Escroci de miliarde

miercuri, 21 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Escroci de miliarde

In peisajul economic actual, caracterizat de haos financiar, nesiguranta si instabilitate, asa-zisii "oameni de afaceri" – in realitate infractori de drept comun – isi indreapta atentia cu predilectie spre afacerile ilegale cu produse petroliere care, alaturi de contrabanda cu tigari si alcool, au ramas cele mai profitabile. Mult-mediatizatele cazuri "Darmanesti", "Deva", "Gorciu" – ca sa pomenim doar trei – sint edificatoare in acest sens. Indiferent daca escrocii ii "tepuiesc" pe beneficiari sau pe furnizori, un lucru este cert: toti acesti "rechini" opereaza la scara nationala si sint bine organizati, reusind sa inhate in mod fraudulos miliarde de lei. Ultima "afacere" de acest gen i-a pus pe jar pe oamenii legii din trei judete, Braila, Galati si Constanta.
Pina acum, prejudiciul calculat de Garda Financiara a ajuns la 2.150.000.000 lei (TVA si taxa de drum neplatita) si au fost deja arestati sapte suspecti. Anchetatorii continua insa cercetarile, ei fiind convinsi ca paguba s-ar situa undeva aproape de 2,5 miliarde lei, daca nu si mai mult.
Cine sint "afaceristii" ajunsi la "mititica"?
Ultimul "rechin" cazut in plasa politistilor de la Economic si a Parchetului Judetean Braila este constanteanul Daniel Stroe, in virsta de 28 de ani, acuzat acum de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Pe numele lui Stroe a fost deja emis un mandat de arestare preventiva de 30 de zile. Eforturile Politiei Economice, ale ofiterilor de la Cercetari Penale si ale comisarilor de la Garda Financiara – coordonati de seful Biroului Anticoruptie de la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, au fost incununate de succes, pina in prezent ajungind dupa gratii sapte persoane.
Astfel, in afara de Daniel Stroe, sint in prezent arestati Stefan Van, 49 ani, imputernicit al SC "Flora Unic Import – Export" SRL Constanta, Danut Negutu, 32 ani, administratorul SC "Steri Patric" SRL Braila (toti trei din Braila), precum si Costache Ene, 64 ani, administratorul SC "E-D" SRL Galati, Daniel Crintea, 28 ani, patronul SC "Flora Unic" SRL si Arion Chirita, 23 ani, asociat la SC "Chirtanos" SRL Braila, firma ce nu a fost in nici un fel implicata in afacerile necurate ale inculpatului. De altfel, Chirita a mai vazut arestul Politiei in decembrie 2000, cind a fost arestat pentru port ilegal de arma. El a fost ulterior pus in libertate, insa pentru scurta vreme.
Toti cei arestati in acest dosar sint acuzati de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor (art. 297 Cod Penal), asociere in scopul savirsirii de infractiuni in referire la Legea 21/99, a spalarii banilor murdari (Van, Ene, Negutu si Zaharia), fals in acte (Zaharia, Negutu, Ene si Crintea) si evaziune fiscala (Ene, Negutu si Crintea). Paguba pricinuita statului roman – calculata de Garda Financiara pentru firma "E-D" Galati – a fost de aproximativ 2.000.000.000 lei. La aceasta se adauga inca 150.000.000 lei, prejudiciu adus Finantelor prin intermediul SC "Steri Patric" SRL Braila. Surse demne de incredere ne-au precizat ca, in citeva zile, Garda Financiara va calcula (prin verificari incrucisate), prejudiciul cauzat statului si de firma constanteana, astfel ca "teapa" va ajunge, in final, la vreo 2,5 miliarde lei.
Miliardele infractorilor
Potrivit anchetei declansate in forta inca de luna trecuta, reteaua interjudeteana de tip mafiot s-a constituit anul trecut, cind mai multi indivizi s-au decis sa "tepuiasca" partenerii de afaceri si sa spele bani "murdari" (inclusiv) prin intermediul unor firme – fantoma. Procurorul care supravegheaza cercetarile ne-a declarat: "In perioada iunie – septembrie 2000, Van Stefan, Ene Costache, Crintea Daniel si Chirita Arion s-au asociat si au achizitionat de la Rafinaria «Steaua Romana» Cimpina – mai intii 100 de tone, apoi in jur de 400 tone combustibil marin usor, care este mai ieftin decit motorina, vreo 5.000 de lei litrul. Combustibilul a fost inregistrat in contabilitatea SC «Flora Unic» SRL Constanta si revindut apoi fictiv, prin acte false, SC «E-D» SRL Galati. In realitate, produsele petroliere au fost vindute drept motorina, la peste 8.000 lei litrul, fie unor firme particulare, fie unor firme fictive, prin intermediul unor facturi, avize de insotire a marfii si documente contabile false. Au fost identificate zeci de astfel de facturi."
Banii "murdari" obtinuti prin inselarea partenerilor de afaceri – vreo 5 miliarde numai prin firma din Constanta – au fost apoi rulati, inculpatii achizitionind alte produse petroliere. Bineinteles, toata afacerea a fost posibila printr-o investitie initiala de aproximativ 150 milioane lei. Profitul a fost insa peste asteptari. Cam in aceasta perioada, spun anchetatorii, Van Stefan, Costache Ene, Costica Zaharia si Danut Negutu, procedind in mod asemanator, au cumparat alte cantitati de combustibil marin usor, de data aceasta prin "Steri Patric" SRL. Suma obtinuta dupa comercializare – in jur de 1 miliard de lei – a fost de asemenea rulata.
Dintre toti suspectii arestati, doar Van mai facuse afaceri cu produse petroliere. De fapt, el este considerat "creierul" afacerii. Totusi, este de netagaduit faptul ca fiecare a participat cum a putut la savirsirea faptelor, fie chiar si cu o idee, prin aceasta facindu-se partas la ilegalitate. Vom reveni. (Marian GHEORGHE)

Comentarii