afla acum combinatul si soarta pe care o vor avea in urmatoarele luni. "Sintem in aceasi situatie ca in luna aprilie. Important este, acum, sa pastram o parte din salariati, pentru a porni, de la 15 august, instalatiile de producere a ingrasamintelor combinate din Sectia II. In portul Constanta vor sosi miine, din Tunisia, 10.000 de tone de fosfat. In conditiile in care nu vom reusi sa ne achitam angajamentul de plata, Interagro ne va sprijini cu suma de 450.000 de dolari. Cei 650 de salariati care vor intra in somaj vor primi, in functie de vechime, sase, noua sau 12 salarii compensatorii. Plata acestor salarii va fi facuta lunar, incepind cu data de 11 septembrie, iar cine va dori sa obtina intreaga suma odata, va putea ridica o cantitate echivalenta de ingrasamint pentru valorificare", a precizat, ieri, salariatilor, Cornel Cirnu.
Insa pornirea Sectiei II reprezinta pentru combinatul bacauan doar o solutie de moment. Fara o piata de desfacere pentru productia de ingasaminte, Sofert nu isi poate achita obligatiile de plata pe care le are fata de furnizorii de materie prima si de gaz metan. Datoriile pe care Sofert le are acum fata de furnizorii de gaz metan se ridica la aproximativ 120 de miliarde de lei, acumulate inca din anul 1997, fara a lua in calcul si penalitatile de intirziere. O recenta ordonanta de urgenta prevede reesalonarea datoriilor pe care agentii economici le au fata de furnizorii si distribuitorii de gaz metan. "Chiar daca reesalonarea datoriilor va fi facuta pentru o perioada de 24 de luni, ar trebui sa functionam in toata aceasta perioada la capacitate maxima pentru a le putea onora. Insa in conditiile in care producatorii agricoli nu sint sprijiniti, productia interna de ingrasaminte va ramine fara desfacere. Nu putem livra ingrasaminte in primavara, de exemplu, cu plata in toamna, la recoltare, fara a fi achitata macar 40% din valoare in avans. Producatorii agricoli nu au bani, iar asta se reflecta si in puterea lor de achizitie a ingrasamintelor chimice", a mai precizat Cornel Cirnu. Oprirea activitatii de productie a Sofert Bacau nu este, insa, singulara la nivel national. La aceasta ora, in afara de combinatul de ingrasaminte din Slobozia, toate celeleate unitati similare din tara au fost deja oprite sau sint pe cale de a-si inchide portile. (Elena SOLOMON)

Comentarii