Braila ciopirtita intre capii lumii interlope

sâmbătă, 23 octombrie 1999, 23:00
5 MIN
 Braila ciopirtita intre capii lumii interlope

Pentru prima oara de la caderea comunismului, un magistrat brailean demasca actiunile concertate ale crimei organizate din orasul nostru, facind publica – pe baza declaratiilor mai multor persoane implicate – impartirea Brailei in trei mari sfere de influenta. Astfel in Rechizitoriul nr. 2940/P/1999, prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Braila, Gheorghe Ivan, cel care a declarat razboi pe fata infractorilor si mafiotilor de pe aceste meleaguri, consemneaza: "(…) Caluda Enache conduce o grupare antisociala care terorizeaza cetatenii, ajungindu-se ca acestora sa le fie frica sa mai iasa pe strada. Cei care conduc diferite grupari si-au impartit Municipiul Braila pe zone de influenta, astfel incit Caluda «stapineste» cartierul Chercea, Oprea Dumitru, zis «Titel Cracanatu’» are centrul orasului si cartierul Radu Negru, iar Buricea are cartierul Brailita."
Despre capii lumii interlope brailene si actiunile lor a vorbit, in urma cu o saptamina, si inspectorul sef al IPJ Braila, col. Traian Jipa, imediat dupa ce presedintele Romaniei si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii au recunoscut ca, la ora actuala, crima organizata a capatat proportii alarmante, punind in pericol nu doar siguranta, integritatea, viata si proprietatea cetateanului, ci insasi existenta statului.
Imprumuturi cu bucluc
In anul 1998, Iulian Tarachiu, un mic comerciant din cartierul Chercea, care locuieste pe strada Ioan Slavici nr. 151 bis, a infiintat A.F. "Tarachiu" si a luat cu chirie o taraba in Piata Microhala – Hipodrom. Intrucit avea nevoie de bani pentru marfa, el a apelat la un cunoscut, Mircea Avram, care s-a oferit sa-l ajute. Astfel, in ianuarie 1999, prin intermediul lui Avram, Tarachiu l-a cunoscut pe Enache Caluda (44 ani), administratorul SC "Costin Com" SRL, de la care s-a imprumutat cu 1.000 $. In acel moment, se mentioneaza in Rechizitoriul prim-procurorului Ivan, Caluda nu i-a perceput dobinda, insa ulterior i-a solicitat 300 de dolari pe luna. Iulian Tarachiu a acceptat "intrucit i-a fost teama, stiindu-l ca este periculos si ca i-ar putea pune pe «locotenentii» lui sa-l omoare, pe el si pe familia lui". In acest context, in februarie 1999, comerciantul i-a platit camatarului 300 de dolari dobinda, iar in martie alti 300 de dolari.
In aceeasi luna, Tarachiu a facut marea greseala de a se mai imprumuta de la Caluda cu inca 1.500 de dolari. Cu acest prilej, datornicului i s-a impus sa scrie o chitanta de mina datata 16.03.1999, prin care sa mentioneze ca a primit un imprumut de 3.300 de dolari, cu termen de restituire la 15.04.1999, desi, in realitate, Tarachiu se imprumutase pina la acea data de doar 2500 de dolari. Totodata, acestuia i s-a spus ca mai are si o dobinda restanta de 800 de dolari, la suma de 1.000 de dolari imprumutata in ianuarie. Garantia imprumutului o reprezenta imobilul de pe strada I. Slavici nr. 151 bis, al parintilor lui Iulian Tarachiu.
"12 sabii in cap si foc la casa"
La scurt timp, camatarul si datornicul s-au intilnit intimplator in oras, primul solicitindu-i celui de-al doilea o dobinda lunara de 30% la cei 3.300 de dolari imprumutati. Refuzul lui Tarachiu a insemnat inceputul unui calvar de luni de zile, atit el cit si familia lui fiind amenintati de nenumarate ori cu moartea. De altfel, potrivit documentului trimis la instanta de prim-procurorul Ivan, in momentul in care datornicul a refuzat sa plateasca 30% din dobinda, Caluda l-a amenintat "ca-i va da 12 sabii in cap si ii va da si foc la casa".
