Invatamint teologic la "Dunarea de Jos"

vineri, 26 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Invatamint teologic la "Dunarea de Jos"

In scopul formarii slujitorilor sfintelor altare, a personalului auxiliar de la parohii, precum si pentru asigurarea cadrelor didactice calificate in vederea predarii orelor de religie in scolile de stat, in cele cinci scoli teologice din Eparhia Dunarii de Jos continua procesul instructiv – educativ initiat de Episcopul dr. Casian Craciun. Este vorba de Scoala de Cintareti Bisericesti Braila, Scoala Postliceala Teologico – Sanitara Braila, Scoala de Cintareti Bisericesti "Sf. Ioan Damaschin" Tecuci (jud. Galati), Seminarul Teologic "Sf. Andrei" Galati si, nu in ultimul rind, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie a Univesitatii "Dunarea de Jos" Galati. Scoala de Cintareti Bisericesti – potrivit raportului de activitate prezentat Adunarii Eparhiale din ianuarie 1999, intrunita la Palatul Episcopal din Galati – a functionat si in 1998 in cladirea Liceului Pedagogic. Corpul profesoral al scolii a fost format din sase preoti, la un numar de trei clase, totalizind 77 elevi.
Pe linga instruirea teoretica, viitorii cintaretii bisericesti au participat la un program de practica liturgica desfasurat in citeva biserici din Braila. Ei au fost antrenati in activitati misionar-filantropice si culturale organizate in spitalele, azilele si locurile de detinere ale orasului si s-au remarcat in diferite spectacole si concerte cu caracter crestin. Anul 1998 a marcat o premiera in scurta istorie a institutiei deoarece, in vara, prima promotie de cintareti bisericesti a absolvit scoala. Cea mai mare parte a absolventilor a fost incadrata pe posturile vacante de cintareti la parohiile din Braila si Galati. In anul scolar 1998/1999, la Scoala de Cintareti Bisericesti Braila au fost admisi, in anul l, 25 de elevi.
Scoala Postliceala Teologica Sanitara din Braila si-a desfasurat activitatea inca de la infiintare in incinta Grupului Scolar Sanitar. In anul scolar 1997/1998 aici au functionat 9 clase cu un numar de 108 elevi, iar in anul scolar 1998/1999, 100 de elevi. Elevii au fost pregatiti in spatiul Grupului Sanitar, iar practica au desfasurat-o in spitalele din Braila, concomitent cu instruirea teologica. Ei au sprijinit totdeauna activitatile misionar-filantropice organizate in spitale la Duminica Ortodoxiei, de asemenea in ziua Sf. Cruci si a Sf. Mucenic Pantelimon.
In 1998, au absolvit Scoala Postliceala Teologico – Sanitara 29 asistente medicale cu dubla specializare (prima promotie), pregatite sa intareasca in credinta si nadejde pe cei suferinzi si sa le vindece ranile.
In Eparhia Dunarii de Jos fiinteaza Facultatea de Litere, Istorie si Teologie (sectia Teologie-Litere) a Universitatii "Dunarea de Jos". Trei lectori, un conferentiar si doi asistenti universitari – coordonati de prof. univ. dr. Necula Nicolae – pregatesc in anul universitar 1998/1999 un numar de 132 de studenti, dintre care trei din Republica Moldova. Pe de alta parte, Seminarul Teologic "Sf. Andrei" Galati a dispus in anul scolar 1997/1998 de 19 cadre didactice, dintre care 7 preoti. Primul semestru al anului scolar 1998/1999 a debutat cu un numar de 174 elevi, dintre care 12 sint basarabeni. Seminarul dispune de o biblioteca cu peste 5.100 de volume.
In fine, Scoala de Cintareti Bisericesti "Sf. Ioan Damaschin" din Tecuci a fost infiintata in 1997. In prezent, aici invata 78 de elevi. (Marian GHEORGHE)

Comentarii