Braila este ocolita de straini

vineri, 16 octombrie 1998, 23:00
3 MIN
 Braila este ocolita de straini

Confruntindu-se cu situatii tot mai dificile, Serviciul Pasapoarte, Straini si Probleme de Migrari "Braila, si-a intensificat activitatea, pentru verificarea respectarii legislatiei romanesti de catre cetatenii straini care poseda viza de sedere temporara in orasul si judetul nostru, sau doar tranziteaza zona.
Potrivit mr. Ion Andronescu, seful Serviciului Pasapoarte, numai in trimestrul III al acestui an au fost efectuate cca. 70 de controale la firmele detinute de cetateni straini in Braila. In aceasta perioada au fost depistati 7 cetateni straini care sedeau ilegal pe teritoriul judetului nostru, unul dintre acestia fiind condus la frontiera sub escorta, in vederea expulzarii. "Nu este singurul caz din acest an", ne-a declarat mr. Andronescu. "Aveam suficiente date din care sa rezulte ca sederea cetateanului respectiv aici – el fiind turc – ar fi reprezentat un pericol pentru braileni. Daca l-am fi avertizat numai, el si-ar fi schimbat locul, dar nu si obiceiul. Se ocupa cu inselarea cetatenilor."
In perioada iulie – septembrie a.c. si-au deschis societati comerciale in Braila 8 cetateni straini (in majoritate turci) si alti 130 au solicitat prelungirea dreptului de sedere in Romania. In acest mod au mers la buget 6.000 de dolari SUA si cca. 400.000 de lei.
Potrivit sefului de la Pasapoarte, pe raza judetului Braila se afla 51 de elevi, cetateni din Albania, Moldova si Macedonia, care studiaza in orasul nostru. De asemenea, in Braila isi au domiciliul peste 100 de cetateni straini rezidenti – cei mai multi fara cetatenie – refugiati politici greci, care convietuiesc aici inca din perioada anilor ’50.
Douazeci de cetateni straini – dintre care 8 chinezi – au viza de sedere in orasul nostru, pentru acordarea de asistenta tehnica unor unitati comerciale autohtone (ex. SANAB SA). Afara de acestia, alti 60 de angajati ai societatilor brailene cu capital integral strain sau mixt – majoritatea turci – beneficiaza de viza de sedere temporara. In trimestrul trecut, potrivit Serviciului Pasapoarte Braila, Braila a fost vizitata de peste 1.500 de turisti, cetateni straini.
Doua acte normative necesare
"Asteptam modificarea legislatiei romane, in principal aparitia Legii Strainilor", ne-a mai spus mr. Ion Andronescu. "Suferim din cauza faptului ca in prezent lucram pe baza unei legi datind din anul 1961, Legea nr. 25. S-a comentat foarte mult – inclusiv in presa centrala – asupra obligativitatii de a anunta Serviciul Pasapoarte in cazul cazarii cetatenilor straini. Dar aceasta prevedere este stipulata inclusiv in Tratatul de la Shengen, ca o obligatie pentru cetatenii statelor cu o democratie mai veche decit a noastra. Strainii – in principal cei din Vest – n-au fost dezangajati de obligativitatea de a se prezenta la Politie, in schimb cetatenii romani au fost cei nemultumiti."
Potrivit mr. Andronescu, din cauza lipsei cadrului legislativ adecvat, mai multe cereri ale cetatenilor straini de a-si stabili domiciliul in Braila n-au putut fi solutionate.
"Spre deosebire de Galati, Braila nu e cautata de straini. Totodata, orasul nostru este unul linistit din punct de vedere al infractiunilor savirsite de cetateni straini, poate si ca urmare a faptului ca, ori de cite ori vin la noi pentru prelungirea vizei, ii prevenim", a mai spus sursa citata.
Braila se afla intr-un "con de umbra" si in ce priveste migratia ilegala a strainilor din Asia si Africa. Acestia patrund ilegal in Romania pe la frontiera estica si tranziteaza teritoriul tarii noastre, in drumul lor spre Vest, unde spera sa inceapa o noua viata. Traseul lor urmeaza de obicei liniile Buzau – Ploiesti – Vestul Romaniei sau Iasi – Bacau – Vestul Romaniei – Ungaria. (Marian GHEORGHE)

Comentarii