Copii maltratati de propriii parinti

marți, 23 ianuarie 2001, 00:00
7 MIN
 Copii maltratati de propriii parinti

In Romania, violenta in familie tinde sa devina un fenomen ingrijorator greu de tinut sub control. Nu de mult, presa centrala ne-a ingrozit prezentind cazul unui baietel paralizat din cauza groaznicelor batai incasate de la parinti. Braila nu se lasa mai prejos si iata ca inregistreaza, in mai putin de o luna, patru cazuri similare: copii nenorociti de parintii naturali sau de cei care voiau sa-i infieze. Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului (DGPDC) are, acum, dificila misiune de a pedepsi exemplar parintii agresori. Dincolo de vidul legislativ din domeniu, institutia insarcinata cu protectia copiilor lupta din greu pentru a decade din drepturi niste oameni care nu-si merita statutul de parinti, oameni care, intr-o societate atit de tarata, sint mai degraba niste bestii. Am putea fi si mai duri, afirmind ca in vreme ce in lume nasterea unui copil este vazuta ca pe ceva Dumnezeiesc, multi indivizi de la noi privesc acesta "dar" divin ca pe un proces tehnologic si atit. Desi faptele parintilor agresori nu pot fi motivate de ceva anume, specialistii sustin ca alcoolismul si saracia sint doua din principalele cauze care conduc la violente inimaginabile.
La ultima sedinta, membrii Comisiei pentru Protectia Copilului (CPC) au avut in dezbatere si rezolvare nu mai putin de patru astfel de cazuri. Directorul general al DGPDC Braila, Alecsandrina Broasca, a precizat ca sedinta din 17 ianuarie a CPC s-a dovedit a fi una foarte grea, iar deciziile luate nu au fost dintre cele mai usoare. In concluzie, parintii care-si maltrateaza copiii vor fi actionati in instanta, iar DGPDC va cere decaderea lor din drepturile parintesti. Trist, dar adevarat. Printre noi sint oameni, daca ii mai putem numi asa, care nu-si pot stapini violenta nici macar atunci cind este vorba de copiii lor.
Gonita din cauza batailor mamei
Georgiana Capitaneanu, de numai cinci anisori, este o fetita care zilnic a incasat bataie de la Jenica Radu, nimeni alta decit cea care i-a dat viata. Satula de violenta si de saracie, la inceputul lunii ianuarie, Georgiana a fugit de acasa. Ea a fost gasita pe strada cersind. Asistentii sociali ai DGPDC "au cules-o" pur si simplu din buncarele Brailei. Cum era si firesc, Georgiana a fost internata, in prima faza, intr-un centru de plasament unde, ulterior, la un control medical de rutina, fetita a fost depistata cu bacilul TBC.
Dupa o serie de discutii purtate de membrii Comisiei cu parintii copilei s-a decis institutionalizarea ei definitiva. "Copilul prezenta urme de violenta pe corp si i-am scos certificat medico-legal. De asemenea, ea a necesitat internarea in Spitalul TBC, fiind bolnava. Copilul prezinta intelect liminar si o asa «lectie» aplicata de parinti, va dati seama ce a insemnat pentru ea?! Bineinteles, ca nu se va intoarce in familie. Va fi internata intr-un centru de plasament atunci cind starea sanatatii ii va permite acest lucru. Din informatiile noastre tatal este foarte bolnav si este un mare consumator de alcool. Parintii nu prezinta garantii morale pentru cresterea copilului", ne-a declarat directorul general al DGPDC.
Costel Capitaneanu si Jenica Radu neaga cu vehementa ca si-ar fi batut fetita de cinci ani: "Georgiana nu judeca. I-am mai dat cite o palma. N-am batut-o cu lantul, cum zice ea. Nici un animal nu este batut cu lantul. S-a lovit singura, se catara peste tot, se zgirie si are ochii sticlosi, ca de nebun", sustine Jenica Radu.
Directorul DGPDC a precizat ca familia Georgianei a fost sprijinita material in numeroase rinduri, iar micuta nu este singurul copil al familiei. A mai avut un frate care a decedat anul trecut, de TBC, la doar citeva luni. La apelul lansat, atunci, de "Monitorul", bebelusul a fost ingropat crestineste, din mila brailenilor. Fiica cea mare a familiei Capitaneanu, Ionela, are opt ani, merge la scoala si chiar daca DGPDC sustine ca tocmai a fost internata intr-un centru de plasament, ieri, noi am gasit-o pe fetita, bine mersi, acasa. Acasa inseamna pentru cei trei membri ai familiei, o camera de maximum 9 mp, cu peretii negri de fum, cu miros de statut… "Peisajul" este completat de un lighean soios, plin cu scuipat si chistoace de tigara. Capul familiei, bolnav intr-o faza avansata de TBC, zace la pat de mai bine de patru luni. Cu totii traiesc la limita existentei, din alocatia Ionelei, singurul copil ramas acasa.
Cazul unei fetite maltratate de tatal adoptiv se afla pe rolul Parchetului
