Botosanenii amendati cu 15,1 miliarde de lei

duminică, 10 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Botosanenii amendati cu 15,1 miliarde de lei

15,1 miliarde lei este valoarea totala a amenzilor aplicate populatiei si agentilor economici de cele 19 servicii descentralizate din Botosani in primele cinci luni ale acestui an. La solicitarea expresa a prefectului adresata celor 19 unitati membre ale Comisiei Judetene Consultative cu atributii de amendare, conducerile acestora au trimis primului reprezentant al guvernului in teritoriu situatia tuturor sanctiunilor banesti pe care le-au aplicat de la inceputul acestui an.
Institutia care a amendat cel mai mult botosanenii in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2001 este de departe Inspectoratul Judetean de Politie (IJP). 55.426 procese-verbale de contraventie, cuantumul total al amenzilor fiind de 6,9 miliarde lei. Cele mai multe incalcari ale legii din toate domeniile de activitate existente in Botosani se inregistreaza in domeniul circulatiei rutiere, 30.953 fiind numarul de amenzi aplicate in primele cinci luni pietonilor si conducatorilor auto. De fapt, botosanenii se dovedesc a fi cei mai reticenti in respectarea unor legi la care politistii au atributii de sanctionare intrucit urmatoarele acte normative la care s-au produs cel mai multe nereguli tin de desfasurarea unor activitati comerciale ilicite (11.427 amenzi aplicate in perioada mentionata), tulburarea linistii si ordinei publice (8.319 amenzi), incalcarea legislatiei privitoare la sistemele de paza (2.113 amenzi) si nerespectarea normativelor de evidenta a populatiei (1.571 amenzi).
Indisciplina economico-financiara a fost la ea acasa in primele 150 de zile ale acestui an. Cu 1.123 amenzi aplicate in valoare totala de 3,19 miliarde lei, Directia Generala a Finantelor Publice ocupa locul doi dupa IJP in privinta cuantumului total al sanctiunilor banesti inregistrate de la inceputul lui 2001. Cea mai incalcata lege a fost cea a contabilitatii, la care s-au depistat 581 de contravenienti ce au fost sanctionati cu 1,2 miliarde lei. Amenzi in valoarea de 428,3 milioane lei s-au inregistrat la legea privind combaterea evaziunii fiscale, de 331 milioane lei la ordonanata privind regimul produselor supuse accizelor si de 231 milioane lei pentru intarirea disciplinei financiar-contabile. Si inspectorii Garzii Financiare au gasit numeroase abateri de la legislatia economica in primele cinci luni ale anului. Ca si functionarii Directiei de Finante si cei ai Garzii au depistat cele mai multe nereguli la legea contabilitatii, aplicind 581 amenzi in valoare de 1,2 miliarde lei. Totodata, s-au mai inregistrat 239 amenzi in cuantum total de 149 milioane lei la legea privind combaterea evaziunii fiscale si altele 24 in valoare de 53 milioane lei la ordonanta guvernului 23/1995 care reglementeaza timbrarea tigarilor si a bauturilor alcoolice. Cumulat, intre 1 ianuarie si 31 mai a.c. inspectorii Garzii Financiare au aplicat 969 amenzi in valoare totala de 2,23 miliarde lei. Al treilea domeniu in care s-au constatat o sumedenie de incalcari ale legislatiei este cel silvic, directia judeteana de specialitate aplicind de la inceputul anului amenzi in valoare totala de 1,10 miliarde lei, din care 270 milioane lei au fost date chiar in luna mai.
Contraventiile sanctionabile de catre politie, finante si silvicultura sint cele la care populatia, institutiile si societatile comerciale au fost fruntase in primele cinci luni, amenzile aplicate de institutiile din domeniu insemnind aproximativ 70% din totalul celor inregistrate in 2001. In ciuda amplorii deosebite din judet a "muncii la negru", cu un cuantum al amenzilor de 338,5 milioane lei, Inspectoratul Teritorial de Munca nu a aplicat nici macar o treime din valoarea sanctiunilor Directiei Silvice si aproximativ a 20 – a parte din cele ale IJP. Au mai aplicat amenzi insemnate Politia de Frontiera (360 milioane lei), Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (354,9 milioane lei) si Directia Sanitar – Veterinara (238 milioane lei). Mari surprize se constata in privinta institutiilor a caror valoare a amenzilor aplicate este cea mai mica. Serviciul public descentralizat care a depistat cele mai reduse nereguli sint Biroul Vamal Stinca (7,9 milioane lei amenzi s-au aplicat in primele cinci luni), Grupul de Pompieri "Nicolae Iorga" (17,1 milioane lei), Inspectia pentru Constructii (18 milioane lei), Sistemul de Gospodarire a Apelor (26,5 milioane lei), Corpul Gardienilor Publici (30,1 milioane lei) si Biroul Vamal de Control si Vamuire la Interior (37,1 milioane lei), ceea ce inseamna ca botosanenii sint cei mai "cuminti" in domeniile vamale, a respectarilor normelor de prevenire si stingere a incendiilor si a administrarii apei.
"La cite nereguli sint in Botosani cuantumul amenzilor este un criteriu important in ceea ce priveste respectarea legii. Pe de alta parte, observ tot felul de nereguli, dar amenzi nu prea se dau", explica prefectul Costica Macaleti initiativa de contabilizare a tuturor amenzilor aplicate in 2001. O mare problema este constituita insa de incasarea sanctiunilor, din totalul de 15,1 miliarde lei amenzi aplicate, incasindu-se pina la finalul lunii mai doar 6,8 miliarde lei. De exemplu, Inspectoratul de Politie a incasat doar 2,3 miliarde din cele 6,9 miliarde de amenzi aplicate, Directia de Finante 2,1 miliarde din 3,1 miliarde lei, iar Directia Silvica nici mai mult nici mai putin de 32,4 milioane lei dintr-un total de 1,1 miliarde lei. "Daca din 15 miliarde s-au incasat doar sase inseamna ca ceva este putred. Discrepanta dintre cuantumul amenzilor aplicate si incasari sta poate intr-un viciu de forma al proceselor verbale si probabil si in justitie, care ar trebui sa accelereze solutionarea proceselor verbale", mai spune prefectul Macaleti. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii