Salmonella a ajuns in instanta

miercuri, 09 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Salmonella a ajuns in instanta

La mai bine de doua luni si jumatate de la declansarea epidemiei de toxiinfectie alimentara, cazul "Salmonella" a ajuns pe masa judecatorilor. Ieri s-a judecat primul termen al procesului in care opt persoane sunt inculpate in acest dosar. Desi programat sa inceapa la ora 8,30, procesul a inceput in jurul orei 9, sala mare de judecata a fostului tribunal botosanean fiind neincapatoare pentru multimea de parinti si copii citati sa se prezinte in instanta. Aproape o ora a durat apelul victimelor Salmonellei, dupa care a inceput judecarea propriu-zisa a cauzei. Pentru a nu ramine nici o chestiune nelamurita, presedinta instantei de judecata a dat citire mai intii actului de acuzare. Astfel, sala arhiplina a putut sa ia cunostinta despre faptul ca Edith Lupu si Doina Buzatu-Iliescu, inspectori de specialitate in cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, sunt acuzate de neglijenta in serviciu, ca Mioara Rotariu, asistent medical, Viorica Titiliuc, medic medicina generala, Stefania Macovei, biolog la Spitalul de copii "Sfinta Parascheva" din Botosani si Liana Anda Nica, asistent-laborant, sunt acuzate de fals intelectual si nu in ultimul rind, ca Aurel si Valina Suster, fostii patroni ai societatii "Recopan", au fost pusi sub acuzatia de zadarnicire a combaterii bolilor, in conformitate cu prevederile art. 308 CP.
Odata puse la punct toate aceste aspecte de procedura, s-a trecut la judecarea efectiva a dosarului. Acesta avea o marime considerabila, dat fiind faptul ca cel putin 350 de persoane au fost audiate in faza de urmarire penala si aproape tot atitea prezentindu-se in instanta pentru a-si formula pretentiile civile in cadrul procesului penal. Intrucit majoritatea victimelor erau minori, declaratiile li s-au luat doar in prezenta reprezentilor legali, respectiv parinti, bunici sau frati avind virsta peste 18 ani. De altfel, minorii au reprezentat majoritatea victimelor toxiinfectiei, fiind insa si adulti ce s-au imbolnavit consumind produse de patiserie.
Pentru ca la un moment dat haosul din sala de sedinte era de nedescris, judecatoarea a suspendat sedinta de judecata pentru un sfert de ora, fiind necesara si interventia politistului, care i-a aranjat cu greu pe oameni in banci. Numai dupa ce s-a restabilit linistea si ordinea, s-a redeschis sedinta de judecata, fiecare parinte fiind invitat cu copilul sa-si formuleze pretentiile civile, in functie de consecintele imbolnavirii cu salmonella. Fiecare victima si-a expus punctul de vedere, in final evaluind in bani suferinta pricinuita de consumul de alimente alterate. Cei interogati au marturisit ca au mincat diverse produse de patiserie, trebuind sa suporte tratamentul medicamentos pentru vindecare, in regim de spitalizare.
Mai intii au fost audiati copii care trebuiau sa mearga la scoala, femeile bolnave si cei ce s-au deplasat la proces din alte localitati. Un numar insemnat de oameni au venit din zonele rurale, respectiv Curtesti, Stefanesti etc, in timp ce altii au facut un drum mai lung, deplasindu-se din judetul Suceava, respectiv localitatile Plopeni, Salcea si Dumbraveni.
Procesul a fost unul maraton, audierea partilor vatamate prelungindu-se pina in jurul orei 15. In cele sase ore de judecata, fiecare victima si-a evaluat suferinta suportata in bani, sumele variind de la 3,4,5,10 milioane lei si pina la 50 de milioane. Cele 50 de milioane de lei solicitate de tatal minorului Liviu Adrian Velisca, cu titlu de cheltuieli de spitalizare si daune morale, au stirnit rumoare in intreaga sala de sedinte. De altfel, aceasta a fost suma cea mai mare pretinsa de vreuna dintre partile vatamate in cadrul sedintei de judecata de ieri, semnalindu-se doar doua sume mai insemnate, respectiv 40 de milioane si 33 de milioane, acesti bani fiind ceruti inculpatilor in mare parte sub forma de despagubiri morale. Este stiut faptul ca orice cerere in justitie trebuie si dovedita, de aceea, instanta de judecata le-a pus in vedere victimelor ce au formulat pretentii banesti sa prezinte la termenele urmatoare si documente justificative, respectiv retete, bilete, bonuri valorice etc.
Intrucit era practic imposibil ca toate partile vatamate din acest dosar sa fie audiate intr-o singura zi, judecatoarea a aminat interogatoriile unei parti dintre acestia pentru ziua urmatoare. Nu au lipsit pe parcursul derularii procesului incidentele de tot felul, cum ar fi izbucniri emotionale, nervoase si chiar plinsete. Abia dupa ce vor fi audiate toate partile vatamate, vor fi supusi interogatoriului si cei opt inculpati, raminind ca instanta sa fixeze un termen anume pentru a le fi luate declaratiile. In sedinta de judecata de ieri, inculpatii au stat pina la terminarea audierilor, asistati si de aparatori, practic acesta fiind procesul cu cel mai mare numar de parti vatamate din istoria instantelor botosanene. (Eugenia MALIS)

Comentarii