Cel mai dificil caz pentru CPC a fost insa cel al Maradiei Sandulache, 11 ani, care se afla intr-un proces de adoptie in judetul Tulcea. Fetita a fost maltratata de viitorii parinti adoptivi iar sesizarea a venit din partea bunicii materne. In data de 3 ianuarie, batrina si-a dat drumul la gura, pirindu-si ginerele, Constantin Mintescu, si tatal adoptiv al Maradiei, ca o bate frecvent pe fata, fara a avea un motiv plauzibil. Copilul fusese luat dintr-un centru de plasament brailean si incredintat, in vederea adoptiei, chipurile pentru adaptare in noua familie, in urma cu un an si jumatate. Familia din Tulcea a facut nenumarate demersuri pentru a o infia pe Maradia, mai ales la insistentele femeii. Se pare ca micuta nu a fost dorita si de Constantin Mintescu dar, in cele din urma, primind avertismentele sotiei, pornita chiar sa divorteze pentru a o pastra pe Maradia, Constantin a primit-o pe pustoaica in casa lui. Faptul ca n-o suporta a iesit, insa, la iveala, cind acesta a inceput s-o bata in mod sistematic. Actualmente, Maradia a fost readusa in Braila, iar DGPDC urmeaza sa sesizeze Parchetul impotriva Paulinei si a lui Constantin Mintescu, parintii adoptivi ai copilului, solicitind tragerea lor la raspundere pentru faptele savirsite, dar si sistarea adoptiei.
"Copilul a plecat din Centrul de Plasament nr. 2 si se afla intr-un proces de adoptie in judetul Tulcea. Ea a fost maltratata de parintii adoptivi, noi fiind sesizati de catre bunica materna. Bunica se ocupa mai mult de copil. Inaintea adoptiei ea o lua pe Maradia acasa, fetita fiind foarte indragita de intreaga familie. Maradia este actualmente timorata datorita atmosferei tensionate din familie. Ea are mina in gips si noi i-am scos imediat certificat medico-legal pentru ca prezenta si multiple lovituri pe corp. Noi am vrut sa luam copilul de acolo in urma cu un an, de cind am fost sesizati prima data de comportamentul violent al tatalui. La acea vreme am sistat procedura de adoptie, numai ca parintii au atacat hotarirea noastra in instanta, iar judecatorii le-au dat cistig de cauza. Acum vom proceda conform legii. Vom duce toate probele pe care le avem la Parchet si vom depune plingere penala impotriva lor. Copilul nu mai poate ramine la acea familie. Sotii Mintescu au conditie materiala foarte buna, deci saracia nu ar fi fost un motiv al violentei", ne-a mai spus directorul general al DGPDC.
Al treilea caz de maltratare a copiilor, discutat la Comisia din 17 ianuarie, a fost al unui adolescent de 16 ani, M.D. elev al Scolii Generale nr. 11. El s-a prezentat la DGPDC solicitind ajutorul conducerii institutiei. "Este a doua oara cind adolescentul ne cere ajutorul. A fost gonit de acasa de tata, pentru ca a luat o suma mare de bani. Tatal refuza, acum, sa-l ierte. Noi am vorbit si cu profesorii de la scoala si sint dispusi sa il ajute. Tatal lui a ispasit si el o pedeapsa, a fost inchis pentru o perioada de timp, iar copilul a apucat pe cai gresite, insa vrea sa revina la normal. A savirsit citeva infractiuni minore, dar ne-a cerut ajutorul pentru a se recupera. Nu sintem de acord cu ceea ce a facut el, insa nu-l putem lasa in strada. Vom face tot ce este posibil sa-l ajutam. Bineinteles ca vom consilia atit copilul cit si familia lui. Deocamdata, copilul va sta intr-un Centru de Plasament", a aratat Alecsandrina Broasca.
Un alt caz zguduitor este cel al Constantei Mocanu. Femeia si-a abandonat copilul de numai 6 luni la o bunica din Jirlau. Pentru ca aceasta nu avea ce sa-i dea de mincare micutului, copilul s-a imbolnavit. DGPDC a fost sesizata de catre bunica, asistentii sociali ai institutiei au luat copilul si l-au internat in Spitalul Faurei, acesta fiind bolnav. "Constanta Mocanu este o mamica celebra, care se plimba foarte des prin Comisie. Ea si-a abandonat pentru a doua oara copilul cel mic. Noi il vom prelua si-l vom interna definitiv intr-un centru de plasament. Constanta Mocanu are un comportament foarte ciudat. Copilul a mai fost internat la noi, insa mama l-a luat urmarind sa obtina o casa. Ea are doi copii, ambii in centre de plasament. Nu are casa, nu are nici un venit si traieste in concubinaj cu un cetatean, undeva pe str. Stefan cel Mare. Atit ea cit si parintii din cazurile prezentate anterior vor pierde drepturile asupra copiilor. Din acest an DGPDC va face tot posibilul ca toti parintii care-si maltrateaza copiii sa fie decazuti din drepturi", a adaugat conducerea DGPDC.
Intrebata care ar fi cauza cresterii numarului copiilor maltratati de parinti, Alecsandrina Broasca a spus: "Cred ca pe fondul consumului de alcool – dar si datorita faptului ca familia, valorile legate de familie nu mai sint aceleasi – numarul copiilor maltratati este in crestere. Este ingrijorator si, in limita posibilitatilor legale vom incerca sa minimalizam suferinta acestor copii." (Gina PAVLICENCO, Nicoleta BUTNARU)

Comentarii