Un nou cosmar pentru medici: Contractul cadru al asistentei medicale

joi, 12 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Un nou cosmar pentru medici: Contractul cadru al asistentei medicale

Dupa mai bine de jumatate de an de "chinuri", Contractul-cadru (CC) privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pe anul 1998 a fost, in sfirsit, aprobat prin hotarire de Guvern si publicat in Monitorul Oficial. Nici bine nu s-a uscat cerneala tiparului ca au si inceput sa apara criticile la adresa documentului. Cu toate ca in titlul Contractului-cadru este subliniat faptul ca prevederile sale urmeaza a fi aplicate pe durata anului 1998, este evident faptul ca in cele vreo 50 de zile cite au mai ramas pina la innoirea anului acest act legislativ, incomplet datorita lipsei normelor metodologice, nu poate fi aplicat.
De aici, probabil, si indiferenta medicilor botosaneni, care inca nu au considerat necesar sa-l citeasca. Cei care au avut totusi curiozitatea sa-l parcurga, au descoperit ca documentul este ambiguu si lezeaza interesele medicilor si ale celorlalte cadre medicale. In primul rind, nicaieri pe parcursul CC nu se prevede ca sindicatele ar avea vreun rol in stabilirea si negocierea veniturilor cadrelor sanitare, desi Constitutia garanteaza acest drept. Ce scoate insa din minti medicii este prevederea conform careia li se cere sa asigure asistenta medicala permanent, ziua si noaptea, in sarbatori legale, simbata si duminica, fara repaus si fara plati suplimentare specifice zilelor libere. "Se vor trezi destui ipohondri care sa ne scoale noaptea din somn si sa ne cheme la domiciliu pentru ca, vezi-doamne, ii incearca vreun junghi. Vom fi nevoiti sa onoram toate aceste pretentii, fara sa putem pretinde vreo plata suplimentara", este de parere un medic de familie care a tinut sa nu-si faca public numele, pe a carui lista figureaza aproximativ 3000 de persoane.
O prevedere a CC spune ca medicii beneficiaza de concediu de odihna si medical, insa cine plateste aceste concedii si in ce conditii ramine un mister. In plus, pe durata concediului, medicul este obligat sa "organizeze preluarea activitatii medicale de catre un alt medic de familie. In cazul in care acest lucru nu este posibil, Directia Sanitara are dreptul de a numi un inlocuitor". In conditiile in care judetul Botosani mai are nevoie de cel putin 26 medici de familie, este greu de imginat ca vreun medic va sari, prieteneste, in ajutorul colegului sau care pleaca la mare, preluindu-i cei doua-trei mii de pacienti pentru circa o luna, fara sa beneficieze pentru aceasta de vreun spor de venit.
Lista nemultumirilor medicilor nu se opreste aici, insa se spera ca normele metodologice de aplicare a CC, ce ar trebui sa apara pina pe 21 noiembrie sa mai risipeasca din confuzie. Din pacate, pentru pacienti perspectivele sint si mai sumbre. CC prevede ca asiguratul sa suporte direct plata unor servicii medicale acordate suplimentar, servicii care vor fi pe larg explicate in normele metodologice, chiar daca isi achita cu constiinciozitate contributia de 5% la Fondul de asigurari. Se pare ca cei 5% virati de asigurati la respectivul fond sint absolut insuficienti pentru finantarea sistemului de asigurari de sanatate, drept pentru care romanii care vor avea nefericita inspiratie sa se imbolnaveasca vor trebui sa pregateasca destui bani pentru a face fata taxelor de tot felul, menite sa cirpeasca bugetele de mizerie ale spitalelor: taxa pentru parcarea in curtile spitalelor, pentru consultatii in policlinica acordate peste limita unui numar fix de bonuri, pentru investigatii medicale de inalta performanta si alte gaselnite. Nu trebuie neglijat nici faptul ca internarea in spital presupune oarece costuri cu mincarea, pentru ca spitalele noastre nu isi pot permite sa asigure un meniu consistent, ba este posibil ca pacientii sa fie invitati cit de curind sa isi procure si o parte din medicamente. Reforma in sanatate ii va invata pe romani ca sanatatea costa de ustura si ii va convinge ca selectia naturala a populatiei poate fi facuta de guvernanti si foarte elegant, cu ajutorul unui pachet de legi. (Dana BEJENARU)

Comentarii