Final in "Afacerea Darmanesti"

miercuri, 31 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Final in "Afacerea Darmanesti"

Dupa un an de la declansarea procesului, Constantin Cristea, zis "Aprozar", administrator al SC "Siroles" SRL Braila, a fost condamnat de catre instanta de fond a Tribunalului la 6 ani si 4 luni inchisoare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si incalcarea Legii 31/1990, privind societatile comerciale.
In acelasi timp, magistratii i-au aplicat inculpatului si o pedeapsa complementara constind in interzicerea unor drepturi pe o perioada de 4 ani, precum si plata sumei de 2.705.148.207 lei despagubiri civile catre Rafinaria Darmanesti, in solidar cu firma pe care o administreaza. Pe linga toate acestea, Cristea trebuie sa plateasca inca 2.705.148.207 lei drept penalitati catre aceeasi rafinarie si inca 370.326.965 lei Ministerului Finantelor. Hotarirea Tribunalului poate fi contestata in termen de 10 zile de la comunicare.
In virsta de 36 de ani, Constantin Cristea, administrator si asociat unic al SC "Siroles" SRL Braila, a incheiat, pe 24 aprilie 1998, un contract comercial cu Relu Serban, potrivit caruia firma SC "Reserb" SRL – administrata de cel din urma – era imputernicita sa incheie contracte cu partenerii de afaceri al lui "Aprozar". Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorul Doru Tulus de la Sectia Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului General, la sfirsitul lunii aprilie 1998 cei doi au pus la cale demararea unei afaceri cu motorina, combustibilul urmind a fi achizitionat de la Rafinaria Darmanesti – judetul Bacau. La inceput s-a apreciat ca "inlesnirea contactului intre Cristea si Serban, pe de o parte si conducerea rafinariei, pe de alta parte, a fost facilitata pe baza interventiilor unor magistrati din Braila si Bacau". Acest lucru insa nu a putut fi dovedit.
Dupa ce, la inceputul lunii mai 1998, Constantin Cristea si Relu Serban au luat legatura cu reprezentantii rafinariei – Maria Petroiu si Octavian Angheluta – brailenii au intrat in posesia a circa 1000 tone de motorina, cu conditia achitarii unui avans de 300 milioane lei si predarea unei file cec ca instrument de plata a marfii. Termenul a fost fixat la 25 de zile, insa pe fila cec nu era trecuta nici macar data emiterii, pentru ca rafinaria "sa nu piarda termenul de introducere a acesteia la plata". Desi din aprilie 1998 si pina in prezent firma lui "Aprozar" nu a avut disponibil bancar, el i-a asigurat pe cei de la Darmanesti ca are suficiente disponibilitati pentru a plati motorina livrata si a fost crezut.
Pe 22 mai 1998, SC "Siroles" SRL a vindut 992,4 tone motorina achizitionata de la Rafinaria Darmanesti, SC "Motor Sport" SRL Braila, administrata de Lucian Manea. Pina in octombrie 1998, Manea i-a platit lui "Aprozar", se spune, suma totala de 1.063.000.000 lei, bani pe care acesta si i-a insusit, in loc sa-i vireze in contul furnizorului la care avea datorii. Singura suma pe care a primit-o rafinaria a fost 200 milioane lei. La toate acestea se adauga faptul ca inculpatul a achizitionat motorina de la Darmanesti cu 370.326.965 lei mai ieftin. Suma reprezenta taxa MTR perceputa in cazul operatiunilor cu combustibili. In acest sens, Constantin Cristea declarase ca motorina va fi folosita "in agricultura si transporturi navale".
Dupa arestarea sa, "Aprozar" a declarat ca in "Afacerea Darmanesti" sint implicate si alte persoane, astfel incit au fost pusi sub invinuire, pe rind, Relu Serban, Lucian Manea si Lucian Iordache, cercetarile fiind extinse la cererea Parchetului de pe linga Tribunalul Braila. (Marian GHEORGHE)

Comentarii