Balerinii japonezi debuteaza pe scena ieseana in „La fille mal gardee”

miercuri, 24 octombrie 2012, 21:09
2 MIN
 Balerinii japonezi debuteaza pe scena ieseana in „La fille mal gardee”

Balerinii japonezi, noi colaboratori ai Operei iesene, vor debuta intr-un spectacol ce se va juca saptamana viitoare, pe 31 octombrie. O noua reprezentatie a spectacolului „La fille mal gardée" va fi oferita de la ora 18:30, in Sala Mare a Teatrului National „V. Alecsandri". Regia si coregrafia sunt asigurate de Mihai Babuska, scenografia poarta semnatura Adrianei Urmuzescu, iar balerinii sunt coordonati de maestrul Sergiu Cotorobai. Dintre balerinii japonezi, vor debuta ca solisti, in rolurile Colas si Lise, Mariko Kawahigashi si Keigo Ueshima.

„Balerinii japonezi, pe langa cat se munceste in opera, mi-au spus ca vor sa munceasca mai mult. De dimineata pana seara stau in Opera si lucreaza. Le dai un DVD seara si a doua zi iti stiu toata coregrafia. Sunt foarte fericiti ca pot sa fie pe scena, fara sa plateasca. Sa stiti ca, in afara faptului ca ei au aceasta pregatire, asa se lucreaza in toata lumea, pentru ca, baletul avand un limbaj universal, e o competitie foarte mare la nivel international. Si ai nostri balerini, care sunt foarte buni, pleaca cu contracte in afara, nu stau pe salariile care sunt aici", a precizat Beatrice Rancea, manager al Operei iesene.

„La fille mal gardé" este un balet comic, format din doua acte, inspirat de pictura lui Pierre-Antoine Baudoin: „La réprimande/Une jeune fille querellée par sa mère", ce dateaza din 1789. „La origine, spectacolul a fost produs, coregrafiat si transformat de Jean Dauberval intr-un pastiche muzical adaptat dupa 55 de arii populare franceze al caror autor este necunoscut. Premiera a avut loc la 1 Iulie 1789 in Franta, la Marele Teatru din Bordeaux, sub numele de «Le ballet de la paille ou Il n’est qu’un pas du mal au bien» («Baletul paiului sau De la rau la bine nu este decat un pas»). De-a lungul timpului, «La fille mal gardée» s-a bucurat de o mare popularitate, ajungand astfel in repertoriul mai multor companii de balet din intreaga lume", a subliniat Bianca Grigoriu, responsabil relatii cu presa in cadrul Operei iesene.

Biletele pot fi cumparate de la Agentia Operei cu 30 lei (stal), 20 lei (balcon) sau 50 lei (loja).

Comentarii