Consilierii locali i-au trecut prin foc si sabiepe veteranii propusi pentru acordarea titlului de cetatean de onoare al Botosaniului

luni, 08 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Consilierii locali i-au trecut prin foc si sabiepe veteranii propusi pentru acordarea titlului de cetatean de onoare al Botosaniului

Dupa patru ani de sedinte scandaloase, Consiliul Municipal, pe care il putem numi de acum, fostul consiliu, nu a putut rata inca o ocazie de exprimare totala a atitudinii cu care au fost tratate problemele de pina acum. Reuniti intr-o sedinta extraordinara, cu scopul nobil de a acorda citeva titluri de cetatean de onoare unor veterani de razboi, consilierii nostri au facut din ceea ce parea a fi o sedinta anosta un circ, in care prestatiile clovnilor au intrecut toate asteptarile. Asociatia judeteana a veteranilor de razboi din Botosani propusese pentru a fi onorati cu titlul de cetatean de onoare al Botosaniului trei fosti combatanti in al doilea razboi mondial. Este vorba despre colonelul in rezerva Vasile Vasiliu, colonelul Ernest Parau si soldatul Ioan Timoficiuc, care din intimplare fac parte din conducerea filialei judetene a asociatiei, primul fiind chiar presedinte. Autopropunerile, caci se poate vorbi despre asta in cazul nostru, i-au cam scirbit pe unii dintre consilieri care au pornit scandalul. In cautarea motivelor ascunse si a smecheriilor care au stat in spatele propunerilor pentru titlul, s-a ajuns pina acolo incit biografiile celor trei candidati au fost luate la purecat an cu an. Doar Ernest Parau a trecut bine testul, anii pe care i-a petrecut pe front depasind binisor durata mandatului consilierilor. Ceilalti doi candidati insa, care au ajuns pe front abia dupa glorioasa intoarcere a armelor de la 23 august 1944, nu au scapat asa usor. Ioan Timoficiuc, mai ales, care s-a inrolat voluntar in armata cind ai nostri au inceput sa impuste nemti s-a bucurat de o mare atentie din partea germanofililor pe care nu credeam sa-i avem in consiliu. Atitudine fireasca de exemplu din partea lui Corneliu Furtuna care este un mindru proprietar de Mercedes, ce-i drept model mai vechi, pe care nu a apucat sa si-l schimbe in timpul acestui mandat. Una peste alta, ca sa mai puna gaz pe foc, comisia patru a mai venit cu trei propuneri pentru cetateni de onoare din rindul veteranilor de razboi, generalul de brigada in rezerva Alexandru Mihoci, care a luptat in ambele conflagratii mondiale ale secolului XX si soldatii Petru Striblea si Teodor Turtoi.
Toti veteranii pomeniti mai sus sint la virste venerabile, majoritatea trecuti bine de 80 de ani, luati la un loc ei depasind probabil suma virstelor consilierilor. Asta explica intr-un fel si "minaria" petrecuta la emiterea propunerilor din partea asociatiei, care de fapt nu prea mai are pe cine sa propuna, majoritatea virtualilor candidati fiind demult trecuti in lumea dreptilor, fara a mai primi marea onoare de a fi cetatean de onoare al Botosaniului. Ca o paranteza, la modul in care este condus Botosaniului nu este un motiv de mindrie nici sa fii cetatean obisnuit al acestui tirg.
Alesii nostri au aplicat procedura votului secret. Si asta pentru a da o bucata de hirtie unor oameni care de bine de rau, pe linga respectul inerent virstei, au facut totusi ceva pentru semenii lor de aceeasi cetatenie. Sedinta s-a incheiat cu bine, adica dupa o gramada de discutii si certuri, toti sase candidatii au fost desemnati cetateni de onoare. Singura explicatie pe care o putem extrage este aceea ca pina la sfirsitul sedintei s-a lamurit pina si ultimul consilier aflat in sala ca, de fapt, a fi cetatean de onoare nu aduce dupa sine nici un fel de indemnizatie, iar diplomele respective costa cam cit doua lopeti de asfalt aruncate din greseala in curtea unuia sau altuia dintre ei de catre un muncitor prietenos.
Daca vor mai dori, cei sase veterani nominalizati vor primi onorurile si diplomele de cetatean de onoare al Botosaniului astazi in piateta de linga ceea ce se cheama Monumentul Eroilor Cazuti in Al Doilea Razboi Mondial. (Catalin ALISTARI)

Comentarii