Control la piele in lumea confectiilor

vineri, 22 februarie 2002, 00:00
6 MIN
 Control la piele in lumea confectiilor

Societatile de confectii sint cele care ofera in acest moment cele mai multe locuri de munca in Braila. In judetul nostru, isi desfasoara activitatea nu mai putin de 90 de firme cu acest obiect de activitate. Timp de 10 zile, angajatorii braileni au fost nauciti de verificarile efectuate de inspectorii de munca. In topul firmelor care se incapatineaza sa nu respecte legislatia muncii ramin "Brist" SRL si "Turk Rom San" SRL, apartinind patronului turc Huseyin Tekinalp, unde au fost depistate nu mai putin de 40 de persoane care munceau fara forme legale de angajare.
Din cauza faptului ca nu au dus la indeplinire masurile dispuse de inspectorii de munca in 2001, in sensul asigurarii conditiilor corespunzatoare de munca, societatile "Mistral Due" S.A. si "Mistral Confezioni" au incasat amenzi usturatoare, de 30 de milioane. Reamintim faptul ca "Mistral Due" SA este singura societate de confectii din Braila care lucreaza in trei schimburi, in ciuda faptului ca legea interzice acest lucru. In urma verificarilor, echipele de control ale Inspectoratului Teritorial de Munca au aplicat 27 de amenzi, in valoare de 159 de milioane lei.
In perioada 11-20 februarie, echipe mixte alcatuite din reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Munca – Braila, Politiei si ai Inspectiei Muncii de la Bucuresti au descins la sediile a 60 de unitati din judetul nostru, care isi desfasoara activitatea in confectii. Au fost verificate formele de angajare a aproximativ 14.000 de salariate. Controalele au vizat modul in care s-au efectuat incadrarile in munca, dar si respectarea conditiilor de munca, a felului in care este asigurata securitatea si sanatatea in procesul de productie.
Rezultatele campaniei au scos la iveala faptul ca 4 angajatori braileni foloseau forta de munca fara forme legale de angajare. Este vorba despre "Turk Rom San" SRL, "Brist" SRL, "Ro-Conf" SRL si "Formalitis" SRL, unde au fost depistate nu mai putin de 51 persoane care lucrau ilegal. Despre firmele "Turk Rom San" SRL si "Brist" SRL se poate spune ca sint clienti vechi ai ITM din punct de vedere al nerespectarii legislatiei romanesti. In legatura cu acest fapt, Dumitru Vaduva, inspector sef al ITM, ne-a declarat: "Dintre cele 51 de persoane, 40 lucrau la cele doua firme ale patronului turc Huseyin Tekinalp, care nu a inteles nici acum ca nu exista perioada de proba in afara unui contract de munca. Concluzia mea este ca acest patron isi mentine intentia de a-si bate joc de persoanele care au nevoie de un loc de munca. De-a lungul ultimilor ani, au existat cel putin 15 angajatori din domeniul confectiilor care ne faceau probleme. Ca erau romani, ca erau straini, nu conteaza. Important este ca, dupa ce am dispus masuri, am aplicat amenzi, cei mai multi au inteles ca trebuie sa respecte legea. In conditiile in care Huseyin nu-si revizuieste atitudinea fata de salariat, eu voi fi pus in situatia de a-l sanctiona pentru savirsirea de abateri repetate. Acest patron turc nu-si da seama ca poate fi eliminat de pe piata prin radierea firmelor sale din Registrul Comertului. Nu este posibil ca zeci de agenti economici care au acelasi obiect de activitate sa respecte legislatia romaneasca in vigoare, iar el nu."
Tot la aceste doua societati, echipele de control au mai depistat ca nu sint amenajate suficiente vestiare, personalul nu e instruit corespunzator din punct de vedere al protectiei muncii, nu exista autorizarea pe meserii pentru anumite categorii de personal, nu au fost efectuate, la scadenta, masuratorile PRAM (ale instalatiilor de impamintare) etc. Un exemplu elocvent pentru o societate care a inteles relatia angajat-angajator este "Diana Fashion" SRL.
Daca in anii anteriori, in urma unui control al ITM, au fost depistate aproximativ 100 de persoane care lucrau la negru, in timpul raidului prin unitatile de confectii brailene, aceasta firma nu a avut nici un fel de probleme legate de munca ilegala. Au fost gasite, insa, nereguli in ceea ce priveste conditiile de munca, securitatea si sanatatea in munca. Printre societatile care au calcat pe bec s-au aflat: "Sportex" SRL, "Confezione Fienze" SRL, "Mistral Confezione" SA, "Mistral Due", "Lovepoly" SRL, "Adconf BG" SRL, "Formalitis" SRL, "Tweka Romania" SRL. Cele mai frecvente abateri au fost necertificarea echipamentelor tehnice, neinstruirea personalului din punct de vedere al protectiei muncii, neevaluarea factorilor de risc la locurile de munca, neefectuarea controlului medical periodic, neorganizarea serviciului medical de intreprindere si efectuarea necorespunzatoare de lucrari vizind manipularea manuala si depozitarea materialelor.
