Inca trei someri braileni au decis sa-si inceapa propriile afaceri

luni, 30 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Inca trei someri braileni au decis sa-si inceapa propriile afaceri

Sfirsitul lunii aprilie a coincis pentru trei someri curajosi cu initierea propriilor afaceri. Economia braileana nu ofera prea multe perspective, motiv pentru care cei trei braileni se incadreaza lejer in categoria indraznetilor. Obiectele de activitate ale societatilor sint: cultivarea capsunilor, amenajarea si decorarea interioarelor, prepararea si comercializarea produselor de patiserie. In initiativa lor, cei trei someri au fost sprijiniti de Fundatia "Munca si Prosperitate" care le-a acordat imprumuturi, fara dobinda, de cite 1.240 Euro, ceea ce inseamna aproximativ 30 de milioane lei.
Sumele au fost acordate in urma absolvirii unor cursuri de antreprenoriat organizate de aceasta fundatie. Chiar daca, la inceput, s-au inscris 10 persoane, pe parcurs, doar trei au decis sa mearga pina la capat. Instruirea s-a adresat somerilor si persoanelor fara loc de munca. Acest curs este structurat pe patru module: management – 20 de ore, marketing – 20 de ore, legislatie comerciala – 20 de ore, contabilitate generala – 20 de ore. Procesul de transmitere si inmagazinare a cunostintelor se bazeaza pe o abordare interactiva care imbina notiunile teoretice cu cele practice.
Imprumutul, in valoare de 1.240 Euro, este acordat fara dobinda si e rambursabil intr-un an. Perioada de gratie este de trei luni, iar achitarea ratelor se face pe parcursul a 9 luni. In fiecare an, Fundatia "Munca si Prosperitate" poate sustine financiar, prin Fondul Social de Creditare, un numar de 30 de afaceri. Centrul functioneaza inca din 1997 si are, in prezent, aproximativ 80 de beneficiari. Nu toti cei care au urmat cursurile de antreprenoriat au decis sa se imprumute, deoarece si-au dat seama ca nu pot pune in practica ideile de afaceri si au preferat sa mai astepte o perioada. Banii acordati prin intermediul fundatiei sint in regim de cofinantare. Prin urmare, potentialul beneficiar trebuie sa contribuie si el cu ceva. Doar cu imprumutul acordat din Fondul Social de Creditare nu se poate demara propria afacere.
Afacerile finantate pina-n prezent au ca obiecte de activitate : spalatorie textila, productie boltari, frizerie, productie si servicii in domeniul agricol, transport persoane (maxi-taxi), servicii de curierat etc. (Daniela TUPEA)

Comentarii