Drama familiei brailene

marți, 06 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Drama familiei brailene

Unanim acceptat de tarile civilizate, preceptul biblic conform caruia "ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta" (Matei 19; 6) a ajuns litera moarta si bataie de joc pentru noi, romanii, care ne credem crestini "de 2000 de ani". Institutia sfinta a casatoriei s-a bagatelizat, transformindu-se intr-o simpla "invoiala", ce repede poate fi incalcata, cu sau fara acordul tovarasului de viata. Pe de alta parte, dramele care se consuma – uneori stiute numai de Dumnezeu – in familiile romanesti, au devenit subiecte cotidiene pentru intreaga presa nationala si internationala. Violenta, traume psihice, lipsa de orizont – iata ce caracterizeaza multe din caminele compatriotilor nostri, toate acestea fiind oglindite in statistici. Brailenii se situeaza pe primele locuri in ce priveste numarul de divorturi si pe ultimele in topul nivelului de trai. Toate acestea scot in evidenta adevarata fata a lucrurilor, faptul ca, din cauza saraciei si a climatului social actual, familia se afla in pericol. E o afirmatie cit se poate de responsabila, de vreme ce, potrivit documentelor, din trei casatorii incheiate la Braila, una sfirseste prin divort.
"Principala cauza a destramarii familiilor brailene este saracia"
Potrivit unor studii recent intocmite de Directia Generala de Statistica si Studii Economice Braila, anul trecut doar 2.282 cupluri au spus "da" in fata ofiterului de stare civila. Este cel mai scazut numar de casatorii din ultimul deceniu. Spre exemplu, in 1990, si-au pus pirostriile 3.578 de cupluri din Braila si judet – si acest lucru spune totul. La polul opus, lucrurile stau si mai rau. Conform statisticilor puse la punct de Tribunalul Braila, la cele trei Judecatorii apartinatoare au fost introduse in anul 2000 aproape 900 de cereri de divort si au fost desfacute – prin sentinta definitiva – 576 casatorii. Totodata, judecatorii au stabilit aproape 200 de pensii de intretinere ("alimentare"), pentru tot atitia copii minori. Tinind cont de faptul ca populatia judetului este de aproximativ 385.000 de locuitori, datele de mai sus sint extrem de ingrijoratoare. Ca o completare, mai spunem ca, in 1999, au fost introduse aproape 1.000 de actiuni de divort, fiind oficiate 2.490 casatorii.
"Principala cauza a destramarii familiilor brailene este saracia, lipsa mijloacelor materiale necesare unui trai decent. De la bani pleaca totul. Ba sotia a cheltuit prea mult, ba sotul arunca banii pe bautura, ba nu sint bani pentru copii. Nu e un secret faptul ca brailenii nu au bani pentru intretinere, nu au bani de piine, nu au din ce trai – si necazurile de la aceste lipsuri pornesc. Asa se ajunge la cearta, scandal si violenta fizica si psihica si, in final, la divort. Anual, sute de familii se destrama, sute de copii ramin pe drumuri, sute de drame se petrec in orasul si judetul nostru. Nu din cauza infidelitatii sau a nepotrivirii de caracter, ci din cauza saraciei", este de parere un avocat brailean care s-a confruntat cu o multitudine de astfel de cazuri.
"Casatoria se desface prin moartea unuia dintre soti (…) si numai in cazuri exceptionale prin divort"
In contextul social actual, preceptele batrinului Cod al Familiei par a fi depasite sau, cel putin, greu de respectat. Codul stipuleaza ca, legal, "casatoria se desface prin moartea unuia dintre soti sau declararea mortii acestuia si numai in cazuri exceptionale prin divort". La noi, exceptionalul a devenit obisnuinta. Daca ar fi sa citam un cunoscut magistrat brailean, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, "divortul s-a bagatelizat". Cel care vrea cu tot dinadinsul sa divorteze, vine cu doi martori – care declara vrute si nevrute – si gata. "Ce mai conteaza ca vor urma consecinte grave pentru copii, traume pentru macar unul dintre soti? Sintem oameni, nu? Pe de alta parte, Constitutia Romaniei prevede ca «statul ocroteste familia». Cum anume? Se intreaba cineva unde vor locui si din ce vor trai cei doi soti, daca sint ei pregatiti sa intemeieze o familie…?", se intreaba, cu parere de rau, sursa citata mai sus.
Chiar si acum, in conditiile in care salariul minim pe economie a fost stabilit la 1.400.000 lei, suma este insuficienta pentru acoperirea tuturor nevoilor si un trai decent. In rindul tinerilor, somajul este extrem de ridicat, iar perspectivele nu sint nici pe departe imbucuratoare. Declinul familiei brailene pare sa fie un proces ireversibil, accentuat de situatia economica dezastruoasa si de decaderea morala a societatii. (Marian GHEORGHE)

Comentarii