Braila a fost a Sfintei Maria si a marinarilor

marți, 15 august 2000, 23:00
4 MIN
 Braila a fost a Sfintei Maria si a marinarilor

Inceputul a trebuit sa tina cont de regulile militare si de aceea nu au lipsit ridicarea pavilionului si a marelui pavoaz, trecerea in revista a navelor care erau aliniate la malul de vizavi si citirea ordinului de zi al ministrului apararii nationale. Au fost cinstiti si eroii marinari care s-au jertfit in luptele purtate pe fluviu. In onoarea lor s-a tinut o slujba religioasa, s-a lansat la apa o ancora cu flori si s-au tras salve cu mitralierele de 14,5 mm.
A urmat o parada navala in care vase de lupta de toate tipurile, monitoare, vedete blindate, vedete dragoare si remorchere, au defilat prin fata multimii de curiosi. Foarte interesante au fost exercitiile executate de citeva nave ce au abordat tactici spectaculoase, tragind in inamici imaginari cu munitie de manevra. Tunurile grele, dar si rafalele sacadate ale mitralierelor au zguduit serios timpanele asistentei.
Dupa nave au iesit la rampa citiva infanteristi marini, ce au "atacat" cu pistoale mitraliera si petarde vasul pe care se aflau oficialitatile si ziaristii. Dupa primul val de "atacatori", vasul cu pricina a avut de-a face cu o grupa de scafandri ce si-a facut aparitia de dupa un plan improvizat avind aceleasi intentii "combative". Tot scafandrii au executat mai tirziu si o misiune de depistare a unor mine lansate de inamici. De bombele acvatice s-au ocupat de altfel si citeva vedete dragoare, in tandem cu vase specializate in stingerea incendiilor si in decontaminarea chimica. O nota de razboi autentic au dat-o cele doua avioane de vinatoare care au survolat zona in timpul manevrelor cu nave de lupta.
Evadarea ratei
A sosit apoi zeul Neptun, cu un fast mai mic totusi decit in alte dati. El a traversat Dunarea intr-o barca mascata in balena, fiind asteptat la mal de patru nimfe. Dupa ce si-a luat locul la un "prezidiu" special amenajat pe acoperisul unei platforme plutitoare, Neptun, intruchipat de actorul Nicolae Taranu, si-a rostit obisnuitul discurs de bun-gasit, presarat cu pastile urzicatoare, aruncate spre actuala clasa de sus-pusi ai societatii. Zeul a spus, de exemplu, ca rechinii din apa, asa cum ii stie el, sint mai blinzi decit rechinii de pe uscat, care "inghit fonduri mutuale gen FNI".
Dupa ce s-a adresat multimii, Neptun a dat startul intrecerilor marinaresti, care au debutat cu concursurile de ambarcatiuni si de inot. Distractia a ajuns la apogeu cind a inceput asa numita vinatoare de rate. O puzderie de inotatori, copii si adulti, au luat urma celor patri-cinci rate domestice care, fisticite de navala inotatorilor, s-au lasat destul de usor prinse. Una era insa sa scape, daca avea mai mult noroc. Ajuns pe vasul oficialitatilor, cel ce o capturase, Florin Stoian, a ascultat ce i-a strigat o cunostinta si i-a dat drumul "sa o boteze" cu gindul ca n-are cum s-o mai scape chiar acolo, linga mal. Numai ca, odata ce s-a vazut libera, pasarea s-a bagat la fund si dusa a fost. Degeaba s-a straduit proaspatul ei stapin sa-i ia urma ca, daca n-o prindea cineva cind a iesit la suprafata, la vreo zece metri mai incolo, dusa era.
Momentul cel mai asteptat a fost, ca de obicei, porcul la scondru. Cu mic cu mare, inotatorii incinsi deja din cursa dupa rate, au luat cu asalt nava pe care se afla birna unsa cu vaselina, sperind sa inhate steguletul ce le-ar fi adus drept premiu un purcel. Au fost cinci incercari si tot atitea cazaturi haioase pina cind un temerar a pus mina pe steguletul de la capatul birnei. Acesta se numeste Florin Coceanu, are 19 ani, si este elev la Liceul Agricol.
Interesant e faptul ca tot el a venit de hac scondrului si anul trecut.
Sarbatoarea a continuat si dupa-amiaza. In program s-au mai aflat multe puncte de atractie, ca jocurile marinaresti de uscat, cu trasul de parima, oul in lingura, fuga in sac, stafeta, concursul de skandenberg. S-au mai tinut demonstratii de navomodele, de culturism si karate.
Seara a fost rezervata programelor artistice, retragerii cu torte, aprinderii pavoazelor electrice la navele de la malul drept si unui joc de artificii.
Veterani veniti de departe
Invitati de onoare la Ziua Marinei de la Braila au fost doi veterani de razboi care au privit manifestarile de pe acelasi vas cu oficialitatile. Ei sint Nicolae Mihu, 80 de ani si Marin Pana, 78 de ani. Nicolae Mihu vine de cinci ani, tocmai de la Sibiu, pentru a asista la serbarea marinareasca braileana. El are acum gradul de capitan in retragere, dar pe vremea razboiului a fost sergent. Batrinul ne-a povestit ca s-a inrolat voluntar, in ’39, dupa ce a implinit 18 ani, apoi 6 ani a ramas in Marina. La inceput a fost marinar pe monitorul "Ardeal", unul din ultimele vapoare cu aburi din dotarea flotilei romanesti. Apoi a ajuns pe monitoarele "Ardeal" si "Kogalniceanu", pe ultimul prinzind ziua de 24 august 1944, cind rusii au scufundat mare parte din vasele romanesti, desi armata noastra trecuse de partea lor. "Vreau sa dau slava la Dumnezeu ca am scapat atunci si am ajuns la virsta asta si fecioarei Maria, pe care am simtit-o dintotdeauna ca protectoare", ne-a spus veteranul sibian, declarindu-se incintat de cele vazute la Braila, unde ar vrea sa revina si la anul. (Florentin COMAN)

Comentarii