Braila pe derdelusul primaverii

miercuri, 28 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 Braila pe derdelusul primaverii

Cu toate ca iarna a asteptat trei luni sa-si faca aparitia pe meleagurile brailene, forta cu care a reaparut in viata noastra nu a fost cea cu care ne obisnuise in anii trecuti. Asta nu a insemnat ca toata lumea a fost pregatita sa o intimpine cum se cuvine, multi fiind inca luati, ca de obicei, prin surprindere. Au intervenit multe probleme, dar nici una insurmontabila, si, ceea ce este cel mai important, nu s-a platit tribut in vieti omenesti.
Pe sosele a fost nevoie de interventii serioase
Ninsoarea a creat probleme pe mai toate drumurile judetene si comunale ale Brailei. Dupa cum ne-a spus Ion Ionita, dispecerul de serviciu al societatii "Drumuri si Poduri" SA, in multe zone stratul de zapada, troienit, a atins inaltimi cuprinse intre 1-1,5 metri. "Ca de obicei, cele mai mari dificultati la deszapezire au aparut intre localitatile Galbenu si Drogu si pe traseul Gradistea-Racovita-Ariciu", ne-a spus dispecerul Ionita. Conform acestuia, s-a iesit pe traseu, in tot judetul, cu trei autofreze, cinci autogredere, sase autobasculante dotate cu lama si material antiderapant si doua LEA (autoutilitare ce au transportat muncitori care sa intervina daca utilajele de deszapezire nu mai faceau fata troienelor).
Evenimente deosebite s-au semnalat intre localitatile Gemenele si Rimnicelu, unde o masina a salvarii a derapat, asezindu-se de-a curmezisul soselei, blocind circulatia, si in apropiere de Bertesti, unde s-a intimplat acelasi lucru, pe post de "bariera" fiind insa un tir cu numar de Constanta.
Potrivit unei informari elaborate de Consiliul Judetean, pe drumurile nationale de pe raza judetului nu au fost probleme deosebite. De semnalat este totusi faptul ca, intre orele 2.00 si 6.00, pe DN 22 Braila-Rimnicu Sarat s-a circulat pe un singur fir, intre localitatile Scortaru Vechi si Gradistea.
Noua localitati au ramas fara electricitate
Zapada, lapovita si ploaia cazuta in cursul noptii de luni spre marti, combinate cu vintul puternic, au cauzat avarierea unor retele de distributie a energiei electrice din judet. Astfel, ieri dimineata, 9 localitati ramasesera fara electricitate. Au fost avariate 12 linii de tensiune si 53 de posturi de transformare. Echipele de interventie ale "Electrica" Braila au actionat rapid, dupa-amiaza doar doua localitati nefiind alimentate cu energie electrica – Victoria si Tataru.
"Lucram in teren cu 12 formatii de lucru. Accesul a fost ingreunat de zapada, multe drumuri fiind impracticabile. Norocul nostru e ca avem utilaje grele, cu care putem intra in teren, in majoritatea cazurilor. Cele doua localitati au stat mai mult fara electricitate tocmai pentru ca n-am putut intra in zonele unde s-au produs avariile", ne-a declarat, ieri, directorul tehnic al "Electrica" Braila, Gabriel Petre.
Trenurile – intirzieri nesemnificative
Trenurile au circulat, ieri, in general, fara probleme. N-au mai existat trenuri anulate, iar intirzierile au fost nesemnificative prin statia CFR Braila.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste transportul in comun, si ieri s-a circulat mai greoi atit pe traseele din municipiu cit mai ales pe cele preorasenesti. "Din cauza zapezii, autobuzele au mers mai incet, ceea ce a dus ca o cursa mai lunga – de exemplu Viziru – Chercea – sa dureze mai mult cu vreo 20 de minute decit in mod normal. Apoi, au fost citeva probleme – inerente, date fiind conditiile atmosferice – la tramvaie, apa si zapada infiltrindu-se la anumite componente electrice. Asta, si pentru ca depourile noastre nu sint acoperite. In rest, n-au existat probleme deosebite", a precizat Cornel Sandulescu, directorul general al "Braicar". Intrarea cu ceva intirziere pe strazile municipiului a utilajelor de deszapezire a ingreunat si circulatia microbuzelor maxi-taxi, dar aceasta a fost singura problema.
Derapaj cu noua persoane ranite
In noaptea de 26/27 februarie, microbuzul marca Ford, nr. BR-02-MCE, in care se aflau noua persoane, a fost angrenat intr-un accident rutier pe DN 2B, la km. 95, in apropierea localitatii Silistraru.
"Din cauza carosabilului acoperit cu gheata, soferul Lucian Negrau, 38 de ani, a pierdut controlul autovehiculului, a derapat si s-a izbit din plin de un copac. In urma impactului, cele noua persoane din Ford au suferit vatamari corporale", a declarat maiorul Marian Fincu, ofiterul de presa al IPJ Braila.
Patru dintre accidentati au fost transportati la Spitalul "Sf. Spiridon", cu urmatoarele diagnostice: Marioara Lupu, 39 de ani – contuzie femur sting si fisura de clavicula stinga, Marin Lupu, 40 de ani – traumatism facial, contuzie cervicala, Doina Ghita, 38 de ani – traumatism facial, contuzie la umarul sting, comotie cerebrala si Ica Vlad, 43 de ani – traumatism cranio-cerebral si contuzii cerebrale.
Salvarea nu si-a putut onora toate urgentele
In aceeasi noapte de 26 spre 27 februarie, Serviciul Judetean de Ambulanta Braila a facut cu greu fata numarului mare de solicitari. Cu toate acestea, Ambulanta si-a onorat marea majoritate a urgentelor. Singurul drum pe care n-a putut sa circule din cauza nametilor este drumul spre Faurei. In dimineata zilei de ieri, ambulanta nu s-a putut deplasa in zona Udresti, pentru a transporta un bolnav la dializa. Barbatul a ramas in punctul sanitar din localitate, asteptind deszapezirea. "Acel bolnav trebuia dus, obligatoriu, la dializa. Cazul sau este foarte grav, incercam, in cursul zilei de astazi (ieri- n.n) sa ajungem la el", ne-a declarat dispecerul SAJ Braila. Tot din cauza drumului impracticabil, in noaptea de 26 spre 27 o femeie din Faurei a nascut la domiciliu. Medicii si asistentii din oras i-au dat primul ajutor si au transportat-o si pe ea si pe copil, in stare buna, la un dispensar din Faurei- precizau surse SAJ. Ieri, comandamentele de iarna incercau sa asaneze toate arterele de circulatie din judet si din municipiu. In Braila nu s-au inregistrat tamponari din pricina ghetii. Doar ca circulatia pe drumurile din oras s-a desfasurat extrem de anevoios, rutierii fiind disperati din pricina soferilor care-si lasau masinile aiurea, impiedicind si mai mult traficul. Seful Biroului Politiei Rutiere, cpt. Cornel Cimpeanu avertiza, ieri, soferii sa-si ridice masinile de pe trotuare si de pe partea dreapta a strazilor, pentru a fluidiza traficul. In municipiu se circula, ieri, greoi, atit pe trotuare cit si pe sosea. Pe sosea, autobuzele patinau din greu in zonele neatinse de nisip si sare. (Mircea DOAGA, Nicu MATEI, Nicoleta BUTNARU, Florentin COMAN)

Comentarii