17 braconieri prinsi si amenzi de 24 de milioane

duminică, 15 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 17 braconieri prinsi si amenzi de 24 de milioane

Amplele actiuni desfasurate de politistii de frontiera pe linia stoparii braconajului piscicol pe Dunare s-au materializat in capturarea a 17 pescari si aplicarea unui numar mare de amenzi contraventionale, in valoare de 24 de milioane lei.
Cei care au incalcat prevederile Legii 192/2001 sint: Nastase Lazar, Marin Mocanu, ambii din Gropeni, Gheorghe Toader (45 ani), Lica Preda (43 ani), Petrica Cuplin (41 ani), Virgiu Gheorghe (65 ani), Marian Serban (57 ani), Ion Soroc (31 ani), Nicolae Vasile, Dumitru Tusa. Ultimul, Tusa, a fost depistat pe 3 iulie, in jurul orei 17, la km 255, unde blocase canalul dintre Gropile lui Aurii si Dunarea Veche cu 9 virse si o setca. Alte "victime" ale lucratorilor Inspectoratului Politiei de Frontiera sint: Ion Gheorghita, un galatean de 54 de ani, brailenii Vladimir Leonte (24 ani) si Grigore Snagoveanu (32 ani), Ciprian Floares si Constantin Pavaloi, ambii de 25 ani, din Cernavoda, ultimii intrati in topul braconierilor fiind fratii Gica si Neculai Draghici, din Hirsova.Toti cei mentionati s-au ales cu dosare de cercetare penala, pentru ca pescuiau cu setci monofilament si alte scule interzise de lege, practicind pescuitul industrial.
De asemenea, politistii de frontiera au retinut, in vederea continuarii cercetarilor, urmatoarele instrumente de pescuit si ambarcatiuni: 15 setci monofilament cu lungimile cuprinse intre 20 si 60 metri, patru barci, un motor de barca, 24 crevace, 9 virse, 4 visine, un clonc si un pripon cu 50 de cirlige.
"De la inceputul lunii si pina in prezent au fost aplicate amenzi de 24 milioane lei. Primele amenzi majorate prin Ordonanta 105/2001 au fost date unui grup de trei cetateni din Kuweit, valoarea sanctiunilor ridicindu-se la 9 milioane lei. Cei trei, desi vorbeau fluent limba engleza si intelegeau ce le spunea ofiterul nostru, au refuzat sa dea relatii cu privire la stabilirea identitatii lor. Cind au auzit de amenda, au zis ca vor plati pe loc cei 50 de mii. Nu stiau ca a intrat in vigoare OUG 105/2001 si ca a crescut cuantumul sanctiunilor contraventionale. Realizind, intr-un tirziu, ca au de achitat 9 milioane de lei, kuweitienii si-au «amintit» brusc limba engleza si datele de stare civila, dar era prea tirziu", ne-a spus slt. Dan Crassas, ofiterul de presa al IJPF Braila.
Potrivit sursei citate, politistii de frontiera din portul Fetesti s-au confruntat vineri dimineata cu un eveniment mai deosebit: aprobarea debarcarii unui cetatean strain aflat la un pas de moarte. La ora 5, comandantul navei de pasageri "Oltenita" a solicitat politistilor de frontiera din Fetesti sa aprobe vasului sa traga la mal, pentru a lasa pe cineva la tarm. Peder Sorensen, un cetatean danez de 76 de ani, care tranzita Romania spre Ucraina, a suferit la primele ore ale zilei un blocaj renal. Lucratorii IJPF nu au ezitat o clipa in acordarea sprijinului necesar, datorita lor, cetateanul danez fiind salvat de la moarte. Transportat la spitalul din Fetesti, Sorensen a suportat o interventie chirurgicala, in urma careia i s-a montat o sonda. In jurul orei 6.20, danezul era deja salvat pe puntea Oltenitei, care a ridicat ancora si a continuat traseul spre tara vecina. (Narcis VOICA)

Comentarii