Lemne de foc la pret de gigacalorie produsa de Termica

luni, 16 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Lemne de foc la pret de gigacalorie produsa de Termica

Trei sferturi din locuintele judetului sint incalzite cu sobe cu lemne, iar proprietarii acestora au inceput deja sa caute lemne de foc cit mai ieftine. Nevoia de lemne a populatie este speculata de carausii de ocazie care in aceasta perioada au sansa sa cistige un ban frumos. O locuinta modesta cu trei camere are nevoie pentru a iesi din iarna de 2-3 metri cubi de lemn pentru incalzire, folosind unitatea de masura "clasica" pentru cei care se incalzesc la soba, de o caruta doua de lemne. Romsilva a fixat pentru acest sezon rece preturi de decizie pentru fiecare specie de arbore, media pe metrul cub de lemn fiind de 200-300.000 de lei. Practic, daca ai facut cerere la Romsilva pentru lemn de foc si ai caruta personala, poti cumpara o caruta de lemn la "cioata", cum spun silvicultorii, adica direct de la padurar, cu pretul de mai sus. Cum majoritatea botosanenilor nu au caruta sau alt mijloc de transport pretabil la un astfel de transport sint obligati sa cumpere lemnele de foc cu 600.000 de lei caruta. Practic, pe cele doua carute de lemn necesare incalzirii unei case la iarna, botosaneanul simplu trebuie sa scoata din buzunar 1,2 milioane de lei. Diferenta de pret o reprezinta "comisionul" carausului, care efectueaza acest transport de cele mai multe ori ilegal. "Amenda contraventionala pentru cei care fac comert ilegal de lemne este de 10 pina la 30 de milioane de lei, iar repetarea faptei atrage sanctiuni penale", ne declara Gheorghe Rusu, seful Ocolului Silvic Mihai Eminescu. Desi Romsilva efectueaza impreuna cu Politia controale permanente asupra celor care transporta lemn, carausii surprinsi cu carutele pline de lemn fara documente sint putini. Practic, controlul nu poate fi facut decit asupra carutelor care circula pe drumurile publice, daca lemnul apuca sa fie descarcat in gospodaria beneficiarului este foarte greu de demonstrat ca provine din furt ori din trafic ilegal.
Transportul lemnelor de foc in aceasta perioada este o afacere infloritoare, indiferent daca lemnul este taiat legal sau pur si simplu furat. Daca lemnul de foc este cumparat cu acte de la padure, carausul ii dubleaza pretul pina la destinatie si tot cistiga 200-300.000 de lei la o caruta de lemne. Daca lemnul este furat din padurile particulare care sint slab pazite, carausul cistiga 600.000 lei la o singura caruta de lemne si cu putin noroc nu il prinde nimeni. "Furturi mai serioase de lemn se semnaleaza in zona padurilor din Tudora, Dersca, Cristinesti, insa faptasii sint foarte greu de depistat. Exista zone, cum e Vladeniul, in care nu sint semnalate furturi din paduri, lumea este poate mai civilizata", explica seful Ocolului Silvic Mihai Eminescu.
Cum un milion de lei pentru incalzirea unei case pe timpul iernii este foarte mult pentru o familie botosaneana cu venituri mici, primariile incearca sa ajute familiile nevoiase. La primaria Botosani au fost primite pina acum 50 de cereri de lemn pentru foc din partea familiilor care nu realizeaza venituri, iar numarul lor se asteapta sa creasca in saptaminile viitoare. "Sintem in tratative cu o firma care sa efectueze taierea copacilor batrini din municipiu si in functie de cantitatea de lemn rezultata vor fi aprovizionate si familiile sarace. Cum solicitarile sint foarte multe, iar cantitatea de lemn nu va fi foarte mare, va fi nevoie de o triere drastica a solicitantilor, adica vor primi lemn de foc numai acele familii cu probleme foarte mari", explica Mariana Horlaceanu, inspector in cadrul primariei. Familiile care nu vor putea sa isi procure in aceasta iarna lemnul de foc, vor fi nevoite sa bage in soba vesnicii ciucalai si strujeni care il scot din necaz pe romanul sarac. In zona Savenilor, populatia va apela si in aceasta iarna la tizic, adica amestecul de balegar de vaca uscat si paie, apreciat de localnici ca fiind chiar mai bun decit carbunii. "Nu scoate gaze si nu afuma soba cum face carbunele, si apoi nu costa nimic. In zona noastra tizicul e o traditie, nu e folosit de saracie, ci pentru ca e chiar foarte bun pentru incalzit soba", ne spune Dumitru Damian de la Primaria Saveni si trebuie sa il credem pe cuvint. (Dana BEJENARU)

Comentarii