Explozie de sute de milioane la Flaminzi

vineri, 15 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 Explozie de sute de milioane la Flaminzi

Peste 100 de familii din Flaminzi au avut de suferit joi seara de pe urma unei explozii scapata de sub control. Detonarea s-a produs in jurul orei 18 cind pirotehnistii militari au instalat incarcatura in zidurile unui fost bloc de garsoniere dezafectat, care urma sa fie demolat. Suflul exploziei a avut efecte neasteptate chiar si pentru genisti, unda de soc propagindu-se spre un ansamblu de locuinte. Toate constructiile civile situate pe o raza de circa 200 de metri au avut de suferit. Valoarea pagubelor nu se cunoaste deocamdata pentru ca cele doua comisii de ancheta care s-au constituit la fata locului nu au reusit sa centralizeze decit bunurile distruse si nu valoarea acestora. Oricum, dupa primele estimari, explozia de joi seara se pare ca a adus prejudicii in valoare de citeva sute de milioane de lei. Din fericire, incidentul de la Flaminzi nu a facut victime omenesti dar a afectat poate cele mai sarace familii din aceasta comuna.
Institutiile implicate in acest eveniment sint biserica si armata, prima in calitate de beneficiar al asa zisei lucrari, iar a doua ca prestator de servicii, institutii care insa nu obtinusera nici un fel de aviz pentru aceasta lucrare. Cladirea ce urma sa fie dezafectata fusese un bloc de garsoniere parasit inca din 1988. Din toata cladirea, cu parter si trei nivele, nu mai ramasesera decit zidurile interioare si structura de sustinere. In luna aprilie, la solicitarea preotului din parohia Cordun, Pavel Cornaci, Consiliul local a pus la dispozitia acestuia terenul aferent pentru ridicarea unei biserici si construirea unei case parohiale. Acum trei saptamini, preotul Cornaci a incheiat contractul cu UM 01189 care joi a trimis la fata locului o echipa formata din trei pirotehnisti pentru demolare prin implozie. La ora 18, dupa ce in zidurile cladirii fusesera amplasate mai multe incarcaturi de trotil, circa 35-40 de kilograme, s-a aprins fitilul. Aproape simultan toate geamurile au inceput sa se transforme in tandari. Zgomotul exploziei a fost auzit pina la 2-3 kilometri departare dar in urma exploziei au fost afectatate mai bine de jumatate din ansamblul de locuinte situat chiar in centrul comunei, la vreo 100-150 de metri de sediul Primariei si Politiei. Cele mai afectate au fost blocurile C9 si C10 situate la aproximativ 20 de metri de cladirea ce urma sa fie demolata. Aici geamurile si usile au fost smulse efectiv cu tot cu toc din zid, mobila a fost rasturnata, in pereti au aparut fisuri iar tigla de pe acoperis au fost aruncata la zeci de metri distanta. "Eram chiar in apartament cind s-a produs explozia. Auzisem ca urmeaza sa detoneze si tocmai iesisem din bucatarie. Atunci am vazut geamurile plesnind, iar usa de la dormitor a fost smulsa efectiv din perete. A fost norocul meu pentru ca reusisem sa ies din apartament", a declarat Ramona Balauca, locatara a unui apartament situat la parterul blocului C9.
Imediat dupa producerea deflagratiei, pirotehnistii nu au mai fost vazuti de localnici. Efectele dezastrului se vedeau insa la orice pas si oameni cu lacrimi in ochi umpluse straduta de la marginea Flaminzului. Peste tot erau numai cioburi. Seara se apropia si multi dintre ei urmau sa-si petreaca noaptea sub cerul liber sau pe la cunostinte. Cei mai multi dintre ei erau in pragul disperarii, mica lor bruma de avere fiind distrusa intr-o fractiune de secunda. Unii dintre ei si-au batut scinduri in geam iar altii au inlocuit sticla cu folie de plastic. Primii care au intervenit au fost politistii din sat dar imediat dupa ei au sosit cei din conducerea Inspectoratului de Protectie Civila si reprezentantii UM 01189.
