Un incendiu la doua zile

sâmbătă, 30 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Un incendiu la doua zile

Sapte persoane, dintre care patru copii, si-au pierdut viata iar alti patru botosaneni au suferit arsuri sau intoxicatii cu bioxid de carbon in urma celor 194 de incendii petrecute in acest an pe raza judetului. Comparativ cu anul trecut, cind au fost inregistrate doar 114 incendii, pompierii militari de la Grupul de pompieri "Nicolae Iorga" au avut mai mult de furca. Practic, in acest an, odata la doua zile in judet s-a produs un incendiu. Dupa cum a declarat cpt. Mihai Mateiuc Flaminzanu, purtatorul de cuvint al grupului de pompieri, cele mai multe dintre incendii s-au datorat neglijentei oamenilor care au aruncat la intimplare mucuri de tigari, au minuit gresit sursele de foc deschis sau au lasat nesupravegheati copii care s-au jucat cu chibriturile.
Ca si in ceilalti ani, pompierii au avut de furca si cu piromanii pentru ca 15 incendii au fost produse prin actiunea intentionata a unor oamenii care doreau sa se razbune intr-un fel asupra consatenilor sau a rudelor. In plus, pompierii militari au participat in anul 2000 12 actiuni de salvari de bunuri materiale si animale de la inundatii si cinci salvari de persoane de la inaltime ori blocate in apartamente.
Incendiile au provocat in acest an pagube materiale in valoare de 1,8 miliarde lei dar valoarea bunurilor salvate de la incendii sau inundatii totalizeaza peste 40 de miliarde lei. Curios este ca, daca in anii trecuti cea mai "fierbinte" perioada o reprezenta sezonul rece, cind oamenii reincepeau sa aprinda focurile in soba, in acest an cele mai multe incendii au fost inregistrate in lunile aprilie si iulie cu o medie de aproape doua evenimente pe zi. Nici sarbatorile de iarna nu au fost prea linistite pentru ca in intervalul 20 – 27 decembrie in judet au fost inregistrate noua incendii, toate produse la locuintele particulare, o batrina fiind arsa de vie iar valoarea bunurilor distruse cifrindu-se la aproape 50 de milioane lei. Iar daca in anii trecuti o mare parte a incendiilor se produceau in institutii si societati comerciale, in 2000 95% dintre evenimentele cu foc au avut loc la locuintele particulare. Nu au lipsit nici incendiile din institutii, asta vara pompierii fiind solicitati sa intervina la stingerea unui incendiu izbucnit in Primaria Flaminzi.
Incercind sa stopeze acest gen de evenimente, pompierii au realizat 576 de inspectii si controale si alte 96 de actiuni de prevenire la agentii economici, institutii si in localitatile judetului, adica cel putin doua in fiecare zi. Ceea ce au scos ele in evidenta a fost de-a dreptul inspaimintator pentru ca in aceste unitati au fost depistate 3.261 de nereguli ce reprezentau tot atitea potentiale surse de foc. O mare parte dintre ele au fost solutionate pe loc dar pompierii au fost nevoiti sa aplice 671 de sanctiuni contraventionale, valoarea acestora totalizind peste 70 de milioane de lei. (S.G.)

Comentarii