Aventurile premierului Isarescu la Botosani

miercuri, 25 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Aventurile premierului Isarescu la Botosani

Odata la patru ani, ca la Jocurile Olimpice, judetul nostru este declarat zona favorizata. Favoarea ce ni se face este de a-i intimpina pe potentialii sefi ai statului, candidatii la presedintie cu alte cuvinte, care vin sa ne lamureasca de ce o ducem noi prost si cit de bine o sa ne fie in continuare cu conditia sa punem stampila cum se cuvine pe buletinul de vot. Primul intreprinzator in acest sens a fost Mugur isarescu. Nici nu s-a uscat bine tusul pe actele de inscriere a candidaturii sale la BEC si actualul prim ministru a si ajuns in judetul nostru cu platforma electorala la purtator. La purtatoare, mai bine zis, primul ministru fiind secondat de simpatica lui purtatoare de cuvint Gabriela Vrinceanu Firea.
"Ia uite-l si pe ginerele lui Grigore, oare ce-i spune?"
Cu o mica intirziere, din cauze obiective, coloana candidatului a ajuns marti, pe la patru trecute fix direct la Rapsodia Conf Botosani, unitatea economica cea mai vizitata de prezidentiabili si nu numai. Vizita i-a luat prin surprindere pe localnici, nefiind anuntata decit prin telefonul fara fir. Asta nu i-a impiedicat pe unii sa-i umple buzunarele cu biletele in timp ce dumica din traditionalele piine si sare. Unii voiau locuri de casa, altii pensii mai mari, cum se obisnuieste cu astfel de ocazii. De la Rapsodia Conf, prim-ministrul si restul staff-ului sau s-au deplasat la Prefectura, unde au promis ca in doua saptamini orasul Botosani va fi declarat zona defavorizata.
De la Prefectura coloana oficiala a tisnit in tromba, ignorind strigatele disperate ale investitorilor FNI, care cereau: "Vrem banii inapoi!". Erau vreo treizeci, dar strigau de zece ori mai tare. In drum spre Dorohoi, Mugur Isarescu si suita sa au poposit pentru citeva clipe si la bisericuta din lemn "Adormirea" de la Braiesti, la solicitarea disperata a parintelui Ioan Bita. Imediat suflarea localitatii s-a adunat cu mic cu mare sa vada ce se intimpla. Intimpinat si aici cu piine si sare, primul ministru s-a invoit sa faca o vizita in altar. "Va multumim, domnule Isarescu, pentru vizita. Dupa Regele Mihai nici o alta personalitate n-a mai trecut pragul acestui lacas vechi de pe timpul lui Stefan cel Mare". La iesire premierul a fost luat cu asalt de locanici, fiecare cu necazurile lui. "Ia uite-l si pe ginerele lui Grigore, oare ce-i spune?", isi intreba o batrina vecina. "Lasa-l tu, poate-i spune cu pamintul". Si s-au linistit pline de sperante. La solicitare, Isarescu impartea autografe pe biletele de hirtie. Nestiind ce-s alea, unii deja intrau la banuieli: "Il vezi, da tot la cei care au". Un tinc de vreo cinci anisori, cu o mama de mina, revendica si el: "Mama, vreau colac!" Atunci premierul a rupt o bucata din colacul cu care a fost intimpinat si i-a dat pustiului in hohotele celor din jur. "Da ce rideti asa? – a intrebat o femeie. Poate i s-a parut bun".
"Hai s-o facem si pe asta"