La "Mistral", continua lucrul in 3 schimburi
Doua dintre societatile de confectii in legatura cu care au existat multe comentarii anul trecut au fost "Mistral Due" SA si "Mistral Confezione" SA. Problemele celor doua firme cu patroni italieni au ajuns in acel moment si in vizorul Comisiei de Dialog Social. Ceea ce se reprosa atunci conducerii acestor unitati era ca se lucra in trei schimburi, cu toate ca legea interzice acest lucru, ca nu exista un cabinet medical corespunzator, acesta fiind amenajat intr-unul din colturile vestiarului, si ca nu exista suficiente closete.
In perioada 11-20 februarie, la "Mistral" s-au efectuat doua controale, cel din urma fiind realizat in prezenta ziaristilor si a lui Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat adjunct al Inspectiei Muncii. Cert este ca "Mistral Due" SA a fost amendata cu 15 milioane lei deoarece nu a dus la indeplinire masurile stabilite de inspectorii de munca in 2001, referitoare la desfasurarea activitatii in doua schimburi. Pe de alta parte, societatea "Mistral Confezioni" SA a fost amendata si ea cu 15 milioane de lei, pentru ca nu a dus la indeplinire masura stabilita de ITM anul trecut, referitoare la dotarea masinii de croit fixa cu sistem de exhaustare locala. Oricum, conducerea societatii "Mistral" SA s-a aratat dispusa sa ia masurile pentru a intra in legalitate.
"Cabinetul medical este aproape finalizat. De asemenea, merg foarte bine lucrarile legate de marirea numarului de closete. Vom amenaja si dusuri si bideuri. Pentru toate aceste operatiuni avem fixate si termene. De pilda, finalizarea activitatiilor pentru intrarea in functiune a cabinetului medical trebuie facuta pina in data de 31 martie a.c. Este adevarat ca autorizatia sanitara de functionare ne-a fost retrasa dar, imediat ce toate lucrurile vor fi puse la punct in societate din punct de vedere al asigurarii conditiilor de munca si al respectarii legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca, nu vor mai fi probleme in obtinerea acestei autorizatii", a precizat Doru Hornet, director al "Mistral".
Precizam ca inspectorii de munca nu au depistat cazuri de munca ilegala, orele suplimentare sint platite, la fel si concediile. In prezent, la "Mistral" SA lucreaza aproximativ 1.800 de salariate. Doru Hornet nu a permis accesul ziaristilor in sectii, motivind ca politica in firma o face el. "Mie personal nu-mi place publicitatea", a spus acesta, raspicat.
Concluzii
La finalul controalelor din aceste 10 zile, inspectorii de munca au aplicat amenzi de 68 de milioane pentru incalcarea legislatiei privind relatiile de munca, 79 de milioane pentru nerespectarea legislatiei privind sanatatea si securitatea in munca, si 12 milioane pentru abaterile privind conditiile de munca.
"Exista foarte multe societati brailene care respecta conditiile normale de lucru, salarizarea corespunzatoare, care asigura echipamente performante la locurile de munca. Printre acestea se numara: Blazer SRL, Doria SRL, Enterprises SRL, Braiconf SA, Valmet SRL, Short SRL, Neo SRL. La aceste unitati de confectii fluctuatia de personal e relativ redusa. Ne-am confruntat cu foarte multe cazuri in care salariatele pleaca de la o societate la alta. In acest fel, au ocazia sa compare conditiile de munca. Acest lucru va duce in viitor la schimbarea mentalitatii angajatului, care se va convinge de faptul ca nu exista nicaieri bani multi si munca putina", a concluzionat Dumitru Vaduva.
"Ma bucur ca, la Braila, lucrurile sint bine supravegheate din punct de vedere al respectarii legislatiei muncii. Am observat ca multe societati au intrat in legalitate in urma verificarilor repetate efectuate de inspectorii de munca braileni. Amenda nu e un scop in sine. Rolul institutiilor de control este sa determine societatile sa-si desfasoare activitatea legal, prin masuri, avertismente, amenzi. Modul in care trebuie privit un loc de munca trebuie invatat chiar din scoala. Trebuie schimbata mentalitatea angajatorilor si a angajatilor, in sensul ca trebuie sa inteleaga ca intre ei este recomandabila colaborarea", ne-a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat adjunct in cadrul Inspectiei Muncii. (Daniela TUPEA)

Comentarii