Ianca – in frig, bezna si dejectii

joi, 23 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Ianca – in frig, bezna si dejectii

Orasul Ianca a ramas fara caldura si sistem de canalizare dupa ce alimentarea cu gaze si energie electrica a Directiei Serviciilor Publice (DSP) a fost sistata de catre "Distrigaz" si "Electrica" Braila. Cei doi furnizori au luat aceasta masura din cauza datoriilor pe care DSP Ianca le are catre furnizorii sai: 1,5 miliarde catre "Electrica", 1,3 miliarde catre "Distrigaz", 0,5 miliarde catre Societatea Judeteana de Apa si 0,5 miliarde catre Electrocentrala Braila – restanta datind inca din anii 1997-1998.
"Nu am putut sa ne achitam restantele pentru ca, la rindul nostru, nu ne-au fost platite serviciile in primul rind de catre asociatiile din oras", ne-a declarat Ioan Dobranis, directorul DSP Ianca – serviciu aflat in subordinea Consiliului Local al orasului.
DSP are de incasat, doar de la cele 5 asociatii de proprietari, circa 3 miliarde de lei pentru energia termica livrata, destinata incalzirii, si pentru serviciul de canalizare, dupa cum urmeaza: de la AP 3 – 800 milioane energie termica plus 210 milioane canalizare; de la AP 1 – 584 milioane energie termica plus 140 milioane canalizare; de la AP 2 – 440 milioane plus 110 milioane; de la AP 9 – 380 milioane plus 150 milioane; de la AP 10 – 141 milioane plus 30 milioane.
In total, DSP deserveste 980 de apartamente, in care locuiesc in jur de 3000 de locatari. In medie, rezulta o restanta de 3 milioane lei de apartament, respectiv in jur de 1 milion lei pe cap de locatar. Directia Servicii Publice mai are de incasat 111 milioane lei – energie termica – de la Grupul Scolar Agricol Ianca, 40 milioane (caldura) plus 20 milioane (canalizare) de la Grupul Scolar Industrial, 30 milioane de la Abatorul Ianca etc.
Autoritatile locale si judetene au fost anuntate
Ioan Dobranis a precizat ca efectele opririi statiei de epurare vor fi dezastruoase pentru oras, mai ales din punct de vedere al poluarii mediului. Statia de captare, tratare si epurare a apelor uzate din Ianca este singura de acest fel din judet. "Daca in prezent nu sint vizibile efectele negative a nefunctionarii statiei, cind inca nu este prea cald afara, in curind, mirosurile neplacute vor invada blocurile si aproape intreg orasul, inclusiv soseaua Braila-Buzau. Apoi, lipsa energiei electrice duce la sistarea oricarei interventii tehnice la statie, interventii ce trebuie facute zilnic in mod normal, statia avind o vechime de peste 15 ani. Intreruperea gazelor a dus la oprirea caldurii in oras. Singura solutie de rezolvare a problemei ar fi ca locatarii sa-si achite restantele cit mai repede posibil. Eu nu-i acuz pe furnizori ca au procedat asa, pentru ca au dreptate sa o faca. Asociatiile trebuie sa-si achite restantele. Daca nu o fac, nu numai ca vor ramine in continuare fara canalizare si agent termic, dar vor trebui sa plateasca si penalizari de intirziere, care vor ingreuna si mai mult situatia rau-platnicilor. Intreaga situatie a fost adusa la cunostinta Consiliului Local, a Prefecturii, a Consiliului Judetean si a Agentiei pentru Protectia Mediului", a spus directorul DSP Ianca.
Acesta a promis ca va declansa o campanie de recuperare a datoriilor inclusiv prin publicarea listelor nominale cu locatarii rau-platnici, tinindu-se cont ca exista cazuri in care unele familii datoreaza si peste 10 milioane lei la intretinere. (Mircea DOAGA)

Comentarii