Cutremuratoarea poveste a unei vieti care bate filmul

joi, 12 octombrie 2000, 23:00
7 MIN
 Cutremuratoarea poveste a unei vieti care bate filmul

La numai 32 de ani, Georgel Chiriac are de executat sase ani de puscarie pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si de platit 500 de milioane. Aceasta este "lista de plata" dupa opt ani de concubinaj cu Daniela Finescu, femeia pe care a iubit-o, cu care a facut afaceri si pentru care a renuntat la facultate. Aflat dupa gratii, Georgel contabilizeaza trist amintiri ce i-au schimbat brutal destinul: Daniela Finescu, cu aproape 15 ani mai in virsta ca el, a fost doar martor in procesul lui, iar dupa aflarea sentintei l-a abandonat. Singurii care i-au ramas alaturi, parintii, au avut parte de "scene de cosmar", fiind traumatizati, sustin ei, de aceeasi Daniela Finescu.
Hatisul unei afaceri ce a adus un "profit" de sase ani de inchisoare
Povestea tinarului Chiriac a inceput in urma cu opt ani, odata cu momentul in care el a renuntat, in anul patru, la o facultate din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos", pentru a se angaja director adjunct la filiala braileana a firmei "Getteco Group" SA, firma la care Daniela Finescu era director. Impreuna, cei doi au pus bazele societatii "Finalex": el cu 40 de parti sociale, ea cu 60. In luna noiembrie a anului trecut, Georgel Stelian Chiriac a fost condamnat de doua instante la sase ani de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Chiriac a facut marea greseala de a semna "in alb" patru file cec, fara ca firma "Finalex" sa aiba disponibil in cont. In procesul sau, Daniela Finescu, asociata inculpatului, a fost doar martor.
"Nu-mi explic de ce. De altfel, eu nu-mi explic foarte multe din elementele acestui proces", ne-a declarat Georgel Chiriac. "Tot ceea ce s-a intimplat in cazul meu este o mascarada. Am fost arestat in data de 16 noiembrie 1999. Infractiunea, a conchis ancheta, a insemnat, de fapt, emiterea a trei file cec, in prima faza, drept garantie la SC «Mecanica Ceahlau» SA Piatra Neamt. Aceste cecuri insemnau garantia mea pentru ridicarea a 20 de semanatori. Actele purtau antetul firmei «Finalex Trade» SRL Braila", la care eu eram actionar. Urma sa derulez un contract de «barter». O a patra fila cec a fost lasata la o firma din Braila, cu care derulam o afacere spre a ma asigura ca pot plati semanatorile", povesteste Georgel Chiriac.
In 4 august 1999, Chiriac a ridicat cele 20 de semanatori de la "Mecanica Ceahlau", dupa o intelegere verbala cu directorul general al societatii si cu seful Departamentului "Desfacere". Conform contractului incheiat intre acestia, in termen de 30 de zile Chiriac trebuia sa faca plata semanatorilor, in regim de barter. Convenise cu sefii "Mecanicii" sa exporte semanatorile in Republica Moldova, gasise si firma, SC Alina C SRL Hincesti Moldova, si apoi sa achite 560 de milioane, in bani sau in faina, dupa cum platea societatea moldoveneasca. Drept garantie, au ramas trei file cec, in alb, doar semnate si stampilate de Chiriac. "Le spusesem celor de la «Mecanica» faptul ca nu avem nici un leu in cont", sustine Chiriac. Cind a intimpinat greutati in exportul semanatorilor, Chiriac a anuntat firma nemteana si a mai obtinut o pasuire la plata, de inca vreo doua saptamini. "Totul s-a facut verbal, de asta data. Eu am dus semanatorile la Hincesti, dar astia n-au putut sa-mi plateasca si mi-au dat faina", a adaugat detinutul. Numai ca, de aceasta data, conducerea firmei din Neamt n-a mai vrut faina.
Mai mult, inainte de expirarea termenului, "Mecanica Ceahlau" a incercat sa valorifice unul dintre cecurile lasate de Chiriac. L-a introdus in banca, dar raspunsul a venit prompt: "Finalex" nu are disponibil in cont. Pe factura emisa de "Mecanica Ceahlau" se specifica "achitat cu ordin de plata" si nu cu fila cec. La verdictul bancii, cum afirma Chiriac, "Mecanica" a incercat sa valorifice totusi acel prim cec si a facut cu el plata unor produse ridicate de la fabrica de tevi "Petrotub" SA Roman. In acest timp, Chiriac a reusit sa contacteze o alta firma din Republica Moldova, "Anieni Noi", incercind sa scoata bani pe faina. De la "Anieni Noi" urma sa primeasca banii dupa ce intermedia o alta afacere. In acest sens, a discutat cu societatea braileana "Electron", i-a propus directorului sa exporte cartoane – ambalaj pentru conserve si sa primeasca, in schimb, de la "Anieni Noi" Moldova conserve, firma la care Chiriac reusise sa plaseze faina refuzata de "Mecanica". Drept garantie in fata "Electron", Chiriac a mai lasat o fila cec, in alb, cu aceeasi mentiune: "nu am bani in cont".
