Furtul la cintar – regula de aur in pietele brailene

luni, 07 august 2000, 23:00
8 MIN
 Furtul la cintar – regula de aur in pietele brailene

Furtul la cintar semnalat in nenumarate rinduri de cititorii ziarului nostru si simtite chiar pe propriile buzunare, a devenit un fenomen care atinge cele mai inalte cote ale nesimtirii. In vazul lumii, persoane de ambele sexe, cu pretentie afisata de vinzatori cinstiti trag la balanta pe oricine, indiferent de virsta sau pozitie sociala. Pentru un comerciant dotat cu miini sprintene, a-ti fura din marfa citeva sute de grame ori chiar kilograme nu mai prezinta o piatra de incercare. Daca nu casti ochii, vinzatorul cu figura de bunic sfatos ori cucoana care miroase a colonie de la o posta, iti face gaura in punga. Iei marfa, o cintaresti acasa si constati surprins ca ai platit de doua ori cit face. Te perpelesti, injuri si in final stringi din dinti. Ti-ai dat seama ca ai fost ars la cintar. Nu poti dovedi ca ai cumparat marfa de la "x" sau de la "y" pentru ca n-ai la mina nici o chitanta. Ai luat teapa o data si te juri ca a doua oara ai sa casti ochii cit cepele. Si cu toate astea se gaseste vreun smecher care "sa te faca" prin metode similare…
"De ce sint lasati sa vinda in continuare cei prinsi cu ocaua mica? Deja m-am obisnuit sa merg la cintarul de control, unde mi se constata lipsa. De fiecare data obtin un bonulet cu care imi recuperez banii, iar vinzatorul isi continua activitatea nestingherit. Cine ii amendeaza pe acestia si de ce nu li se interzice accesul in piete dupa abateri repetate?", se intreaba pe buna dreptate cei inselati.
Desi Directia Administratiei Pietei si Tirgurilor (DAPT) Braila a intocmit un program sever de supraveghere a legalitatii mijloacelor de masurare si cintarire in pietele Brailei, furturile la balanta nu pot fi stopate sau eliminate fara implicarea tuturor factorilor de raspundere. "Personal am facut nenumarate actiuni de depistare a celor vinovati, am inregistrat casete pe viu si am confiscat sute de greutati. Din pacate, amenzile sint prea mici in aceasta situatie", ne-a declarat Gheorghe Boboc, directorul DAPT Braila.
La un astfel de control initiat pe data de 4 august in Piata Halelor de catre directorul Boboc si condus de seful Laboratorului Metrologie – inginer Lucica Bounegru au fost prezenti si reporterii "Monitorului".
In mai putin de o jumatate de ora au fost prinsi cu mita-n sac si sanctionati de organele in drept mai multi vinzatori care foloseau greutati modificate: unele erau gaurite, altele umplute cu materiale de densitate mai mica, sau strunjite cu dibacie. In acest mod, 1 kg devenea 0,8 kg sau 0,9 kg, 2 kg – 1,7 kg etc. Cele mai multe greutati au fost confiscate din sectorul legume-zarzavaturi si apartineau vinzatorilor: Catalin Pirvu de la SC "Toader" SRL, Dumitru Stere, Mihaila Mandica, Vasile Oprea, Ion Balan etc.
Surprinzator insa, au fost depistate si greutati care "atirnau" mai mult decit ar fi trebuit: un disc echivalent cu 2 kg marfa cintarea de fapt 2,5 kg iar unul de 1 kg avea 300 de grame in plus decit greutatea standard.
Carevasazica iata cum se face hotia. Vine angrosistul la piata cu supragreutatile lui. I se pun pe cintar 200 kg de cartofi, spre exemplu, care trebuie contrabalansate cu 10 discuri a 2 kg. Discul cintarind 2,5 kg, angrosistul va lua de fapt 250 kg cartofi si va plati doar pentru 200 kg. Uite asa dintr-un foc a furat 50 de kilograme.