Fara sa mai opreasca prin Dorohoi, din cauza iesirii din grafic, coloana oficiala s-a dus pusca pina la Broscauti. Se intunecase deja si multi dintre localnici incepeau sa banuie ca zvonul cu vizita e o cacealma. Dar n-a fost. Surpriza lui Mugur Isarescu a fost nu atit multimea care-l aclama – peste 200 de localnici – ci faptul ca a fost intimpinat de doi primari. Pe linga primarul de bastina, Ioan Romaniuc, a tinut sa fie prezent la eveniment si cel din comuna Corlateni, ca doar si el e om. Ambii bineinteles cu esarfa tricolora pe piept ca sa se deosebeasca de restul multimii. Asezati pe doua rinduri, elevii scolii din sat scandau cot la cot cu ceilati "Isarescu Presedinte!". Cind euforia s-a mai temperat un elev a transmis dascalului sau: "Dom profesor, i-auziti ce spun niste femei. Cica sa nu mai strigam asa. Sa strigam <Motorina mai ieftina!> ca sa aiba cu ce ara". Primarul de Broscauti, Ioan Romaniuc, a tinut sa-i prezinte premierului situatia dezastruasa a comunei sale: "N-avem gaz metan, spunea el, desi conducta trece pe la noi. Am facut studii de fezabilitate, avem si aprobari, numai banii ne lipsesc". "Cit va trebuie?" l-a intrebat Isarescu. "Cam 10 miliarde". Cosultindu-si staff-ul din priviri, primul ministru a decis: "Hai s-o facem si pe asta". Si pe loc cele zece milarde au si trecut in visteria cu promisiuni a primariei intru satisfactia tuturor celor prezenti in sala.
Facindu-si cu greu loc printre sepepisti, un satean in salopeta si cizme de cauciuc s-a rezemat de usa asteptindu-l pe Isareascu sa iasa din incapere. Cum a iesit, cum a si dat mina cu el. "Ba am spus eu ca dau mina cu primul ministru, s-a laudat mai apoi. Uite si acum miros a ministru in palma". " Ba, Ioane, da cind te-ai imbatat asa ca dimineata erai treaz?", l-au intrebat conlocuitorii lui. Femeile cu motorina si-au spus si ele doleanta si acum plecau linistite spre casa. "Sa dea motorina mai ieftina, ce crupa mamii lui. Hai fa Marie sa bem un rachiu!". Si duse au fost.
"Satul nostru care se invecineaza cu prietenii nostri rusi!"
La Broscauti a fost prezent si fostul subprefect Lucian Feodorov, ceea ce l-a facut pe prefectul Simionovici sa se exprime:"Noroc ca a venit premierul sa spuna ca sintem zona defavorizata, ca altfel venea Feodorov si spunea ca el a rezolvat problema".
Urmatorul punct din agenda premierului candidat a fost Ibanesti. De-ar fi stiut Isarescu unde are de ajuns ar fi cotit-o din Dorohoi. Pina la Ibanesti n-a ajuns nici asfaltul, multe case au acoperisul cu stuf, iar singura cladire cu adevarat civilizata este primaria. Bucurosi de oaspeti, ibanestenii au rabdat intirzierea fara sa cricneasca. Erau citeva sute. Inclusiv primarul care a tinut un discurs in fata caruia Farfuridi ar fi palit si si-ar fi luat constiincios notite. Primarul Cohal, insa, n-a inceput ca predecesorul sau de la ’48 ci mult mai departe, de la vechile descoperiri arheologice. Pina sa ajunga "la chestiune" i-a luat aproape jumatate de ceas. A trecut pe la atestarea documenatra, pe la celelalte evenimente istorice care s-au perindat prin localitate si a incheiat cu dotarile primariei: calculator, telefoane, pina a ajus si la ferestrau. Asistenta se tavalea pe jos de ris, mai ales ca primarul nici nu prea intelegea ce scrie in document. "Nu-i de ris asta – spunea Gheorghe Aghinitei, prezent si el la eveniment. Si-a batut joc de el cel care i-a scris discursul". Abandonind hirtiile, primarul Cohal a spus in cele din urma: "Va multumim domnule prim-ministru ca ati venit in satul nostru care se invecineaza cu prietenii nostri rusi!". Si i-a dat cuvintul premierului. Isarescu a zimbit si el cit i-a permis conditia de candidat, dar cind a vazut ca gluma se ingroasa si-a gasit alte ocupatii: dadea autografe, lua copii in brate numai sa nu se prinda lumea ca-i de acord cu primarul. Fara sa i-o fi cerut cineva el le-a promis totusi localnicilor ca le va da fonduri pentru asfaltarea drumului. Dupa care s-a trecut la protocol si de aici la Suceava, la avion. Saptamina viitoare s-a anuntat Ion Iliescu. (Florentin FLORESCU)

Comentarii