Urmarire ca-n filme

joi, 18 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Urmarire ca-n filme

O urmarire ca-n filme cu masini gonind pe strazile orasului si focuri de arma s-a derulat marti seara in municipiu pentru prinderea unui infractor din Suceava, eliberat temporar din Penitenciar si neprezentat pentru reincarcerare. Marti seara, un echipaj al Politiei dotat cu radar a fost plasat pe pe raza localitatii Hudum pentru a supraveghea traficul auto. In jurul orei 17, dinspre Baisa, prin dreptul radarului a trecut o masina "Porsche", inmatriculata in Suceava cu numarul SV 02 YTA, viteza inregistrata fiind de 90 km/h. Echipajul Politiei i-a iesit in intimpinare, dar soferul nu a oprit la semnalul politistilor, continuindu-si drumul spre municipiul Botosani. Semnalmentele masinii au fost transmise rapid prin statia de radio-emisie altui echipaj al Serviciului Politiei Rutiere care actiona in municipiu si care a incercat sa-i taie calea chiar la intrarea in oras.
La vederea masinii, soferul a virat brusc la dreapta intrind pe strada Pacea unde a inceput sa ruleze pe contrasens, marind viteza. Din cauza unor masini care i-au iesit in cale, soferul de pe Porsche a trebuit sa reduca viteza, moment in care politistii l-au depasit si i-au blocat trecerea la intersectia cu strada George Enescu. Cu girofarele si sirena activate, politistii si-au postat masina chiar in intersectie, dar vitezomanul a urcat pe trotuar, a evitat echipajul Politiei si a virat spre bulevardul George Enescu. Avertizarile politistilor, care au plecat iar in urmarirea masinii nu l-au convins pe sofer sa opreasca. Dupa ce a trecut de Maternitate, masina a virat la dreapta pe strada Bucovina iar mai apoi pe strada Nicolae Iorga, soferul incercind sa scape marind progresiv viteza. "La un moment dat, masina a rulat cu 160 de km/h si numai circulatia redusa de la acea ora a facut sa nu se inregistreze vreun accident grav", a declarat unul dintre politistii care au participat la urmarire. Rulind in plina viteza pe strada Nicolae Iorga, soferul si-a continuat deplasarea pe strada Maresal Ioan Antonescu, iar in dreptul Bisericii Sf. Gheorghe a virat la stinga, a patruns pe contrasens dupa care a incercat sa dispara virind pe strada Miorita, pe linga Palatul Postei unde, din cauza numarului mare de masini, a trebuit sa coboare si sa abandoneze masina in mijlocul strazii, pe linga fosta alimentara "Mistretul".
Aflati chiar in spatele lui, politistii au realizat extrem de repede ca soferul avea toate sansele sa scape daca ajungea in Centrul vechi. Atunci plt. major Dumitru Ciornei a coborit din masina si a plecat pe urmele fugarului, in timp ce colegul acestuia, plt.adj. Traian Lichentianu a plecat cu masina incercind sa-i taie calea. in dreptul frizeriei "Figaro", subofiterul l-a avertizat verbal de trei ori pe fugar sa se opreasca dar pentru ca acesta nu s-a oprit la somatie, plt. Ciornei a scos pistolul din dotare si a tras un foc de avertisment in plan vertical. "Continuind sa fuga, la un moment dat soferul a intors capul si m-a intrebat rizind daca sint hotarit sa-l impusc", a povestit plt. Ciornei. Intre timp, masina politiei, un Volkswagen Vento, a rulat paralel pe contrasens iar in dreptul statuii i-a iesit in fata fugarului, blocindu-i drumul. "Vroia sa fuga spre Biserica Uspenia, iar cind i-am iesit in fata a cazut cu miinile pe capota masinii si s-a predat", povesteste plt. adj. Lichentianu.
