A fost lansat poiectul de infratire institutionala la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

sâmbătă, 16 martie 2002, 00:00
3 MIN
 A fost lansat poiectul de infratire institutionala la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

In cadrul programului Phare 2000 – Componenta de Constructie Institutionala -, se desfasoara proiectul de infratire institutionala intre Agentia de Dezvoltare Regionala a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (ADR 2 SE) si Agentia Elena pentru Dezvoltare Regionala si Guvern Local (EETAA) din Grecia. Lansarea oficiala a proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est a avut loc ieri, in Sala de Sedinte a Consiliului Judetean.
La eveniment, au participat membri ai Consiliului Regional, reprezentanti din partea Delegatiei Comisiei Europene, EETAA -Grecia, Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, autoritatilor locale, Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, organizatiilor neguvernamentale si ai mediului de afaceri.
Proiectul de infratire reprezinta sprijinul si asistenta acordate Guvernului Romaniei si autoritatilor regionale de catre Uniunea Europeana, in scopul intaririi capacitatii institutionale de implementare a unor politici regionale integrate, in concordanta cu prevederile Planului Regional de Dezvoltare, adoptat in contextul procesului de pre-aderare.
Proiectul lansat ieri dezvolta parteneriatul institutional intre cele doua agentii de dezvoltare regionala, una apartinind unui stat membru, EETAA – Grecia, iar cealalta, unei tari candidate, ADR 2 SE – Romania.
Conventia de infratire urmareste, prin obiectivele sale, stabilirea si extinderea, sub coordonarea celor doua agentii, de parteneriate inter-administrative, inter-organizationale si inter-institutionale. Parteneriatul este necesar pentru implementarea, derularea si gestionarea fondurilor si programelor de pre-aderare Phare, Sapard si ISPA. De asemenea, conventia de infratire are in vedere pregatirea institutionala, in scopul armonizarii legislatiei romanesti cu cea a Uniunii Europene. Proiectul are o durata de 18 luni, fiind finantat de UE, cu suma de 750.000 euro.
Proiectul se va derula sub forma de seminarii, intilniri, studii de specialitate si vizite de lucru. El se va concretiza in activitati care vizeaza urmatoarele aspecte: dezvoltarea parteneriatului – prin facilitarea relatiilor intre factorii de decizie regionali, in vederea implicarii acestora in planificarea si implementarea dinamica a campaniei de constientizare a procesului de dezvoltare regionala; realizarea unor sisteme de implementare pentru politica regionala – prin imbunatatirea Planului de Dezvoltare pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est si pregatirea propunerilor de proiecte, conform cerintelor UE, cu participarea institutiilor socio-economice locale; dezvoltarea resurselor umane pentru dezvoltarea regionala – prin instruirea personalului in vederea implementarii programelor si proiectelor regionale, la standarde europene; actiuni comune intre regiuni – respectiv pregatirea manualelor si ghidurilor in limba romana, care sa includa cele mai bune practici ale statelor membre in domeniul activitatilor inovatoare si al procedurilor de management.
"Este primul proiect de infratire regionala lansat, dintre cele 8 proiecte pentru tot atitea regiuni de dezvoltare din tara, cu atit mai mult cu cit se doreste o coordonare foarte buna a acestor proiecte de twinning, impreuna cu cel de la nivelul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Fiecare din cele 8 agentii are un alt partener din UE. Cred ca vom reusi sa lucram impreuna pentru urmatoarele 18 luni, poate si in continuare, pentru alte proiecte, care sa vizeze intarirea institutionala a acestor structuri, care consideram ca sint foarte utile si care au aratat ca sint adaptabile la cerintele UE. Practic, Romania are nevoie de dezvoltare, care se face cu fonduri de la Uniunea Europeana si de la guvernul nostru, dar are nevoie si de structuri capabile sa faciliteze dezvoltarea unor proiecte viabile, convingatoare", a spus Luminita Mihailov, directorul ADR 2 SE.
La rindul sau, liderul de proiect din partea agentiei elene, Valia Pelekanon, a subliniat ca scopul acestor intilniri este de a motiva factorii implicati sa participe cu totii in acest proiect. "As dori sa constientizati, sa intelegeti foarte bine rezultatele garantate, toate componentele si activitatile care reprezinta acest proiect. Rezultatul acestei intrevederi va fi participarea dv. activa si asumarea unor responsabilitati. Ca stat membru al UE, Grecia are experienta in managementul si implementarea fondurilor structurale si, in cadrul acestui proiect de infratire, desigur, dorim sa impartasim din experienta noastra", a mai spus Palekanon. (Mircea CIUCASU)

Comentarii