Mai departe, smecherul vinde marfa la taraba lui folosind subgreutati. Adica pune pe cintar o greutate masluita pe care scrie 1 kg si care, strunjita fiind cintareste doar 0,8 kg. Asa, cumparatorul pleaca acasa cu o marfa din care s-a furat la cintar 200 grame. Deci, un astfel de comerciant cistiga de doua ori furindu-l si pe taranul producator de la care ia marfa angro si pe clientul care cumpara de la el en-detail. Si, culmea, nici unul din cele doua categorii de pagubiti nu-si da seama pe loc de "smenul" cu pricina.
De asemenea, in sectorul carne au fost depistate si cintare cu cadrane nereglate. Spre exemplu, la SC "Glitter" cintarul pornea de la 20 grame, ceea ce inseamna destul, tinind cont de pretul carnii.
Astfel, daca pe un asemenea cintar bolnav se mai pun si greutati contrafacute, cetateanul pleaca acasa cu marfa dijmuita pe un sfert.
Actiunea de verificare a avut succes doar la inceput, intrucit vestea controlului a zburat cu repeziciune printre vinzatorii ce au ascuns rapid greutatile masluite spre disperarea celor luati prin surprindere care, pentru a muri si capra vecinului au inceput sa se dea in git unii pe altii, afirmind chiar ca 75% dintre vinzatori folosesc alte greutati decit cele legale. Acestea sint procurate fie din tirg, fie sint facute la anumite ateliere de strungarie care ar fi trebuit sa fie deja depistate. Oricum DAPT distruge in totalitate greutatile confiscate pentru a nu reintra in circuit.
Amenzile pentru vinzatorii prinsi in flagrant de furt la cintar reprezinta o pedeapsa mai mult simbolica, intrucit ele sint cuprinse intre 50.000-150.000 lei.
Din controalele initiate de DAPT reiese faptul ca vinzatorii pusi pe inselat sint cei care au salarii prea mici, ceea ce ii determina sa recurga la tot felul de tertipuri. Nu se stie insa citi dintre ei au carti de munca, fiind necesara in acest caz intensificarea controalelor din partea Inspectoratului Teritorial de Munca.
Reamintim faptul ca in fiecare piata exista posibilitatea de a inchiria cintare si greutati la preturi modice, astfel incit fiecare vinzator sa poata lucra corect. In plus, exista in Piata Dorobanti un atelier de reparat cintare si greutati precum si un Laborator Metrologic.
"Exista o mafie a greutatilor", afirma directorul Biroului Judetean de Metrologie Legala
Referitor la inselaciunile practicate la cintar, directorul Biroului Judetean de Metrologie Legala Braila, Cornelusa Pantalon, ne-a declarat: "Exista o adevarata mafie a greutatilor: persoane ce se ocupa cu confectionarea acestora, cu ajustarea si vinderea lor. Pe linga greutatile strunjite si gaurite s-au descoperit greutati cu defectiuni de turnare si cu pori vizibili. Acestea ar fi putut fi confectionate in uzina Progresul. De asemenea, au aparut si greutati din Republica Moldova."
Numai de la inceputul anului inspectorii BJML Braila au efectuat in pietele Brailei peste 170 de controale soldate cu 49 amenzi.
Amenzile date in cazul utilizarii mijloacelor de masura defecte sint cuprinse intre 1 si 5 milioane lei, cu dublare pentru societati. Daca amenda se plateste pe loc, potrivit legislatiei in vigoare, vinovatul scapa foarte usor achitind doar 500.000 lei.
Astfel de persoane sanctionate de curind au fost Daniel Ciuraru de la "Amarilex" SRL, Ion Maris si Ionel Bucur – producatori particulari care foloseau in tranzactii greutati modificate. De asemenea, SC "Victoria" SRL, care utiliza balanta electronica neverificata – a fost sanctionata cu 1 milion lei etc.
Greutatile modificate confiscate de inspectori pe parcursul controalelor s-au dovedit a fi mai usoare cu 400 pina la 600 de grame la 2 kilograme.
Sursa citata a specificat faptul ca BJML Braila este o institutie tehnica pentru etalonari si verificari a mijloacelor de verificare care nu se ocupa doar de controlul in piete, sfera de activitate fiind mult mai vasta pentru cele 7 persoane angajate ale unitatii. Insa, prin colaborarea strinsa intre Directia Pietelor, Protectia Consumatorului, Politia Economica, toate avizate sa efectueze controalele, furtul la cintar ar scadea simtitor.