In prima faza, politistii au aflat doar numele fugarului, Lucian Popa, de 43 de ani, din municipiul Suceava iar principalele acuzatii aduse impotriva lui au fost depasirea limitei de viteza legale, neoprirea la somatiile agentilor de circulatie si conducerea autoturismului cu un permis auto inferior categoriei. Continuind cercetarile, politistii au luat legatura cu colegii lor din IPJ Suceava, si au reusit sa afle ca fugarul era dat in urmarire locala, fiind eliberat conditionat din Penitenciar si neprezentat la termen pentru reincarcerare, mai avind de executat inca 639 de zile de inchisoare. Retinut de politisti, soferul a fost arestat preventiv in baza unui mandat de arestare emis inca din 1998.
Lucian Popa fusese condamnat in urma cu doi ani, de o instanta din judetul Bacau, la o pedepsa cu inchisoare de 3 ani si doua luni pentru vatamare corporala grava si conducerea unui autoturism fara permis de conducere, acesta fiind implicat intr-un accident rutier. Barbatul fusese incarcerat pe 10 august 1998 in Penitenciarul Iasi de unde, pe 8 septembrie in acelasi an, a beneficiat de intreruperea temporara a pedepsei. Reintors in Penitenciar, Lucian Popa a solicitat anul trecut transferarea din Penitenciarul Iasi in unitatea de detentie de la Botosani, pentru a fi mai aproape de casa, transfer perfectat in 21 iunie 2000. Ajuns la Botosani, Lucian Popa a solicitat din nou intreruperea executarii pedepsei, nu se stie din ce motive, iar instanta de judecata din Bacau, care il condamnase initial, l-a pus in libertate pe 24 octombrie. In mod normal, suceveanul trebuia sa se intoarca in Penitenciar pe 24 decembrie, anul trecut, dar, dupa cite a declarat ieri sotia acestuia el nu a primit la domiciliu nici un mandat, iar pe biletul de eliberare nu era prevazut nici un termen.
Ieri, Lucian Popa urma sa fie transferat din arestul Politiei in Penitenciar, iar dosarul sau sa fie inaintat spre solutionare catre Judecatoria Botosani. Suceveanul s-a ales cu un nou dosar penal si risca sa mai primeasca inca o condamnare care se va adauga celor doi ani inca neexecutati din vechea pedeapsa. Incidentul de marti seara a repus in discutie un subiect care a stirnit zizanie intre Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne legat de eliberarea temporara a unor infractori care, beneficiind de intreruperea executarii pedepsei, savirsesc alte infractiuni. Cazul lui Lucian Popa nu este singular, anul trecut mai fiind inregistrate alte asemenea evenimente. "Asemenea evenimente nu s-au mai inregistrat in municipiu de mult. Norocul nostru a fost ca am actionat cu o masina performanta pentru ca daca se intervenea cu o Dacie nu am fi avut nici o sansa sa-l prindem pe fugar atita timp cit pe vitezometrul autoturismului Porsche era indicata viteza maxima de deplasare de 240 km/h. Nu stim insa cu ce balanta au cintarit judecatorii faptele infractorului cind au dispus intreruperea executarii pedepsei si punerea acestuia in libertate pentru ca numai o minune a facut ca in toata aceasta urmarire de aproape cinci kilometri sa nu fie inregistrat un alt eveniment cu urmari tragice", a declarat seful Politiei Rutiere, lt.col. Dumitru Zmau.
Conducerea Penitenciarului neaga orice implicare in acest eveniment, sustinind ca nu au nici o responsabilitate in cele petrecute. "Punerea in liberate s-a facut pe baza unei sentinte pronuntate de Judecatoria Bacau, instanta care il si condamnase initial. Ca nu avea nici un termen pe biletul de eliberare nu este adevarat pentru ca pe aceste documente se fac toate precizarile necesare. Nu este insa pentru prima data cind cei sanctionati cu pedepse cu privare de libertate beneficiaza de astfel de intreruperi de pedeapsa si nu se mai prezinta la incarcerare. Totusi, cit timp a fost la Botosani, Lucian Popa nu a fost un detinut problema", a declarat seful Serviciului evidenta din cadrul Penitenciarului Botosani, mr. Dorel Arsinte. (S.GHEORGHIU)

Comentarii