Inchisoarea braileana are alt sef

marți, 22 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Inchisoarea braileana are alt sef

Incepind cu data de 15 mai, in urma unui ordin emis de ministrul Justitiei, noul director al Penitenciarului Braila este magistratul Gheorghe Cucu, fostul presedinte al Judecatoriei Faurei. Absolvent al Facultatii de Drept, promotia ’80, Gheorghe Cucu a profesat 21 de ani in magistratura, functionind ca judecator la Braila, pina in septembrie ’90, iar de atunci, a ocupat functia de presedinte al Judecatoriei din Faurei.
Numirea magistratului Cucu pe scaunul de director al inchisorii brailene s-a facut in baza unui interviu si dupa analiza unui dosar care a cuprins si CV-ul, fara un concurs prealabil. Personal, directorul Directiei Generale a Penitenciarelor din Romania, magistratul Emilian Stanisor, a participat la inscaunarea magistratului Cucu. Numirea a venit pe fondul unei alte schimbari. La inceputul lunii aprilie, magistratul Mircea Ionescu a fost inlocuit, in functia de director al Penitenciarului, de colonelul Mihai Avramidis, care, pina atunci, ii fusese adjunct in sectorul "Logistica". Abia a fost numit in aceasta functie de director, cind Ministerul Justitiei a emis un alt ordin, schimbind, astfel, schimbarea.
Deloc initiat in regimul de penitenciar, doar cu experienta de sef al Biroului "Penale", magistratul Gheorghe Cucu abia a avut timp sa participe la o Comisie de Liberari Conditionate, in Penitenciarul Braila, si sa tina o zi de audiente. "Nou este, pentru mine, faptul ca aici este unitate militara, chiar daca sistemul nu este atit de rigid. Nu sint la prima intrare intr-un penitenciar, am mai participat la comisii de liberare conditionata si pot spune ca am avut legaturi cu sistemul executional-penal. Ceea ce am apucat sa observ este faptul ca, aici, se respecta regulile privative de libertate, regimul de detentie corespunde normativelor nationale si internationale in vigoare. Supraaglomerarea ramine, insa, principala problema. Dar si aceasta tine de politica penala: s-au inasprit pedepsele si sintem si intr-o perioada de tranzitie", ne-a declarat magistratul Gheorghe Cucu.
1.182 de detinuti, intr-un spatiu pentru 668 de oameni
Ca toate celelalte penitenciare din tara, inchisoarea de la noi "sufera" de prea multi incarcerati pe metrul patrat. Acum, efectivul puscariei se ridica la 1.182, iar cadrele sustin ca, in aceasta perioada, efectivul este in plina crestere. "Asta se intimpla si pentru ca foarte multi dintre cei care au fost liberati conditionat nu s-au putut integra in societate, au comis, din motive obiective, alte infractiuni si s-au intors la Penitenciar. Multi dintre detinuti doresc, insa, urgentarea cercetarilor din faza de urmarire penala, pentru a putea sa munceasca in regim de «fara paza». Intii, in acest fel, ei pot intra in contact cu libertatea. Apoi, daca muncesc, li se mai reduce din pedeapsa", a declarat directorul Gheorghe Cucu.
Cei 1.182 de detinuti, dintre care 26 reprezinta Sectia de femei, stau in 1.055 de paturi, pe o suprafata cu o capacitate de cel mult 668 de detinuti. "Am depasit capacitatea penitenciarului, dar, de regula, incercam sa cream un echilibru, facind mutari, cu respectarea normelor legale insa", a precizat col. Mihai Avramidis, loctiitorul pe "Logistica" al directorului.
Pentru "aerisirea" inchisorii, se incearca scoaterea detinutilor la munca. In aceasta perioada, incarceratii apti de munca lucreaza la cimp. Astfel, 583 de detinuti, adica toti cei care au voie sa munceasca, ies, zilnic, la munca. Pentru o ora de munca, beneficiarul plateste aproximativ 10.000 lei. Din aceasta suma, detinutii cistiga 10%. Majoritatea incarceratilor prefera, insa, sa presteze servicii, nu pentru banii obtinuti, ci pentru faptul ca li se reduce din pedeapsa. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii