5 miliarde – paguba reala, certa si efectiva la CET

joi, 16 decembrie 1999, 00:00
5 MIN
 5 miliarde – paguba reala, certa si efectiva la CET

Peste 100 de actionari persoane fizice ai SC CET SA Braila au sesizat Parchetul de pe linga Tribunalul Judetean, Inspectoratul Judetean de Politie si FPS Central privind "urgentarea cercetarilor penale si administrative pentru tragerea la raspundere a persoanelor care au exercitat ilegal conducerea societatii". Sesizarea face referire atit la intreg fost Consiliul de Administratie (Stefan Gramescu – presedinte si director general, Nicolae Badiu, Dorulet Capbun, Adrian Militaru, George Marian Dan – membri si Ion Ghinea – initial membru in CA si apoi director general adjunct) cit si la Comisia de Cenzori (Nicolae Fratila, Marioara Avram si Ileana Sinca), reprezentantii FPS in AGA (Romeo Apostol si Adrian Marin Iliescu) precum si la directorul DT-FPS Braila (Adrian Mavrochefalos).
In sesizare se arata ca "in intervalul iulie-noiembrie 1999, conducerea ilegala a societatii a intreprins o serie de actiuni prin care societatea a fost prejudiciata atit in mod direct cit si indirect".
Semnatarii arata ca societatea a fost fraudata – prin gestiune frauduloasa, fals si uz de fals – cu 5 miliarde lei si ca "s-au consumat in mod abuziv si nejustificat si cu incalcarea legislatiei in vigoare insemnate sume de bani prin incheierea de conventii civile", cea mai evidentiata fiind conventia incheiata cu misteriosul expert bucurestean Vlad Risnoveanu. In plus, vechea conducere este acuzata ca, printr-o serie de masuri si decizii, a savirsit "mai multe abuzuri in serviciu, prejudiciind atit salariati ai societatii cit si societatea insasi" si, in plus, acuzatiile se refera si la o proasta gestionare, care a dus la pierderi de miliarde de lei – "din care 5 miliarde frauda irecuperabila – si o crestere foarte mare a datoriilor, concomitent cu dezinteresul total pentru recuperarea creantelor".
Cei peste 100 de actionari solicita dispunerea de urgenta a instituirii masurii de sechestru asiguratoriu asupra bunurilor detinute de toate persoanele in cauza.
DCFF Braila confirma "gaura" de 5 miliarde data de Gramescu
In procesul verbal din 6.12.’99, incheiat de inspectorii de specialitate ai Directiei Controlului Financiar Fiscal (DCFF) Braila in urma controlului efectuat la CET SA, se confirma "gaura" de 5 miliarde de lei produsa de ex-directorul general Stefan Gramescu prin compensarea facuta de CET cu firma galateana "Citadel One" SRL.
In luna septembrie a.c., CET a initiat actiunea de compensare cu CONEL in vederea incasarii contravalorii energiei electrice livrate catre "Electrica" – Sucursala Braila. In 15 septembrie, "Electrica" Braila a eliberat procesul verbal nr. 11645/2312 de compensare a datoriilor reciproce fata de CET si ale acesteia fata de terti. Traseul celor 5 miliarde de lei nu a fost deloc scurt: CET s-a compensat cu "Citadel One" Galati, aceasta mai departe cu "Atlas" SA Galati, care la rindul ei si-a stins datorile cu "Sidex" si care, in sfirsit, s-a compensat cu "Electrica" Galati.
Prima neregula – evidentiata de DCFF – consta in faptul ca in evidenta contabila a CET SA nu este inregistrat procesul verbal de compensare nr. 11645/2312 din 15.09.’99. Prin urmare, in evidentele contabile ale CET, "Electrica" Braila inca figureaza cu datoria de 5 miliarde de lei – pe care de fapt a platit-o. S-au incalcat astfel o serie de prevederi din Legea Contabilitatii, care stipuleaza ca "detinerea de valori materiale si banesti sub orice forma si cu orice titlu, a oricaror drepturi si obligatii patrimoniale, precum si efectuarea de operatiuni patrimoniale fara inregistrarea lor in contabilitate sint interzise".
"Raspunderea pentru cele aratate revine d-lui ing. Gramescu Stefan, care nu a inaintat serviciului financiar-contabil procesul verbal de compensare in vederea inregistrarii acestuia in patrimoniul societatii", este concluzia inspectorilor DCFF Braila.
Apoi, referitor la compensarea de 5 miliarde de lei, facuta intre CET si "Citadel One" SRL, controlul DCFF confirma alte nereguli grave – prezentate, de altfel, de cotidianul nostru cu ceva vreme in urma.
Astfel, in baza procesului verbal de compensare, CET a achitat cei 5 miliarde de lei firmei galatene, care ar reprezenta contravaloarea facturii nr. 2557890/09.09.’99.
Controlul constata, insa, ca "intre cele doua societati nu au existat si nu exista nici in prezent relatii comerciale sau de alta natura, si nu se deruleaza nici un contract sau alt angajament din care sa decurga obligatii patrimoniale ale CET SA Braila in favoarea celeilalte societati. Totodata, firma galateana nu a prestat nici un serviciu catre societatea CET si nici nu a intrat in gestiunea acestuia vreun bun material. De asemenea, din verificare s-a constatat ca CET nu avea nici o obligatie de plata fata de «Citadel One» SRL Galati la data de 15.09.’99, si nu are nici la data controlului".
In plus, factura 2557890/09.09.’99 "care a facut obiectul asa-numitei «compensari»", nici macar nu se regaseste inregistrata in evidenta contabila a CET. Mai mult, faptele sint si mai grave: factura respectiva nici macar nu apartine SC "Citadel One" SRL, acest document fiscal fiind eliberat, de fapt, unei alte societati, respectiv SC "Grosing" SRL din Tecuci (!?).
"In concluzie, suma de 5 miliarde a fost achitata prin compensare in mod nejustificat catre SC «Citadel One» SRL Galati, intrucit aceasta societate nu a fost furnizor al CET, compensarea fiind efectuata fara existenta unui suport material reprezentat printr-o datorie certa a platitorului", se arata in procesul verbal intocmit de inspectorii DCFF, care considera ca, in plus, "prin semnarea de catre reprezentantul CET (Stefan Gramescu – n.n.) a procesului verbal de compensare… a fost favorizata SC «Citadel One» in a-si lichida obligatii de plata pe care le avea catre diversi furnizori".
Raspunderea ii revine lui Gramescu
De altfel, controlul DCFF releva clar ca "suma de 5 miliarde lei achitata in mod nejustificat unei societati fata de care nu existau obligatii de plata ale CET SA reprezinta pentru CET o paguba reala, certa si efectiva".
Desigur, pentru aceasta paguba urmeaza sa raspunda Stefan Gramescu, dupa cum se arata in procesul verbal de control: "Raspunderea pentru compensarea acestor datorii nereale ale societatii revine d-lui ing. Gramescu Stefan, director general, care a fost unicul semnatar al procesului verbal de compensare… In vederea recuperarii pagubei cauzate patrimoniului prin compensarea acestei datorii nereale, societatea va actiona in instanta persoana raspunzatoare, in conformitate cu prevederile art. 150 din Legea 31/’90 republicata si va solicita si daune interese potrivit prevederilor art. 1082-1088 Cod Civil."
Inca o plata dubioasa, de data aceasta de la un SRL galatean catre CET, este scoasa la lumina de inspectorii DCFF. Astfel, pe 10 noiembrie a.c., cu ordinul de plata nr. 278/08.11.’99, SC "Data Consult" SRL Galati a achitat catre CET SA Braila suma de 50 de milioane de lei. Nici aceasta societate nu figureaza in evidenta contabila a CET SA cu debite neincasate, iar intre cele doua societati nu exista relatii comerciale sau de alta natura.
Curios insa este faptul ca aceasta suma a fost achitata "in contul SC «Citadel One» SRL Galati", dupa cum rezulta din explicatiile inscrise chiar in ordinul de plata nr. 278/08.11.’99. (Mircea DOAGA)

Comentarii