Politia prinde 1 din 10 masluitori
Potrivit unor surse din cadrul IPJ Braila in primele 7 luni ale anului s-au intocmit peste 100 de dosare penale pentru inselaciune la cintar. Iata citeva exemple care graiesc de la sine despre ce va sa zica iuteala de mina a negustorilor si nebagarea de seama a clientilor. Pe 19 ianuarie a fost prinsa in flagrant Florica Jantea vinzatoare la AF "Jantea", in Piata Halelor chiar in clipa in care pacalise la cintar, un client, cu suma de 5.600 lei.
Pe 25 martie au fost depistati in timpul unei actiuni politienesti efectuate pe linia combaterii inselaciunilor – trei comercianti experti in "tepe la vedere": Aurelia Chirovan – vinzatoare la AF "Badeanca", in timp ce insela un client cu 2.100 lei, Domnica Dragomir – vinzatoare la SC "Hesperida" SRL, care "tragea" la balanta cu 1.700 lei si Dumitru Fotache din Rimnicelu, care pacalise doi clienti cu suma de 7.070 lei prin lipsa la cintar.
Pe 14 mai, politistii de la Economic au descoperit in piete alti patru "comersanti", maestri in prestigitatie: Rodica Gheonea, Vasilica Decu, Nicoleta Cristea si Dorina Generalu, care operau fara rusine, cu ocaua mica. Recordul absolut la capitolul dosare penale pentru inselaciune – la masuratoare – il detine fiica lui Ion Neacsu din Tichilesti (individ care, pe 26 iunie si-a macelarit nevasta cu ciocanul, apoi s-a spinzurat). Patroana cu pricina are nu mai putin de 8 dosare penale pentru furtisaguri la cintar, sumele cu care isi pacalea clientii variind intre 1.000 si 10.000 de lei.
La prima vedere, faptele comise de asemenea indivizi fara scrupule pot fi catalogate drept mici "ciupeli", insa un calcul simplu arata exact contrariul. Daca "teparii" cu pricina opereaza in forma continuata, ei se imbogatesc, practic pe spinarea cetateanului de buna credinta.
Va sa zica: 30 clienti/zi (pacaliti) x 5.000 lei (furati la cintar) x 30 zile # 4,5 milioane lei/luna. Adica 54 milioane lei/an, pe care negustorii furaciosi ii baga lejer in buzunar fara sa plateasca impozite pentru ei, sume cu care isi pot cumpara un apartament sau o masina.
Iata cum un mic intreprinzator privat poate sa faca avere daca nu este prins de Politie. Si cu siguranta exista o sumedenie de asemenea "patroni", daca tinem cont ca in Braila au rasarit dupa ’90, vile si masini de lux cu toptanul.
"In Braila exista peste 15.000 de agenti economici, iar Politia Economica dispune de un efectiv de circa 40 ofiteri si subofiteri. Este un volum de munca extraordinar. Cu toate acestea, prin razii si controale frecvente sint prinsi indivizi care practica inselaciunea. Li se intocmesc dosare penale si sint pedepsiti. Numai Politia si Garda Financiara nu poate face fata valului de infractiuni economice. Politistii reusesc sa prinda doar 1 din 10 astfel de comercianti care comit inselaciuni la cintar. Cetatenii care observa asemenea fapte ar trebui sa sesizeze imediat organele de control, nu sa treaca nepasatori mai departe. Miine s-ar putea sa fie chiar ei victimele unor asemenea comercianti care nu tin seama de lege si se imbogatesc pe buzunarele oamenilor cinstiti", ne-a declarat un ofiter de politie care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Una peste alta, exista inca vinzatori si patroni care vind marfa uzitind greutati masluite, cintare "aranjate" sau alte metode menite sa-l jupoaie pe client. Pina sa-i inhate Politia Economica, ar fi o solutie de a va pazi de "iluzionistii balantei": cind purcedeti la piata, la cumparaturi, luati-va un cintar de mina si verificati la fata locului daca vinzatorul nu cumva si-a "tras" partea din marfa. Daca da, atunci dati-l rapid pe mina Politiei. (Ana STROE, Nicu MATEI)

Comentarii