400 de puscariasi au fost liberati

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 400 de puscariasi au fost liberati

In fiecare zi de luni, o comisie analizeaza cazurile de liberare conditionata si in aceeasi saptamina, pentru citiva pirnaiasi se deschide poarta inchisorii. In primul semestru al acestui an, din Penitenciarul Braila, au fost liberati conditionat 400 de detinuti, dintre care 55 la suta nerecidivisti si 45 la suta recidivisti. Puscariasii iesiti de dupa gratii au comis, indeosebi, furturi si tilharii iar numai 9 la suta dintre acestia au faptuit omoruri si tentative de omor. Nimeni n-a intocmit, pina la acesta data, o statistica a celor care se intorc in puscarie imediat dupa liberare, ca autori ai unor fapte similare. Insa parerea autorizata a citorva cadre si angajati civili din Penitenciarul Braila este ca o buna parte dintre proaspetii liberati conditionat revin in inchisoare, ba chiar pentru fapte mai grave decit cele pentru care au fost, initial, incarcerati.
Instanta are ultimul cuvint
In baza articolului 59 din Codul Penal, modificat prin Legea 140 din 1996, detinutii beneficiaza de liberarea conditionata dupa ce au executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani. Condamnatii respectivi trebuie sa fi fost staruitori in munca, disciplinati si sa dea dovezi temeinice de indreptare, tinindu-se cont si de antecedentele penale. Cel condamnat pentru savirsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplineste si celelalte conditii prevazute de articolul sus-mentionat din Codul Penal.
O comisie formata dintr-un procuror, care este si presedintele comisiei, directorul Penitenciarului, loctiitorul acestuia de la "Paza si Siguranta Detinerii", seful Biroului "Cultural Educativ" si seful Biroului "Evidenta si Organizarea Muncii" analizeaza saptaminal fiecare dosar de liberare conditionata, da un verdict cu titlul de propunere si apoi il inainteaza instantei de judecata.
"Dupa opt zile, Judecatoria da o hotarire definitiva si soarta detinutului este, astfel, pecetluita. Condamnatul are dreptul sa conteste dar, pina acum, si in general, Judecatoria si-a insusit cam 95 la suta din propunerile comisiei Penitenciarului. Indeosebi, instantele amina cam cu o luna de zile liberarea subiectului din puscarie", ne-a declarat ing. Ionel Chivu, seful Biroului "Evidenta si Organizarea Muncii" din Penitenciarul Braila.
Asa cum sustin surse din inchisoarea braileana, desi nimeni n-a stat sa numere, o buna parte din cei 400 de liberati conditionat s-a intors la puscarie. "Din acest punct de vedere, poate era mai bine pe vremea lui Ceausescu, fiindca detinutii erau urmariti, tinuti din scurt dupa liberarea conditionata, o vreme, ca sa nu mai comita alte infractiuni. Li se asigurau locuri de munca si locuinte si, oarecum, erau resocializati. Dar acum, ies direct in strada si, multi o iau de la capat, intrind in anturaje dubioase, fortati sa dea in cap pentru o bucata de piine", a adaugat inginerul Chivu. Un punct de vedere similar a sustinut si directorul Penitenciarului Braila, magistrat Mircea Ionescu. In plus, acesta a spus ca "in fiecare luni sint liberati citiva detinuti si numarul acestora difera de la o saptamina la alta dar cuvintul ultim il are instanta. Sint zile in care liberam si cite 30, cum le vine rindul…" (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii