Gunoi explozibil

marți, 23 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Gunoi explozibil

Un proiectil de calibrul 12 mm, din timpul celui de-al doilea razboi mondial, plin cu pulbere exploziva, a fost gasit luni, in zona gramezilor de gunoaie din apropierea Soselei Dig Braila-Galati, de un tinar care aduna obiecte metalice si le valorifica la punctele de achizitionare a fierului vechi.
Gabriel Petre, cel care a gasit obuzul, a declarat ca nu i-a trecut nici o clipa prin cap ca ceea ce tinea in mina si intentiona sa vinda ca fier vechi i-ar putea pune in pericol viata.
"Asta fac de cind ma stiu, adun fiare si le vind, sa mai cistig si eu un ban cinstit. Doar nu bag mina in buzunarul nimanui… Cind am gasit bucata aia mare de fier ruginit, am zic ca a dat norocul peste mine. Cred ca are 20 de kilograme, deci luam pe el 20-30 de mii, dintr-un foc. Nu m-am gindit ca ar putea fi vreo bomba, ceva. Noroc ca m-a oprit un sepeist, ca poate il scapam din miini si exploda…", a declarat Gabriel Petre, imediat dupa descoperirea de senzatie.
In drum spre un centru de achizitionare a metalelor refolosibile, tinarul Petre a fost observat de agentul Ion Frangu, angajat al firmei SPI, care executa serviciul de paza la un obiectiv din cartierul Brailita.
Realizind imediat ca obiectul din bratele tinarului cautator de fiare nu este unul obisnuit, ci chiar un proiectil in toata puterea cuvintului, Frangu l-a oprit pe Gabriel Petre si l-a sfatuit sa il depuna usor pe sol. Abia dupa lungi tratative, Petre a fost convins sa renunte la obuz, intrucit el considera ca agentul doreste sa ii confiste "munca" lui de citeva ore bune.
"Agentul nostru a telefonat urgent la sediu si ne-a informat cu privire la eveniment. Ne-am deplasat la fata locului si am constatat ca cele sesizate se adeveresc, motiv pentru care am anuntat imediat Inspectoratul de Protectie Civila, care a trimis un echipaj specializat in astfel de cazuri", ne-a declarat Antonel Bunu, directorul societatii SPI.
Echipa IPC, condusa de cpt. ing. Nicolae Marin, a recurs la analizarea proiectilului si a stabilit ca acesta, desi fusese tras o data, mai avea pulbere neexplodata, intrucit modelul era conceput pentru dubla detonare. Din primele cercetari, a rezultat ca obuzul provenea din perioada celui de-al doilea razboi mondial si s-a conservat relativ in bune conditii.
Obiectul pirotehnic a fost depus intr-o lada cu nisip, pentru a fi ferit de trepidatii si socuri puternice, si transportat de lucratorii de la Protectia Civila, in depozitul inspectoratului, urmind a fi distrus. (Narcis VOICA)

Comentarii