Zilnic oamenii "bosului" veneau pe strada I. Slavici si-i terorizau pe cei din familia Tarachiu spunindu-le "ca-i vor omori pe toti si ca le va da foc la casa". Ingroziti, parintii lui Iulian au inceput sa se imprumute de bani – pe care i-au dat lui Caluda – atit de la rude, cit si de la Banca Populara "Dunarea". In total, acuzarea precizeaza ca Tarachiu i-a dat lui Caluda Enache 5.250 de dolari, in plus 2.750 de dolari fata de suma imprumutata.
Flagrant cu oamenii lui Caluda
Prim-procurorul Gheorghe Ivan continua relatarea: "Intrucit inculpatul dorea sa le ia si casa, a continuat amenintarile si santajul, deplasindu-se chiar el personal – impreuna cu «locotenentii» sai – la domiciliul acestora".
Astfel, pe 16 iulie 1999, oamenii lui Caluda, imbarcati in Mercedesul acestuia, GL-06-EMY, le-au facut o "vizita" parintilor lui Iulian Tarachiu. Cu acest prilej, "seful" i-a transmis prin telefon mamei celui indatorat, Paulina, "sa se prezinte la Notariat pentru a-i da casa, iar daca nu, ii va omori fiul si-l va trimite acasa impachetat". Amenintarile "locotenentilor" si ale lui Enache Caluda au continuat pina cind, nemaiputind suporta, Paulina Tarachiu a anuntat Politia, pe 21 iulie 1999.
A doua zi, politistii i-au inminat femeii 1.000 de dolari marcati special cu substanta fluorescenta (scrisesera pe ei cuvintul "santaj"), ca sa-i dea lui Caluda si oamenilor lui, moment in care sa fie prinsi in flagrant. Intr-adevar, pe 26 iulie, Petrica Chipaila si Laurentiu Tibuh au venit sa ia "datoria", ei fiind surprinsi de politisti in timp ce bagau in buzunar cei 1.000 de dolari marcati. La putin timp si-a facut aparitia si "bosul", care le-a reprosat politistilor ca "fac atita caz" pentru un imprumut.
"Caluda Enache «stapineste» cartierul Chercea"
Magistratul mai noteaza in Rechizitoriu: "Fiind amenintati de inculpat ca-i vor omori si ca le va arunca casa in aer, sotia si copilul lui Tarachiu au fugit de acasa, ascunzindu-se la o ruda, iar parintii acestuia stateau ascunsi la vecini, pentru a nu fi gasiti de «locotenentii» lui Enache Caluda."
Vazind ca Politia nu i-a facut nimic, chiar si dupa organizarea flagrantului, la mijlocului lui septembrie 1999, Caluda s-a dus din nou pe strada I. Slavici si i-a poruncit Paulinei Tarachiu "sa-si vinda casa si sa-i mai dea inca 1.700 dolari (…) dupa care ii va lasa in pace".
Pe 27 septembrie, dosarul "Caluda" a fost luat in "custodia" Parchetului de pe linga Judecatoria Braila – la Urmarire Penala Proprie – trecindu-se la administrarea de probe. Doua zile mai tirziu, "stapinul" Chercei a fost arestat, din dispozitia prim-procurorului Ivan. Acesta avea sa noteze: "Din declaratiile martorilor rezulta ca inculpatul conduce o grupare antisociala care terorizeaza cetatenii, ajungindu-se ca acestora sa le fie frica sa mai iasa pe strada. Cei care conduc diferite grupari si-au impartit Municipiul Braila pe zone de influenta, astfel incit Caluda Enache «stapineste» cartierul Chercea, Oprea Dumitru, zis «Titel Cracanatu’» are centrul orasului si cartierul Radu Negru, iar Buricea cartierul Brailita". De altfel valul de arestari din ultimele luni a lovit cu intensitate toate clanurile lumii interlope, inclusiv cel al lui Bancuta Cocos, liderul rromilor din Braila.
In timpul anchetei, Enache Caluda nu a recunoscut acuzatiile care i se aduc, sustinind ca l-a imprumutat pe Iulian Tarachiu cu 3.300 de dolari si ca nu l-a amenintat niciodata.
Dimpotriva, prim-procurorul Ivan precizeaza ca actiunile lui Caluda "constituie o modalitate a crimei organizate, ai carui membri terorizeaza cetatenii orasului, percep camata la sumele imprumutate diferitelor persoane care cad in plasa lor si chiar obtin, prin amenintare, imobile, bineinteles la adapostul actelor incheiate de unii notari publici".
Iulian Tarachiu s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu suma de 2.750 dolari, pe care i-a platit lui Enache Caluda in plus fata de banii imprumutati. (Marian GHEORGHE)

Comentarii