Biciul Prefecturii pe cocoasa secretarilor repetenti

vineri, 10 august 2001, 23:00
3 MIN
 Biciul Prefecturii pe cocoasa secretarilor repetenti

Pozitia critica adoptata de cotidianul "Monitorul", cu privire la faptul ca, in primariile din judet, semneaza statele de plata o armata de birocrati incompetenti, ajunsi pe functii pe criterii care nu au nimic de a face cu profesionalismul, a deschis ochii sefilor Prefecturii. Este vorba de rezultatele obtinute de secretarii primariilor si consiliilor locale din judet, cu ocazia unei testari pe teme de legislatie, organizate marti, la sediul Prefecturii. Cu toate ca au fost instruiti in doua etape de reprezentantii institutiilor descentralizate, marea majoritate a cursantilor a picat cu brio examenul. Daca, initial, rezultatele dezastruoase obtinute la testare au fost tinute secrete, Prefectura, "stimulata" de articolul publicat, joi, de cotidianul nostru, a decis sa le mediatizeze.
Prefectul Viorel Popescu, extrem de suparat pe secretarii "repetenti", a decis ca aceste rezultate sa fie cunoscute de contribuabilii din tot judetul.
La examinare, trebuia sa participe 43 de secretari de primarii si consilii locale, din care, insa, au absentat 4, fiind in concediu de odihna.
Iata cum arata bilantul prezentat de prefect: note intre 3 si 4,75 au obtinut noua secretari ai primariilor din: Gemenele, Racovita, Surdila Greci, Frecatei, Scortaru Nou, Gropeni, Salcia Tudor, Tufesti, Victoria; intre 5 si 5,75, au obtinut zece secretari de la: Ciresu, Viziru, Ciocile, Marasu, Mircea Voda, Movila Miresii, Ulmu, Unirea, Visani, Zavoaia; cu note intre 6 si 6,75, au fost notati 15 secretari; trei secretari au primit note intre 7 si 7,75, unul singur a obtinut nota 8, cel de la Sutesti; cea mai mare nota, 9,75, a obtinut-o Iorga Stoian, secretarul general al Primariei Braila. Un calcul simplu demonstreaza ca 24% dintre secretari sint repetenti, 25% abia au obtinut peste nota de trecere, iar restul au cunostinte relative despre legislatie.
Iata care este opinia prefectului Viorel Popescu, despre nivelul de cunostinte acumulat de acestia: "Spre dezamagirea noastra, unii au cite 15 ani vechime in functia respectiva. Legislatia, ca stiinta, se schimba de la o zi la alta. Pentru a fi un bun functionar, trebuie sa cunosti legislatia. Secretarii ar trebui sa aprofundeze ceea ce ii intereseaza. Noi am constatat ca, in corespondenta care se face intre consiliile locale, respectiv primarii, si serviciile descentralizate, s-au strecurat erori inadmisibile, legate de interpretarea si aplicarea legilor. Am avut anumite plingeri din partea serviciilor descentralizate, de aceea am hotarit sa se faca o instruire a primarilor si secretarilor de primarii si consilii locale. Fiecare serviciu descentralizat a prezentat legislatia si interpretarile legilor respective. Cu toate acestea, unii s-au prezentat sub orice critica."
Prefectul a declarat ca s-a gindit si la un set de masuri menite sa ii puna cu burta pe carte pe cursantii puturosi: "I-am avertizat si le-am spus sa se pregateasca din nou, dupa care ii vom supune unei noi testari. Nu vrem sa ne oprim aici, ci dorim sa continuam aceste instruiri si pe alte domenii care ii privesc. Secretarul este cel care este baza in Primarie, deoarece el contrasemneaza toate actele."
Uimit, la rindul sau, de ceea ce a demonstrat aceasta verificare de rutina, presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, a declarat ca ar trebui inlocuiti cei care nu vor sa invete ce inseamna sa fii functionar public. Parerea lui Simionescu este cu atit mai justificata, cu cit, din informatiile pe care le detinem, secretarii picati la examen au salarii care depasesc patru milioane de lei in mina, bani primiti pe degeaba din buzunarul contribuabililor. Cum vede presedintele CJ solutionarea acestui impas rusinos? "Pe aceste posturi, ar trebui angajati tinerii absolventi ai facultatilor cu profil de administratie publica, oameni care au fost pregatiti de stat in acest domeniu."
Faptul ca Prefectura a dovedit clementa fata de "masa repetentilor" si le-a mai acordat o sansa, in sensul ca va organiza o noua pregatire, finalizata cu o reexaminare, ar trebui sa constituie pentru acestia un gen de ultimatum. Altfel spus, daca, in sesiunea de corigente, nu iau peste sapte, nota considerata de prefect ca satisfacatoare, restantierii vor ingrosa rindurile somerilor. (Dragos VASILE)

Comentarii