Afaceri ilegale cu griu

marți, 27 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Afaceri ilegale cu griu

"Aurul Baraganului" – griul -, atit de cautat mai ales pe timp de seceta, inundatii sau alte calamitati, poate constitui pentru multi o sursa de imbogatire. Afacerile cu cereale au fost, insa, benefice nu pentru bietul producator, ci pentru arendasi si intermediari, care au stiut sa invirta condeiul, nicidecum sa intoarca brazda.
Asa se face ca o adevarata "mafie a cerealelor" a actionat, se pare, si la Faurei, protagonistii afacerilor ilegale cu griu fiind deferiti Justitiei si, zilele acestea, condamnati.
Astfel, Marcel Tudorache, 58 ani, fost director al Filialei Faurei a SC "Kron Construct" SRL Bucuresti – firma specializata in lucrari agricole si industrie agroalimentara, a fost condamnat la 4 ani inchisoare pentru delapidare, creare de plusuri in gestiune, participatie improprie la fals si evaziune fiscala. Totodata, Tudorache trebuie sa plateasca Finantelor Publice aproape 90 milioane lei si, in solidar cu ceilalti inculpati, alti aproximativ 80 milioane lei firmei "Kron Construct", suma ce reprezinta despagubiri civile.
Tribunalul i-a condamnat si pe trei fosti subalterni de-ai lui Marcel Tudorache, anume Dumitru Mantulescu, Valentin Vizireanu si Ion Bobe, acestia urmind sa execute cite doi, respectiv un an de inchisoare.
La data trimiterii in judecata a inculpatilor, firma "Kron Construct" se constituise parte civila cu suma de 240.000.000 lei, iar statul cu alte citeva zeci de milioane, reprezentind taxe si impozite neplatite.
SC "Kron Construct" SRL Bucuresti efectua lucrari agricole in zona Faurei de mai multi ani, firma avindu-l ca asociat si director de filiala pe braileanul Marcel Tudorache. Potrivit acuzarii, in timpul campaniei de recoltare a griului din 1997, Tudorache – cu complicitatea gestionarului Valentin Vizireanu – a creat un plus in gestiunea societatii de 377,7 tone griu, in valoare de 290.990.680 lei. Acest lucru a fost posibil prin neinregistrarea in evidenta gestionara a unor mari cantitati de griu, aduse din cimp.
In acest context, directorul filialei s-a hotarit sa-si insuseasca o parte din uriasa cantitate de griu, pe care sa o valorifice la Moara Faurei (apartinind SC "Demopan" SA). Astfel, in prezenta directorului adjunct Dumitru Mantulescu si cu complicitatea acestuia, Marcel Tudorache a pus la punct livrarea unor mari cantitati de griu la moara, provenit, chipurile, din "arendarea unor terenuri".
Incepind cu 1 noiembrie 1997, Tudorache a dat dispozitie soferilor de la "Kron Construct" SRL sa transporte griul direct la Moara Demopan de la Faurei. In acelasi timp, el l-a insarcinat pe Vizireanu sa incarce basculantele cu griu, fara a mai intocmi documente legale. Anchetatorii precizeaza ca au fost intocmite la moara nu mai putin de opt note de receptie si decontare a cerealelor, fictive, folosite ulterior la plata contravalorii griului. Astfel, Marcel Tudorache si-a insusit in jur de 80 milioane lei – la acea vreme, pretul a 100 tone griu – din totalul de 100 milioane lei, cit a primit de la Moara Demopan.
In alta ordine de idei, inculpatul a mai predat la moara – tot din surplus – 22,5 tone griu, cantitate folosita pentru plata in natura a unei echipe de muncitori condusa de Petrica Pavel.
Conform expertizei contabile efectuate la ordinul Politiei Economice, cel care a pierdut in urma "afacerilor" cu griu de la Faurei a fost, in primul rind, statul roman. Toate tranzactiile s-au facut fara intocmirea documentelor contabile corespunzatoare, nefiind, astfel, platite taxe si impozite de zeci de milioane lei. Pe linga faptul ca directorul filialei si-a prejudiciat propria firma, "Kron Construct" SRL.
Sentinta Tribunalului ar putea ramine definitiva in citeva zile, daca partile implicate nu declara apel. (Marian GHEORGHE)

Comentarii