40.000 de someri nu pot ocupa 100 de locuri de munca

sâmbătă, 18 martie 2000, 00:00
5 MIN
 40.000 de someri nu pot ocupa 100 de locuri de munca

40.272 de persoane din Botosani nu au nici un loc de munca. Aceasta cifra, raportata la numarul populatiei active induce o rata a somajului in judet de 19%, printre cele mai ridicate din tara. Cu toate acestea, in "bursa locurilor de munca" publicata saptaminal de Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) exista in permananta oferte de serviciu pentru someri, unele fiind valabile pentru o lunga perioada de vreme. De exemplu pentru aceasta saptamina AJOFP are o oferta de 100 de locuri de munca. Cu greu aceste locuri vor fi ocupate, marea parte a celor fara serviciu preferind sa stea acasa si sa primeasca ajutor de somaj decit sa munceasca la diversi patroni pentru 100 de mii de lei in plus.
"Foarte multi refuza locurile de munca pentru ca sint foarte prost platite si se lucreaza 31 de zile pe saptamina din 31 posibile", declara Cristian Bazic, directorul general AJOFP. El argumenteaza aceasta declaratie prin citeva exemple de firme care ofera salarii lunare sub 700.000 de lei dar la care trebuie sa lucrezi zilnic: "SC Topaz SRL cauta de citeva saptamini bune patru vinzatori dar nimeni vrea sa se angajeze. Este munca multa pe bani putini si nimeni nu agreaza acest lucru".
14.000 de persoane nu au absolut nici un venit
De cele mai multe ori, responsabilii AJOFP trimit oameni catre firmele angajatoare, dar acestia vin inapoi, pentru a se reinscrie la ajutorul de somaj din cauza ca patronii angajatori decid ca nu corespund cerintelor postului. "Este posibil chiar sa fie solicitate aceste referinte de la angajatori, pentru ca este mai usor sa stai acasa si sa primesti ajutor de somaj" spune Ioan Agachi, sef de birou in cadrul Agentiei de Ocupare si Fomare Profesionala. "Este insa aproape imposibil sa depistezi astfel de cazuri. Oricum, noi, anual, scoatem multe persoane din plata ajutorului de somaj pentru ca refuza diverse locuri de munca".
Aceste explicatii sint valabile pentru un anumit numar de someri. Insa, din totalul de 40.272 de persoane fara ocupatie din Botosani, un numar de 14.000 nu au absolut nici un venit, fiind iesiti din orice fel de forma de plata sociala. Le-a expirat durata de acordare a ajutorului de somaj sau a alocatiei de sprijin si practic nu mai au nici un ban. Chiar si acestia refuza incadrarea la societatile care solicita personal, desi chiar si un venit minim ar fi binevenit. Spectrul locurilor de munca este divers, cautindu-se de la muncitori necalificati, vinzatori, tinichigii, confectioneri pina la secretare, economisti, juristi si ingineri. Nimeni insa nu se inghesuie sa se angajeze. Responsabilii AJOFP nu au nici ei o explicatie pentru acest fenomen punind totul pe seama salariilor mici sau a lipsei de personal calificat in meseriile cautate. "Foarte multi dintre someri sint tineri care stau acasa la parinti si incerca sa acceada la cursurile unei facultati. Acestia nu se angajeaza, stau si invata si primesc si ajutor de somaj din partea statului. Exista cazuri de tineri care de patru ani tot dau la facultate si pina reusesc nu se angajeaza nicaieri. Este mai bine sa stai acasa la parinti unde nu ai de facut nici o cheltuiala", declara Cristian Bazic. Cei care termina facultatea se feresc sa se angajeze in judetul Botosani din cauza posibilitatilor minime de afirmare pe care le ofera aceasta zona.
"Intelegem sa ne platim bine oamenii, numai sa fie dispusi sa munceasca"
Foarte putini din absolventii de facultati se intorc acasa, preferind in schimb sa se stabileasca in judete mai dezvoltate economic. La fel de putini din cei care se intorc in Botosani se angajeaza in domeniile de activitate pentru care au studiat, preferind meseriile din alte domenii, dar mai bine platite. Din cauza aceasta, firme ca Omicron, Electroalfa sau Elsaco, printre cele mai puternice din zona, reusesc cu greu sa angajeze personal calificat desi salariile de cel putin doua milioane de lei oferite pentru inceput numai ca sint mici nu s-ar putea spune."Avem mare nevoie de ingineri tineri, profil mecanic sau electric, declara dr. ing. Mircea Aionesei, administratorul firmei Omicron. Intentionam sa importam linii tehnologice noi insa ne punem serios problema daca mai este cazul, pentru ca nu avem cu cine lucra. Intelegem sa ne platim bine oamenii, numai sa fie dispusi sa munceasca". Electroalfa a ridicat si mai mult stacheta, recrutindu-si viitorii specialisti inca de pe bancile facultatilor. Ei ofera chiar si locuinta de serviciu insa viteza de dezvoltare a firmei cu greu tine pasul cu angajarea de noi salariati. Elsaco, o alta firma aflata in plina dezvoltare, are probleme in recrutarea personalului. "Uneori am impresia ca au plecat toti inginerii din oras. Mentin cite un anunt de angajare cu saptaminile si nu reusesc sa gasesc pe cineva priceput si dornic de munca, spune Dorin Popa, unul din directorii firmei. La fel ca firmele de mai sus, multe altele nu gasesc personal sau cei ce vin nu prea au chef de munca. "Cred ca ne-a mers buhul de cind tot dam anunturi de angajare, declara ing. Dron Cezar, directorul firmei Pulsar. Cu meseriasii am scos-o cumva la capat dar dorim sa angajam si noi inca un inginer. Mai trist e ca, in urma anunturilor, nu mai vin sau daca, rar, mai ramine cite unul sa vada despre ce e vorba se plictiseste repede si in doar citeva zile ajungem la loc de unde am plecat, adica cu problema nerezolvata desi nu cerem nimanui sa ridice pietre de moara"
Munca putina, visul celor mai multi someri
"Multi din cei care nu au nici un venit muncesc pamintul pe la tara, mai taie o gaina, un porc si reusesc cumva sa-si asigure hrana de zi cu zi", mai spune Ioan Agachi. Acesta este de parere ca nici patronii nu sint suficient de interesati sa atraga personal oferind salarii atractive: "La un ajutor de somaj mediu pentru Botosani de 500.000 de lei, somerul sta acasa pina la epuizarea acestei forme de plata si abia dupa aceea se mai gindeste sa-si faca rost de un loc de munca". Agachi spune ca sint agreate de someri in special posturile de paznici sau de femei de servici, unde pentru un concurs se inscriu cite 40 de concurenti: "Daca tot salariile sint mici se cauta serviciile cele mai usoare. Daca am avea 40.000 de posturi libere de paznici si femei de servici nu am mai avea aproape nici un somer in Botosani". In schimb, desi o oferta diversificata de locuri de munca exista, sint preferate mitingurile in fata Prefecturii sau alte forme de protest culmea, cu solicitarea unor locuri de munca. Atunci cind acestea sint oferite nu sint acceptate pentru ca sint prost platite. Este de asteptat ca in vara, rata somajului sa scada pentru ca vor fi libere peste 2.000 de locuri de munca in agricultura si contructii, locuri de munca deja ocupate pentru ca marea parte a firmelor de constructii sau a firmelor care se ocupa de agricultura folosesc acelasi personal tot timpul prin incheierea unor contracte pe perioade determinate. (Viorel SURUGIU)

Comentarii