Blocul 39, dupa dezastru

vineri, 10 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Blocul 39, dupa dezastru

Primaria a inceput deja lucrarile de refacere a apartamentelor afectate de explozia produsa miercuri dimineata in apartamentul 13 al blocului 39 din Viziru I, dupa ce, anterior, a incercat sa mute familiile din aceste apartamente in alte locuinte, puse la dispozitie de municipalitate.
Desi initial s-a dorit mutarea a aproape tuturor familiilor din scara I – cea mai afectata de explozie – si in special a celor de la etajele 2, 3 si 4, cei mai multi locuitori au refuzat sa-si paraseasca locuintele, preferind sa ramina in casele lor, dupa cum ne-a declarat viceprimarul Stoica Ciuperca.
"Pina la urma au ramas doar doua familii care ar fi dorit sa se mute in locuinte sociale, prin Directia Serviciilor Publice – cele de la etajul 2 si 4, de dedesubtul, respectiv de deasupra apartamentului distrus de explozie. Ba chiar cu cea de la etajul 2 inca se duceau tratative, oamenii preferind sa ramina in casa lor. Ceilalti n-au vrut sa se mute. Asa-i romanul, ii vine greu sa plece din locuinta sa", spune viceprimarul Stoica Ciuperca.
Pe de alta parte, Primaria a montat deja o buna parte din geamurile sparte de suflul exploziei si a inceput sa inlocuiasca usile si tocurile ferestrelor smulse de explozie. "Vom pune usi noi la toata lumea, unde este nevoie. S-au montat azi (ieri – n.n.) peste 200 de metri patrati de geam. Pina in prezent, putem preciza ca numai geamurile au costat Primaria peste 100 de milioane de lei. Cit vor fi cheltuielile totale putem spune doar cind se va finaliza consolidarea imobilului si refacerea tuturor apartamentelor afectate. Oricum, va fi o suma foarte mare", a mai aratat sursa citata.
Oricum, se poate aprecia ca acestea vor depasi 1 miliard de lei.
Explozia s-a datorat folosirii aragazului ca sursa de incalzire – precizeaza "Distrigaz"
Conducerea "Distrigaz" – Sucursala Galati ne-a precizat ca explozia produsa in noaptea de marti spre miercuri in apartamentul 13 de la blocul 39 s-a datorat folosirii excesive a aragazului, de catre proprietar, ca sursa de incalzire a garsonierei respective si ca este exclusa varianta unor scurgeri de gaze din conductele de alimentare a blocului sau a apartamentului. "In urma verificarilor facute de lucratorii nostri la fata locului s-a constatat ca intreaga retea era etansa, de asemenea si bransamentul din apartamentul cu pricina. Pina la finalizarea anchetei de catre Parchet, putem spune ca explozia s-a datorat ca urmare a incalzirii locuintei cu aragazul, ceea ce a dus la consumarea oxigenului din garsoniera, stingerea flacarii de la aragaz si acumularea de gaze in tot apartamentul. Initierea exploziei s-a produs de la frigider, ca urmare a declansarii termostatului. Putem spune asta pentru ca aragazul a fost gasit cu cuptorul si cele doua ochiuri deschise la debit maxim. Asta explica si moartea batrinului cu mult inainte de producerea exploziei. S-a constatat ca barbatul era decedat de vreo 3-4 zile. Alta explicatie nu poate fi gasita", ne-a declarat, ieri, Marin Iliescu, directorul "Distrigaz" – Galati.
Acesta a exclus, de asemenea, varianta – care circula printre locatari – conform careia furnizarea gazului ar fi fost oprita marti de "Distrigaz" – Sector Gaze Braila pentru efectuarea unor lucrari si reluata apoi. Asa s-ar fi explicat prezenta gazelor in apartament: batrinul era mort inca de simbata sau duminica, luni ar fi fost anuntata sistarea gazelor pentru marti, aragazul locatarului ar fi fost deschis inainte, iar dupa reluarea furnizarii gazele au umplut "libere" garsoniera. "In primul rind, la blocul 39 nu a fost programata nici un fel de oprire a gazelor. Apoi, intr-o astfel de situatie, repunerea in functiune a unui bloc se face dupa respectarea unei reguli de baza: daca in momentul reluarii furnizarii gazelor se observa, pe contor, ca exista consum, alimentarea cu gaz se sisteaza din nou. Daca intr-un bloc un singur ochi de aragaz e deschis, contorul inregistreaza consumul respectiv, iar aceasta se observa in momentul in care se actioneaza pentru reluarea alimentarii. In aceste cazuri nu se mai face punerea in functiune a blocului respectiv si se merge din usa in usa pina se descopera toate aragazele deschise. Abia dupa ce se constata ca nu exista nici o sursa uitata deschisa, se reia alimentarea", da asigurari directorul Marin Iliescu.
Prin urmare, este recomandabil sa nu folositi aragazele drept sursa de incalzire a apartamentelor. Iar daca totusi o faceti, nu trebuie in nici un caz sa adormiti cu el deschis. De asemenea, va trebui sa-l inchideti imediat cind simtiti ca aerul este prea uscat in apartament, ca respirati greu si ca aveti dureri de cap. (Mircea DOAGA)

Comentarii