Cum, necum, pe 16 noiembrie, Chiriac a fost arestat si toate au ramas "balta". La proces, "Electron" s-a constituit parte civila pentru cartoanele exportate. Suma ce a cazut in circa "Finalex", respectiv a celor doi actionari, s-a ridicat la aproape un miliard. Instanta a decis impartirea pagubei intre Chiriac si Finescu, celui dintii revenindu-i 560 de milioane de lei. "N-am facut nici recurs, nimic. Am considerat ca daca doua instante, Tribunalul si Curtea de Apel, m-au condamnat, sint vinovat. Acesta este pretul bunatatii mele. Desi, de cind sint in puscarie, am aflat ca pe 26.06.1994 Romania a semnat un protocol prin care se angajeaza fata de un for de protejare a Drepturilor Omului sa interzica privarea de libertate pentru datorii. Acolo, la art.1, se mentioneaza ca nimeni nu poate fi privat de libertatea sa pentru simplul motiv ca nu este in masura sa execute o obligatie contractuala. Acum, am cerut o revizuire a dosarului. Dar nu mai cred in nimic. O vreme am luptat pentru libertatea mea, dar acum, nici nu mai stiu pentru ce sa lupt", pare resemnat Georgel Chiriac.
Intr-adevar, in Protocolul nr.4 al Conventiei pentru Drepturile Omului si a Libertatilor fundamentale, la primul articol se mentioneaza: "Nimeni nu poate fi privat de libertatea sa pentru singurul motiv ca nu este in masura sa execute o obligatie contractuala". Pe de alta parte, Chiriac sustine ca emiterea de file cec este cu dus-intors: "In Legea 59/ 1934, modificata prin Legea 83 din ’94, la articolul 206 se mentioneaza ca in cazul in care cecul nu se prezinta la plata regulat ca forma, lipsindu-i unul sau mai multe dintre elementele esentiale, nu are valoarea juridica a unui cec. Este nul din punct de vedere legal. Si filele mele erau completate partial, deci nu erau emise. Ceea ce intareste afirmatia mea cum ca ceurile nu erau decit garantie.Termenul nu trecuse in momentul in care eu am fost arestat. Infractiunii cercetate ii lipseste latura materiala, deoarece, fata de situatia de fapt dovedita, nu se poate sustine ca cecul a fost emis in sensul legii", se apara, tardiv, Georgel Chiriac.
"Ma udau cu apa si iar ma luau la bataie"
Dupa ce a ajuns in puscarie, Georgel Chiriac ne-a spus ca Daniela Finescu a trecut pe la el o singura data si atunci a venit "cu poseta pe umar". Parintii lui au fost singurii care si-au dat pensiile pe pachetele detinutului. Avind nevoie disperata de bani, parintii tinarului si-au luat inima in dinti si au apelat la fosta concubina a lui Georgel, pentru a le returna suma de 5 milioane pe care Daniela Finescu le-o datora din 1998. "In ziua de 23 septembrie, in jurul orei 19, Daniela Finescu m-a chemat in imobilul cu nr.8 de pe strada Belvedere, spunind ca-mi va da o parte din cele cinci milioane pe care mi le datora. M-am dus impreuna cu sotia, Elena, si am asteptat-o sa vina. Au urmat, insa, in acea seara, scene de cosmar. Eram pe punctul de a ma arunca de la etajul acelei cladiri doar pentru a scapa de bataia ce mi-o dadeau trei indivizi, printre care si fiul Danielei Finescu. Ne-a invitat inauntru, la etajul intii al cladirii. Dupa trei-patru minute, a fost urmata de trei indivizi, unul Cristian Finescu, 18 ani, fiul ei. Fara alte discutii, m-au luat la bataie cu pumnii si picioarele. M-au batut intr-un mod bestial, mi-au spart dantura, maxilarul si mi-au farimat ficatul si rinichii in mine. Ma udau cu apa si iar ma luau la bataie. Daniela Finescu ridea si ii dirija pe batausi. Pentru a scapa, am spart un geam si am dat sa ma arunc pe caldarim. Unul dintre huligani a vrut sa ma impinga, dar Daniela Finescu si fiul ei l-au oprit. Eram plin de singe si ea mi-a zis: «Sterge-te de singe, ca nu vreau sa pleci asa din casa mea.» Ea pregatise doua coli de hirtie si un pix. Imi spunea sa semnez acele hirtii. De frica, sotia mea a vrut sa semneze, dar eu am strigat ca mai bine mor decit sa cedez in fata acestei femei care mi-a distrus fiul si acum vrea sa ma distruga si pe mine. (…) In starea in care eram, am fost scos in strada. Ne-am dus direct la Politie. Ea si fiica ei ne-au urmarit. Politia ne-a trimis la spital. Ele ne-au urmarit pina la policlinica", isi aminteste Iordan Chiriac, 67 de ani, tatal lui Georgel. Elena, mama detinutului, a scapat cu mai putine leziuni: "M-au aruncat peste o masa si m-am lovit la spate."
Iordan Chiriac a fost internat la sectia "Chirurgie" a Spitalului Sf. Spiridon, cu traumatism cranio-facial acut inchis, prin agresiune. Luni, 9 octombrie, un ofiter de la Politia municipiului a inceput sa stringa declaratii. In prezent, cercetarile sint in plina desfasurare.
Una dintre explicatiile filmului de groaza trait de batrinii Chiriac ar putea fi actiunea in justitie intentata de Georgel Chiriac impotriva Danielei Finescu, pentru impartirea bunurilor dobindite in cei aproape opt ani de concubinaj.
"Au fost zile cind n-am mincat nici un colt de piine pentru a-i duce baiatului pachet. Doar este unicul meu copilul si, chiar daca a gresit, chiar daca a fost aburit de aceasta femeie timp de opt ani de zile, nu pot sa nu-l iubesc asa cum l-am iubit din clipa in care am aflat ca va veni pe lume", se tinguie Elena.
Desi am cautat-o atit la domiciliu cit si la sediul firmei, inca n-am reusit s-o gasim pe Daniela Finescu, pentru a afla si punctul sau de vedere vizavi de cele spuse de Georgel Chiriac si de parintii lui. Inca mai asteptam parerea sa. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii