Statul ii flaminzeste pe batrinii de la Azil

miercuri, 04 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Statul ii flaminzeste pe batrinii de la Azil

Ca unitatile de asistenta sociala din judet trec prin momente mai mult decit grele o demonstreaza si starea de criza care se inregistreaza in prezent la Caminul de Pensionari din Bacau. Problemele se aduna de la zi la zi, iar cei pusi sa le rezolve nu pot face prea multe, fara banii necesari.
Cea mai mare problema o reprezinta mincarea. Alocatia de hrana stabilita de Guvern nu s-a mai modificat de doi ani incoace. Pensionarii fara probleme de sanatate au dreptul la hrana de 14.000 de lei pe zi, iar cei cu handicap maninca de 15.800 de lei. Evident ca meniul, la o suma atit de mica, este subtire. Cum e si firesc, batrinii cer de mincare pentru ca cei mai multi nu mai au pe nimeni care sa le mai aduca pachete. Asa s-a intimplat ca unitatea sa inregistreze in ultimele luni depasiri la cheltuielile de hrana de aproximativ 35 de milioane de lei, baremurile impuse de stat fiind cu mult depasite.
"Daca nu le dam sa manince, vom ajunge sa ne moara asistatii de foame, ori sa dea in alte boli mai grave. Si asa multi dintre ei sint vai de capul lor", ne-a declarat Dorina Coman, directoarea caminului. Faptul ca asistatilor li se da mincare in plus, isca o alta problema. "Am putea sa le dam asistatilor mincare si de 40.000 zilnic, daca am avea sponsorizari. Dar noi nu primim nimic de la agentii economici, asa ca, dupa lege, depasirile la alimente ar trebui platite de conducerea unitatii. Noi am facut demersuri si la Inspectoratul pentru Handicapati si la Secretariatul de Stat pentru Handicapati sa se mai mareasca alocatiile, fiindca nu mai sint de mult in ton cu realitatea. O piine e 5.000 de lei, iar din 9.000 care ramin, poti sa-i dai unui batrin trei mese pe zi?", s-a plins directoarea Coman.
Desi e greu si la Azil, batrinii se inghesuie sa traiasca aici, mai ales cei ramasi singuri si care nu mai pot face fata cheltuielilor zilnice. Caminul este plin ochi si gazduieste mult peste numarul normal de pensionari. "Avem 230 de locuri, iar de jumatate de an, la sectia de bolnavi cronici, unde avem doar 50 de paturi, stau 60 de persoane. Locuri mai exista la alte unitati din judet, dar toata lumea vrea sa stea la Bacau", a incheiat Coman. Tot in ideea extinderii si a cazarii unui numar mai mare de batrini, conducerea unitatii si cea de la ISTH s-a gindit ca, in 2001, sa construiasca inca o cladire, destinata pensionarilor grav bolnavi. Pentru acest proiect, Consiliul Local va trebui sa aloce circa 2 miliarde de lei. (Eduard ADAM)

Comentarii