Fostul prefect, dat in judecata de Prefectura

marți, 28 august 2001, 23:00
3 MIN
 Fostul prefect, dat in judecata de Prefectura

Fostul prefect al judetului, Alexandru Simionovici (foto), a fost dat in judecata de catre institutia al carei sef a fost intre anii 1996 – 2000. Motivul actionarii acestuia in justitie este legat de folosirea telefonului mobil de serviciu si dupa data la care a fost eliberat din functie. Asemenea tuturor celorlalti prefecti din tara, Simionovici a beneficiat de un abonament lunar de 60 dolari, platit de stat. Problema este insa ca el a continuat sa foloseasca aparatul aproximativ 30 de zile si dupa 15 ianuarie. Pe adresa Prefecturii a sosit o factura de 5,9 milioane lei, reprezentind convorbirile purtate de fostul prefect ulterior datei mentionate. Cum insa incepind cu 16 ianuarie Alexandru Simionovici nu mai detinea nici o functie in Prefectura, institutia in cauza a refuzat sa achite cele aproape sase milioane lei, cerindu-i acestuia sef sa plateasca din propriul buzunar. Ex-prefectul a refuzat in mai multe rinduri sa faca acest lucru si, cu toate ca intr-o prima faza a incercat sa evite un litigiu la tribunal, prefectul Costica Macaleti a semnat pina la urma actele necesare trimiterii in judecata a predecesorului in functie. "Eu daca vorbesc acasa trebuie sa imi platesc telefonul. Dumnealui a ocupat functia de prefect pina pe 15 ianuarie si ce a facut de atunci incolo este alta treaba. Banii trebuie recuperati de la cel care a folosit telefonul", a explicat prefectul Macaleti.
Chiar ieri, Alexandru Simionovici a fost la prefectura. Desi a stat in institutie aproximativ doua ore, timp in care a trecut prin mai multe birouri, el a aflat de la reporterii Monitorul faptul ca a fost dat in judecata. Cind a auzit acest lucru, s-a intors din drum si a plecat rapid spre Dumitru Cretu, directorul de resurse umane si probleme speciale din cadrul prefecturii, solicitindu-i explicatii. Acesta i-a confirmat vestea, lucru care l-a intristat pe Simionovici, care a parasit prefectura fara chef de vorba. "Este vorba de o neintelegere. Pina nu lamuresc chestiunea cu domnul prefect, nu comentez. Pacat ca nu am stiut mai devreme de acest lucru, pentru ca vorbeam cu dumnealui despre acest lucru, inainte sa fi plecat", a afirmat fostul prefect.
Potrivit reglementarilor impuse de Mobilrom, clientii trebuie sa anunte cu trei luni inainte ca vor sa renunte la abonament, ori prefectura a solicitat incetarea contractului tocmai pe 15 ianuarie, data la care Alexandru Simionovici a fost eliberat din functie. Dumitru Cretu spune insa ca, in cazul fostului prefect, acest lucru a fost practic imposibil: "Sa ma ierte Dumnezeu, dar abia pe 10 ianurie 2001 s-a stiut cine va fi noul prefect. Nu puteam anunta cu trei luni inainte pentru ca nu stiam cine va fi prefect. Daca ieseau taranistii cistigatori la alegeri?"
Prefectura s-a constituit in parte civila si solicita doar recuperarea sumei de 5,9 milioane lei, fara a cere si alte daune. Desi dupa litigiul legat de neacordarea postului de director la SNIF, acesta este al doilea proces pe care Siminovici il are cu o institutie sau un serviciu public descentralizat de cind nu mai este prefect, Costica Macaleti sustine ca nu este vorba despre o razbunare politica: "Prefectura nu este un organism politic. Este o institutie publica, in care doar doi oameni sint politici, iar restul sint apolitici". (Sergiu BALASCAU)

Comentarii