ApR a intrat oficial in cursa pentru Primarie

vineri, 07 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 ApR a intrat oficial in cursa pentru Primarie

Cea de-a treia cale a fost deschisa oficial pasilor joi seara, in sala de spectacole a Teatrului "Maria Filotti", cind Alianta pentru Romania si-a lansat cei 43 de candidati la primariile din judet si municipiu, in prezenta carismaticului Teodor Melescanu si a sotiei sale, Felicia. Prudenti cind venea vorba despre PDSR, singurul adversar politic amintit direct sau aluziv, liderii Aliantei au izbutit sa insereze, in registrul moderat al afirmatiilor, ideea de schimbare, definibila printr-unul din sloganurile acestei campanii: "Noi sintem altceva".
De altfel, in comparatie cu oferta politica a partidului celor trei trandafiri, aperistii au propus pentru testul administrativelor o combinatie de elita: medici, profesori, veterinari, ingineri agronomi si doar citiva tehnicieni. ApR, apreciata pentru moderatia sa – criticabila, la limita, ca amorala atunci cind este asortata cu lipsa de prejudecati -, spre a dovedi ca este un partid preocupat de soarta comunitatilor, a adus in discutie ofurile comunitatilor locale: infrastructurile ineficiente sau inexistente, imobilismul birocratic al administratiei publice, dispretul autoritatilor statului fata de cetatean, insa s-a ferit sa propuna solutii concrete de vindecare miraculoasa. Audientei i-au fost expuse simple principii de partid si programe generale.
Melescanu a deplasat accentul, sub lumina reflectoarelor, de pe candidatul la Primaria Brailei, arh. Nicolae Mitroi, pe lucrul in echipa, mult mai eficient in gestionarea treburilor publice.
O intrare "dureroasa" in cursa pentru fotoliul de primar
Cu toate ca felul lui de a fi este mai curind nepretentios, in calitate de candidat la Primaria municipiului – si mai ales, de contracandidat al primarului Anton Lungu -, Nicolae Mitroi a decis, totusi, ca un pic de poezie i-ar imprumuta o noua voce. "Sint coplesit de prezenta dvs. in sala, e un gest care demonstreaza sentimentul ce-l purtati persoanei mele, ceea ce imi mai alina durerea (sic!) hotaririi pe care am luat-o, de a-mi exprima adeziunea si de a intra in ApR si de a indrazni sa-mi depun candidatura de primar in urmatoarea legislatura."
Devenit cetatean al Brailei in urma cu 30 de ani, arhitectul Mitroi a explicat, animat de spiritul de echipa, ca, impreuna cu "colectivul care-l inconjoara pe primar", va incerca sa rezolve problemele locuitorilor orasului. Optimismul sau in privinta viitorului urbei a fost prezentat in chip inedit. Subliniind ca nu promite sa desavirseasca in scurt timp lucrarile Canalului Colector, de extindere a canalizarii si de infiintare a universitatii de stat, el ar fi vrut sa dea de inteles ca nu marseaza pe stereotipuri invechite. Suflul nou ar fi trebuit sa iradieze, insa, din promisiunile ca va democratiza institutia primarului, ca va colabora in acelasi scop cu institutiile administratiei locale si directiile descentralizate ale Guvernului in teritoriu, indiferent de culoarea politica a reprezentantilor acestora, ca va incerca sa rotunjeasca bugetul comunitatii apelind la surse extrabugetare. Ulterior, in conferinta de presa, el a explicat lipsa programelor sociale, economice concrete prin inexistenta unei baze de date necesare si care depind de adoptarea bugetului pe acest an. "Poate in timpul campaniei voi reveni cu astfel de programe."
Presedintele Melescanu a aratat intelegere pentru adinca durere pe care i-a provocat-o candidatului ApR inscrierea in cursa pentru Primaria Brailei. "Intrarea in viata publica, in competitia electorala, inseamna si sacrificii, inseamna sa platesti un anumit pret: veti fi tinta unor atacuri mai mult sau mai putin directe, inventate. Voi si familiile voastre veti avea deziluzii din partea unor oameni pe care i-ati cunoscut si care, ca adversari politici, nu va vor infrunta pe tarimul ideilor, ci cu altfel de arme." (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii