Vint de greva generala in sectorul de distributie a agentului termic

duminică, 30 iunie 2002, 23:00
4 MIN
 Vint de greva generala in sectorul de distributie a agentului termic

Vestea unei posibile incetari a contractului de distributie a agentului termic incheiat societatea la care lucreaza si CET a produs panica printre salariatii SC REI SRL. "Am in spate aproape 200 de oameni care vin in fiecare zi si imi bat in usa sa ma intrebe ce vor face de acum incolo. Nu stiu ce sa le raspund", ne-a spus Dumitru Stoian, liderul Sindicatului Termic 5, in care sint inscrisi toti cei aproape 200 de salariati ai SC REI din sectorul de intretinere si distributie a energiei termice. Istoria preluarii in administrare de catre SC REI SRL a distributiei agentului termic produs de fostul CET nu este una prea lunga. La inceputul anului trecut, SC Termloc SA a impartit distributia agentului termic cu celalalt producator de energie termica din municipiul Bacau, respectiv Sucursala Bacau a Termoelectrica. Imediat dupa preluarea punctelor termice, Romeo Apostol, directorul de atunci al CET, a sustinut ferm ca o asemenea decizie nu poate fi decit in beneficiul cetateanului, care ar fi trebuit sa plateasca un pret cu mult mai mic pentru gigacaloria produsa de un furnizor care are in curte si serviciul de distributie. La putin tmp dupa aceste declaratii, conducerea de atunci a CET isi schimba radical pozitia si hotaraste incredintarea distributiei agentului termic catre SC REI SRL. Decizia conducerii CET a fost indelung comentata la acea vreme. Directorul general al SC REI SRL era, pe atunci, Cristi Apostol, fiul directorului CET Romeo Apostol, care a fost acuzat ca nu isi doreste decit sa isi capatuiasca odraslele. Dupa preluarea distributiei agentului termic, tot personalul care se ocupa de intretinerea si exploatarea a 36 de puncte termice a fost preluat de SC REI SRL. Dupa ce au fost transferati de la SC Termloc SA, salariatii a crezut, pentru o vreme, ca vor fi platiti de catre CET. Insa dupa trecerea la SC REI SRL, in loc de grila de salarizare destul de generoasa de la CET, angajatii punctelor termice s-au trezit ca au trecut pe cartea de munca un salariu mediu brut de aproximativ doua milioane de lei. Transferul nu a fost lipsit atunci de probleme, pentru acesti salariati, care s-au trezit mutati de colo-colo, ca o marfa de schimb.
Istoria de acum un an se repeta
In primavara acestui an, Guvernul a decis trecerea unor sucursale locale a Termoelectrica in administrarea consiliilor locale. Printre sucursalele vizate de acest transfer de aministratei se afla si CET Bacau. A urmat un lung sir de negocieri intre conducerea Primariei Bacau, conducerea centrala a Termoelectrca si reprezentanti ai ministerelor industriilor si administratiei publice locale. Una din conditiile puse de administratia locala in vederea acestui transfer a vizat preluarea in administrarea Consiliului Local Bacau atit a activitatii de producere a energiei electrice si termice, cit si a retelelor de distributie a agentului termic. Acum aproape doua luni a fost infiintata SC CET SA, iar noul Consiliu de Administratie s-a pus pe treaba. Un licar de speranta s-a ivit pentru o vreme in sufeletele salariatilor de la REI, care au crezut ca vor fi preluati de SC CET SA. Insa in loc de posibila anagajare la CET, la urechile salariatilor au ajuns acum zvonuri de concedieri masive. Mai mult, pe la punctele termice au inceput sa apara tot felul de specialisti de pe la diverse societati care se intereseaza de soarta punctelor termice. Cu experienta pe care o au de acum in spate, salariatii REI se tem ca istoria din urma cu aproape un an sa nu se repete, cu consecinte inca mai grave pentru ei. Multi dintre acestia au mai bine de 35 de ani vechime iar in cazul in care vor fi disponibilizati, salariatii REI, nu vor avea dreptul nici macar la salarii compensatorii. "Nu avem inca nici un act oficial in care sa se stipuleze incheierea contractului de distributie a agentului termic. In mod normal, contractul expira la data de 1 august 2004. Insa la data de 1 august a acetui an contractul trebuie renegociat, existind chiar si posibilitatea rezilierii acestuia, la cerearea uneia dintre parti", ne-a declarat Gabriel Mustata, directorul SC REI SRL.
Intrebat fiind de soarta pe care o va avea servicul de distributie a agetului termic produs de SC CET SA, primarul Dumitru Sechelariu ne-a declarat ca decizia apartine conducerii acestei societati. La rindul sau, Vasile Dragusanu, noul director al proaspat infiintatei SC CET SA a confirmat zvonurile privind incredintarea serviciului de distributie a energiei termice catre o alta societate. "Dupa infiintarea SC CET SA inca nu am avut o colaborare cu SC REI SRL pentru ca nu s-a furnizat agent termic. Totusi, distributia agentului termic a fost incredintata catre aceasta societate de fosta conducere a CET. Pentru a asigura transparenta, intentionam acum ca, pina la data de 1 august, sa organizam o licitatie in vederea incheierii unui nou contract", ne-a mai declarat Vasile Dragusanu.
Miza pentru obtinerea acese licitatii este destul de mare, atita vreme cit aproximativ 40% din consturile agentului termic il reprezinta cheltuieluile de distributie. De altfel, si Vasile Dragusanu ne-a declarat ca valoarea acestui contract este de citeva miliarde de lei. El a mai precizat ca inca nu au fost puse la punct toate aspectele legate de organizarea unei asemenea licitatii. "Nu pot da acum asigurari salariatilor REI ca nu isi vor pierde locurile de munca. Insa una din conditiile pe care o vom pune pentru paticiparea la licitatie va fi aceea ca societatea cistigatoare sa preia cel putin 80% din actualul personal. In mod normal, orice societate care va cistia aceasta licitatie va avea nevoie si de personalul de deservire si distributie a punctelor termice", a incheiat Vasile Dragusanu. Declaratiile directorului SC CET SA nu au fost in masura sa ii linisteasca pe salariatii SC REI SRL, care au cerut sprijinul confederatiei sindicale CNSLR Fratia, unde Sindicatul Termic 5 din care fac parte, este afliat de citeva luni. Mai mult, sindicalistii din Termic 5 ameninta cu greva generala daca nu vor avea garantia pastrarii locurilor de munca. (Elena SOLOMON)

Comentarii