Pe la ora 20, Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor se constituise deja la Flaminzi. Reprezentantii comunitatii locale, consilieri locali, primar si viceprimar, lipseau cu desavirsire. Abia dupa vreo jumatate de ora s-a constituit si comisia locala sub comanda viceprimarului Dumitru Mursa. Imediat dupa aceasta a inceput evaluarea pagubelor. Impartiti in doua echipe, membrii comisiei au batut din usa in usa pentru un prim bilant. A fost cit pe ce sa izbucneasca chiar altercatii intre autoritati si cei afectati. "Dupa ce au distrus blocul de garsoniere si au vindut tot ce mai era in el, ne-au distrus acum si noua casele", spuneau la unison satenii. Pentru ca in unele apartamente proprietarii lipseau de la domiciliu si inclusiv magazinele aveau geamurile sparte, s-a solicitat ajutorul Jandarmilor care au trimis un pluton de militari in termen pentru a asigura paza bunurilor. Pe la ora 23 incepuse deja sa ploua marunt si atunci reprezentantii UM 01189 au adus citeva prelate pe care le-au intins peste sarpanta blocului care ramasese aproape fara tigla. Spiritele s-au mai linistit abia in jurul orei 4 dimineata cind barbatii ramasesera sa pazeasca apartamentele distruse iar femeile si copii fusesera cazati pe la rude si cunostinte in zonele neafectate.
Cit timp membrii Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor s-au perindat din casa in casa pentru a-i linisti pe oameni si pentru a evalua pagubele, primarul comunei, Constantin Tarus, nu a fost de gasit. La primele ore ale diminetii de ieri, la Flaminzi au ajuns prefectul judetului, Costica Macaleti, si absolut toti sefii institutiilor descentralizate ale statului, de la Politie, Procuratura, Inspectie in Constructii, Protectie Civila si pina la Protectia Mediului iar pe la ora 12 a ajuns si mr. Liviu Pinzariu, procuror in cadrul Parchetului de pe linga tribunalul Militar Iasi. Anchetele s-au derulat pe doua fronturi, una administrativa, la care au contribuit toate institutiile publice, si una militara, declansata in cadrul UM 01189, cea implicata in incident. Verificarile efectuate au scos la iveala mai multe situatii in afara legii. In primul rind s-a descoperit ca preotul care vroia sa distruga cladirea nu era si proprietar al imobilului pentru ca nu avea concesionat decit terenul. In al doilea rind, Primaria nu isi daduse avizul in scris pentru demolare.
Beneficiarul lucrarii, preotul Pavel Cornaci, nu solicitase nici avizele si nici autorizatiile pentru astfel de lucrari de la nici o alta institutie, Inspectie in Constructii, Prefectura, CJ, Agentia de Protectie a Mediului si nici nu fusese anuntata Protectia Civila. Cu alte cuvinte, totul s-a rezumat la un simplu contract de prestari servicii incheiat intre preotul din sat si UM 01189. Curios este insa ca atunci cind au purces la treabam nici pirotehnistii nu s-au interesat daca lucrarea este perfect legala. Mai mult, zona nici nu a fost incercuita pentru evitarea unor accidente nedorite. Totusi, anchetele nu au scos in evidenta cine se face vinovat de producerea exploziei. "Deocamdata, s-a constituit o comisie de ancheta care verifica toate datele. Cert este ca nu existau nici un fel de aviz pentru aceasta lucrare. Toate rezultatele anchetei vor fi centralizate si abia institutiile abilitate vor putea spune cui ii apartine vina iar cei direct responsabili vor fi trasi la raspundere", a declarat ieri prefectul Costica Macaleti.
Potrivit contractului, responsabilitatea obtinerii avizelor cadea in sarcina beneficiarului, dar fiecare pare sa aiba partea lui de vina, de la Primarie, ca nu a interzis efectuarea lucrarii desi in sat se vorbea de mai multe zile despre ce urma sa se petreaca joi, si pina la militari pentru ca nu au verificat daca actiunea este in perfecta legalitate. "Am vrut sa fac o biserica si uite ce a iesit. Nu am stiut de avize pentru ca nimeni nu mi-a spus nimic. Am apelat la militari pentru ca am crezut ca sint profesionisti", a declarat ieri parintele Cornaci. Conducerea unitatii militare se apara la rindul ei sustinind ca nu are nici o responsabilitate. "Este vorba de un contract de prestari servicii iar toate avizele si autorizatiile trebuiau obtinute de catre beneficiar. Ancheta care a fost initiata va clarifica cui apartine vina. Oricum, nu cred ca este vorba de o greseala tehnica", a declarat col. Dumitru Seserman, comandantul UM 01189.
In cursul zilei de ieri, societatile de constructii urmau sa trimita la Flaminzi sute de metri patrati de sticla, lemne si echipe de lucru asa incit oamenii sa se poata intoarce in casele lor. Pe baza unui contract in valoare de 29 de milioane de lei, cei implicati au produs pagube de cel putin zece ori mai mari. Simetria cifrelor contabilizate de comisia de ancheta pare sa confirme o superstitie populara potrivit careia la constructia fiecarei biserici trebuie adusa o jertfa – fostul bloc ce urma sa fie darimat avusese 144 de camere dar tot atitea familii au avut de suferit de pe urma detonarii si tot atitea apartamente au fost afectate de suflul exploziei. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii