Explozie fara vinovati

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Explozie fara vinovati

La trei luni si jumatate de la producerea exploziei de la Flaminzi, Parchetul Militar Iasi care a anchetat cazul si care trebuia sa scoata la lumina vinovatii, a dat verdictul. Exista vinovati, dar fara vina. Singurul gasit vinovat de producerea exploziei, din punctul lor de vedere, este maiorul Sorin Atomei, seful echipei de pirotehnisti din cadrul UM 01189, mutat la o unitate din Birlad. Totusi pe numele sau Parchetul Militar Iasi nu a dispus inceperea urmariri penale. Totul s-a invirtit in jurul contractului de prestari servicii, incheiat intre preotul Pavel Cornaci, din parohia Cordun, in calitate de beneficiar al lucrarii si UM 01189, care urma sa asigure distrugerea structurii. Conform acestui document, toate pagubele ce eventual s-ar fi produs trebuiau sa fie suportate de catre beneficiar, respectiv parintele Cornaci. Acesta a dorit ca pe terenul ramas dupa demolarea blocului de garsoniere sa construiasca o biserica. Insa, ceea ce s-a vrut a fi o implozie, s-a dovedit a fi in final o veritabila explozie, al carei suflu s-a simtit pe o raza de mai bine de 500 de metri. Cei mai afectati de explozie au fost locuitorii blocului din apropiere, care si-au vazut geamurile si timplaria facute tandari. Dar, verificarile ulterioare au scos in evidenta faptul ca, pentru demolarea cladirii, nu au existat nici un fel de autorizatii sau avize din partea institutiilor abilitate.
In urma anchetei initiate de catre Inspectia Judeteana in Constructii, Urbanism, Lucrari Publice si Amenajare a Teritoriului au fost gasiti vinovati parintele Cornaci, in calitate de beneficiar, dar si primarul localitatii Flaminzi, Constantin Tarus, care trebuia sa verifice daca exista toate avizele pentru realizarea imploziei. ”Atit primarul din Flaminzi, cit si preotul Cornaci au fost sanctionati contraventional la Legea 50, privind ordinea in constructii,” ne-a informat Eugen Enasescu, inspector-sef al IJCULPAT. Insa, numai preotul a platit amenda de 3,5 milioane de lei ce i-a fost aplicata. Primarul Constantin Tarus, considerindu-se nevinovat, a contestat in instanta amenda. ”Pe viitor, trebuie efectuata si o expertiza in cazul Flaminzi, pentru a se sti precis ce destinatie se va da constructiei. In ciuda cantitatii mari de trotil ce a fost folosita, totusi cladirea a ramas in picioare. Deci structura ei de rezistenta este puternica. Este clar ca aceasta constructie trebuie, ori sa fie demolata complet, ori sa fie imprejmuita cu un gard protector, pentru asigurarea unei oarecare securitati in zona,” ne-a mai declarat Enasescu.
Prefectul Costica Macaleti a primit si el ieri un raspuns oficial din partea Parchetului Militar Iasi referitor la explozia de la Flaminzi. In continutul acestuia se arata ca s-a luat decizia neinceperii urmaririi penale in cazul tuturor persoanelor implicate in producerea deflagratiei, nici un botosanean, fie militar sau civil, neurmind sa fie anchetat penal. "In adresa nu se explica motivele pentru care s-a luat aceasta decizie. Pur si simplu este vorba doar de un raspuns", afirma prefectul Macaleti care a evitat sa catalogheze in vreun fel decizia Parchetului Militar Iasi.
Rezultatele finale ale anchetei initiate de Parchetul Militar Iasi au fost asteptate si de catre cele zece firme de constructii care au efectuat lucrarile de reparatii la locuintele afectate. La vremea respectiva, Prefectura a solicitat realizarea reparatiilor la apartamente, urmind ca atunci cind ancheta se va finaliza, vinovatii sa despagubeasca firmele prestatoare. ”Singurul vinovat a fost gasit maiorul Sorin Atomei, dar pe numele sau nu s-a dispus inceperea urmaririi penale. Pirotehnistul unitatii militare din Botosani a fost anchetat de procurori din cadrul institutiei noastre, fiind de competenta noastra acest lucru,” ne-a declarat Stefan Mihai, prim-procuror la Parchetul Militar Iasi. Desi in mare parte, la vremea respectiva, pagubele au fost remediate, preotul Cornaci oferind 500 de metri de sticla de geam, totusi ancheta s-a sfirsit in coada de peste, concluziile Parchetului Militar nefiind favorabile firmelor de constructii care asteptau sa fie despagubite. "Mi-am pus cuvintul in toata aceasta treaba dar probabil ca in final doar ii voi chema pe sefii acestor firme la o cafea si sa le multumesc pentru ce au facut daca aceasta este situatia. Paguba nu este chiar atit de mare, dar ea trebuia recuperata de undeva", ne declara prefectul Costica Macaleti. (E. MALIS, S. BALASCAU.)

Comentarii