Consiliile Municipal si Judetean – in prag de limpezire a apelor

marți, 20 iunie 2000, 23:00
5 MIN
 Consiliile Municipal si Judetean – in prag de limpezire a apelor

Cine detine majoritatea relativa (1/2+1) – iar ideala este cea absoluta, de doua treimi – detine puterea efectiva si isi poate exprima vointa politica prin mecanismele institutionale de care dispune aparatul administratiei de stat. PDSR, cu 15 mandate din 31 cite are CLM si cu 16 din cele 39 ale CJ, devine principalul strateg al evolutiei socio-economice a Brailei. Interesant este de stiut care sint actorii dispusi sa joace cum spune partidul de guvernamint local si ce avantaje ar putea obtine, din perspectiva politica. La intrebarea cit de favorabile respectarii regulilor jocului democratic sint consecintele votului democratic din 4 iunie ar putea raspunde doar o alianta post-electorala la nivelul ambelor consilii, al carei principal scop ar trebui sa fie spargerea eficienta a monopolului puterii, detinut de PDSR. Pina cind viitorul va imparti responsabilitatile pentru modul in care oficialii Brailei vor sti sau nu sa raspunda provocarilor realului, sa vedem care sint schemele pe care cele 6 formatiuni politice din CLM si cele 8 din CJ ar putea inchega aliantele nascatoare ale masinii de vot si incropi mijloacele de blocare a acesteia. Dintre partidele reprezentate in CLM, PDSR e in top, cu 15 mandate, urmat de o grupa in care ApR, PD si PRM au cite 4 locuri, PNL si CDR fiind codase, cu cite 2 consilieri. Ceva mai divizat apare CJ: PDSR – 16 reprezentanti, ApR si PD – 4, PRM, PNL si CDR – 3, PSDR si PSM – 2.
ApR – pionul care poate ajuta PDSR sa dea sah-mat si in CLM, si in CJ
Proportional cu zestrea sufragiilor pe care le are in spate, PDSR pleaca din pole-position, conditionind atit sensul negocierilor, cit si calitatea avantajelor cu care trebuie sa se multumeasca cei care i se alatura. Partidul celor trei trandafiri isi aroga, in CLM, ambele posturi de viceprimari, pentru Radu Musat si Stoica Ciuperca, si are nevoie de unul sau – pentru aparenta democratica ireprosabila – maxim 6 voturi cu care sa asigure adoptarea neproblematica a oricarei decizii pe care o emana primarul Anton Lungu sau oricare din consilierii sai. In CJ, jocurile par a fi facute si, dupa cum sustin surse informate care au dorit sa-si pastreze anonimatul, presedinte va fi Aurel Simionescu (PDSR), iar un vicepresedinte, colegul sau de partid, Alexandru Sculschi. Cine va fi celalalt vicepresedinte ar urma sa faca obiectul negocierilor. Zece voturi ii sint necesare PDSR pentru a avea majoritatea absoluta aici. Asadar, cine il va sprijini in CLM va trebui recompensat dincoace, iar singurele mijloace sint functia de vicepresedinte si, mai modeste, desemnarea in Delegatia Permanenta si alocarea presedintiilor comisiilor de specialitate. Ambele variante se traduc in sporuri adaugate indemnizatiilor de consilier, deja majorate.
Dupa cum au spus presedintele si vicepresedintele PDSR, Viorel Balcan, respectiv Aurel Simionescu, tatonarile s-au intensificat in ultima saptamina. Patru sint formatiunile de a caror sustinere se arata interesat partidul de guvernamint local: ApR, PRM, PSDR si PSM. Primele doua conteaza cel mai mult, intrucit apar si in CJ, ultimele neavind reprezentare in CLM. Daca, asa cum sustin liderii PDSR, ar fi mult mai convenabila pentru partid inchegarea unei aliante identice in ambele consilii, principalul pion ar deveni ApR, intrucit, ca fost partid de guvernamint si din perspectiva ideologica, pentru PRM n-ar fi inedita combinatia.
Actorii nu s-au hotarit inca sa iasa la rampa
La nivel declarativ, ApR si PDSR reneaga incheierea unui protocol secret, din care primul adjudeca vicepresedintia CJ, iar al doilea sprijinul necesar. Ipoteza institutionalizarii acestei colaborari a fost facuta publica de PD, inaintea turului II, chiar la sediul ApR, unde venise sa sprijine, alaturi de PNL, CDR, UFD si PNR, candidatura lui Nicolae Mitroi la functia de primar. Nimeni altul decit vicele ApR, Adrian Scutaru – pe care aceleasi surse il dau drept viitorul vice la CJ – a sustinut ca nu a vazut un asemenea document, dar ca, pentru alocarea de functii in administratie, partidul sau va adopta o politica flexibila de negocieri. Ca declaratia sa a creat stupoare aliatilor politici conjuncturali e de inteles, cont tinind si de dorinta nu prea indepartata a ApR de a intra alaturi de aceiasi actori politici intr-un front care sa contracareze stinga polarizata, la Braila, de PDSR.
Acestea fiind zvonurile care circula in culisele mediului politic si reactiile celor implicati, sa vedem ce declara oficial liderii politici in legatura cu asumarea calitatii de satelit al PDSR.
"Nu mi se pare eficienta inchegarea unei aliante pro sau anti, fie ca vizat e Anton Lungu sau PDSR", afirma liderul ApR, Dan Sabau. Sabau crede ca functiile din CJ sint importante pentru orice partid si, deci, si pentru formatiunea sa, pentru care constituie un "mijloc de aplicare a programelor pe care noi le-am enuntat in campanie". Negocierile, insa, vor diferi calitativ in privinta CLM si CJ, crede acesta. El nu a taiat puntea nici in privinta colaborarii cu PDSR, nici cu PNL, CDR, PD, prioritara din perspectiva asa-zisului pragmatism care a ghidat permanent evolutia discursiva a ApR Braila fiind promovarea initiativelor care sustin convenabil interesele comunitatii.
George Moisescu, presedintele PRM, a marsat pe confidentialitatea acestor negocieri si, fara a spune decit ca, in principiu, e de acord sa sustina PDSR in ambele consilii, a evitat sa oficializeze pretentiile partidului sau.
La sediul PSM nu era nimeni care sa ridice receptorul, dar surse din partid au dat ca sigura alaturarea de PDSR, iar presedinta PSDR, Didina Stanescu, era plecata la Bucuresti, dupa cum ni s-a explicat de la cabinetul sau de vicepresedinte al CJ.
Mesajele pe tema constituirii opozitiei locale, primite dinspre PNTCD, prin glasul ex-prefectului Constantin Bran, au fost neclare. "Orice alianta trebuie sa aiba un scop", a fost si enunt afirmativ si intrebare subinteleasa. Liderul PNTCD a acceptat, in principiu, ca CDR va evolua in consilii la brat cu PNL si PD, posibil si PSDR. Mai multe detalii nu a acceptat sa ofere, pe considerentul ca, si daca ar sti cititorii nostri, ce "ajutor" ar primi dinspre aceasta parte.
PNL si PD par convinse de necesitatea izolarii PDSR pe scena consiliilor, dar nu stiu cite sanse are aceasta ipoteza sa devina reala. In caz contrar, a avertizat liberalul Adrian Ritzinger, pina la alegerile parlamentare, pedeserizarea administratiei locale va fi istorie si generalele n-ar mai avea loc decit formal. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii