Groapa comuna la Baldovinesti

vineri, 19 octombrie 2001, 23:00
5 MIN
 Groapa comuna la Baldovinesti

Automobilistii care au rulat, joi dimineata, pe soseaua ce leaga Braila de Baldovinesti (pe la FNC) s-au cutremurat la vederea unui craniu uman, care ii "privea" impasibil, de la inaltimea unui parapet. Lustruita de vreme, tigva fusese asezata de o mina necunoscuta la marginea drumului, parca special pentru a stirni, daca nu teama, macar curiozitatea trecatorilor. Intimplarea a facut ca prin zona sa treaca un reporter al "Monitorului", care, evident, nu a putut ramine indiferent la o asemenea ciudatenie. Investigatia ce a urmat a scos la iveala adevaruri infioratoare.
"Nu stiu nimic, n-am vazut nimic!"
Parapetul pe care trona craniul se gaseste la vreo doi kilometri de soseaua de centura. Paralel cu soseaua, e calea ferata, pe dreapta, iar in stinga, vizavi de locul cu pricina, se gaseste o gospodarie, ce seamana cu o casa de vacanta. Cind reporterul nostru a facut macabra descoperire, proprietarul casei nu era acasa. In schimb, in pridvor se afla un batrin, care s-a recomandat a fi paznicul gospodariei. Se numeste Ion Butoi, iar despre craniu ne-a zis ca l-a vazut acolo dis-de-dimineata. "Ieri nu era, azi noapte a aparut, dar cine l-o fi adus nu stiu. Eu n-am auzit nimic", ne-a spus batrinul, in timp ce studia, frint de sale, osul misterios. Mirarea lui era cu atit mai mare, cu cit nu stia de existenta vreunui cimitir prin apropiere.
Supozitia unui caz de domeniul criminalisticii se infiripa tot mai pregnant, asa ca reporterul, care oricum avea drum spre Vadeni, a raportat descoperirea la postul de Politie al comunei. "Imediat mergem acolo, sa vedem despre ce-i vorba", si-a luat angajamentul seful de post, plutonierul adjutant Tase Cursaru. Numai ca, dupa vreo ora, cind masina ziarului se intorcea spre Braila, craniul era, bine mersi, in acelasi loc.
Caz de interes maxim pentru comanda IPJ
A fost nevoie ca "Monitorul" sa ia legatura cu conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ), pentru a se face ceva. Ce-i drept, adjunctul comandantului IPJ, colonelul Antonel Colceag, a tratat problema foarte serios, asa ca, peste putin timp, reporterul nostru l-a insotit la fata locului pe insusi seful Serviciului Politiei Judiciare, lt. col. Costica Bajenica. De la bun inceput, acesta a avut dubii ca osul ar apartine rasei umane. "Are o forma cam ciudata. Inclin sa cred ca este craniu de animal", a spus lt. col. Bajenica si, pentru o deplina siguranta, a trimis masina dupa medicul legist Aurelian Savu. "E de om, cu siguranta", a concluzionat Savu, imediat cum a vazut osul si, impreuna cu autopsierul Sandu Ardeneanu, l-a studiat de aproape. Astfel, au descoperit urme de pamint galben si au stabilit ca fusese scos recent, dintr-un sol argilos. "Oricum, nu-i mort de curind, are cel putin 50-60 de ani vechime", a opinat dr. Savu, apoi, impreuna cu ajutorul sau, a aruncat o privire in imprejurimi. Mai intii, s-au uitat in pasajul de sub sosea, pe parapetul caruia fusese gasit craniul. Acolo era intuneric, asa ca au lasat-o pentru mai tirziu. Urma sa se ceara cu imprumut o lanterna, de la casa pazita de Ion Butoi. Intre timp, autopsierul Ardeleanu a urcat pe terasamentul caii ferate. "Sefu’, dincolo e un mal de pamint galben, sapat cu excavatorul. E posibil sa fie de acolo", a strigat el, dar, cum se facuse rost de o luminare si un pres, autopsierul s-a intors pentru a intra in pasajul de sub sosea. Posibilitatea ca acolo sa se afle un cadavru ascuns de cine stie cine, al carui craniu sa fi fost scos la lumina de vreun ciine, trebuia verificata neaparat.
Pina una-alta, reporterul nostru a trecut linia de tren, pentru a vedea mai de aproape groapa de argila. E acolo un mal inalt de vreo cinci metri, ce poarta urmele cupelor de excavator cu care a fost sapat. Jos, printre bolovani, reporterul a dat peste doua oase, ce semanau a tibii umane.
O multime de cadavre
Veniti in graba, dr. Savu si autopsierul Sandu au stabilit, din nou, ca e vorba de resturi ale unui cadavru de om. Ba chiar, pentru a intari spusele specialistilor, batrinul Ion Butoi, care ii insotea, curios, pe anchetatori, si-a pus unul dintre oase pe picior, constatind ca are aceeasi lungime cu propria lui tibie. "Acum sa vedem cum au ajuns aici", a spus lt. col. Bajenica, ce nu se mai indoia de faptul ca cineva gasise craniul in cariera de pamint galben si il dusese in sosea pentru a face o gluma, macabra, ce-i drept! Pentru politistii braileni, se prefigura o ancheta lunga si dificila. Nu a fost cazul, insa!
La o privire mai atenta, anchetatorii au vazut ca zona e impinzita de resturi de schelete umane. Acestea nu erau atit pe jos, la baza excavatiei, cit pe peretele de argila. Sus, pe buza malului, in pamintul galben, sint incastrate portiuni de pamint mai inchis la culoare, din care ies tot soiul de fragmente de oase: tibii, coaste si chiar un fragment de craniu.
"E clar: astea sint contururi de gropi. Aici a fost un cimitir", si-a exprimat parerea dr. Savu. Numai ca una dintre gropi depaseste cu mult dimensiunile unui mormint normal si, tocmai din aceea, ies la iveala cele mai multe fragmente de oase. Pentru a investiga mai bine, autopsierul s-a urcat pe malul de pamint, de unde s-a intors cu mai multe oscioare.
Victime ale razboiului?
Studiindu-le, dr. Savu a formulat o concluzie oficiala: "Osemintele sint mai vechi de 50 de ani si apartin unor persoane de sexe si virste diferite, inclusiv copii. Probabil, aici a fost un cimitir sau o groapa comuna."
"Trebuie sa luam legatura cu Primaria Vadeni, sa vedem cine sapa aici dupa pamint galben!", a stabilit lt. col. Bajenica.
Mai tirziu, "Monitorul" l-a contactat pe viceprimarul comunei, Dumitru Olaru, care ne-a declarat ca, intr-adevar, acolo a fost o exploatatie de pamint galben, care, in prezent, este inchisa. "Din iunie 2000, au fost interzise sapaturile, fiindca pamintul se lua ilegal. Noi am incercat sa izolam locul, dar tot se mai ia cite o bascula-doua", ne-a spus viceprimarul.
Dupa toate probabilitatile, zona de unde se extrage in prezent pamint galben este loc de veci pentru zeci sau sute de persoane. Supozitia existentei unui cimitir vechi e demna de luat in calcul. Varianta unor gropi comune sau a unor transee din razboi pare, insa, mult mai veridica. "In primul razboi mondial, pe axa Baldovinesti – Vadeni, a trecut linia frontului", ne-a confirmat supozitia Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei. Acesta ne-a declarat ca, la inceputul saptaminii viitoare, va merge personal la fata locului, pentru a incerca sa stabileasca despre ce este vorba. (Florentin COMAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii