Ivan decapiteaza SNP

miercuri, 14 iunie 2000, 23:00
6 MIN
 Ivan decapiteaza SNP

Surprizele in ancheta declansata luna trecuta de Parchetul de pe linga Tribunalul Braila la PECO par sa nu se mai termine. Totul a culminat, ieri dimineata, cu arestarea lui Ioan Popa (48 ani), directorul general al Societatii Nationale a Petrolului "Petrom" SA, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, forma calificata. Popa, care risca pina la 15 ani de inchisoare, a fost audiat de prim-procurorul Brailei, Gheorghe Ivan, in prezenta procurorului general de la Curtea de Apel Galati, Constantin Bulgaru, totul fiind inregistrat pe caseta video.
Ioan Popa a fost numit director general al Regiei Autonome a Petrolului, cum se numea la acea vreme, in anul 1992, fiind totodata si presedinte al Consiliului de Administratie. Din anul 1997, cind regia s-a transformat in Societate Nationala a Petrolului, Popa a ramas director general si membru in Consiliul de Administratie.
Dupa cum ne-a informat, ieri, prim-procurorul Gheorghe Ivan, in martie 1999, Ioan Popa a emis o instructiune, conform careia sucursalelor din toata tara li se interzicea sa faca noi livrari catre agentii comerciali, daca ultimele livrari de produse petroliere catre aceleasi societati nu fusesera decontate.
Gheorghe Ivan ne-a mai spus ca, nerespectind propria dispozitie, directorul general al "Petrom" SA – incalcind totodata si alte instructiuni ale societatii – a aprobat, in ziua de 8 aprilie 1999, livrarea unor mari cantitati de produse petroliere catre SC "Insula Mare a Brailei" SA, cunoscind faptul ca IMB avea, la acea data, un debit de 887.000.000 lei. De asemenea, pe 21 august 1999, Ioan Popa a aprobat din nou livrarea de combustibil catre IMB SA, desi ultimele livrari nu fusesera onorate.
"Astfel, SNP «Petrom» SA a fost prejudiciat cu suma totala de 16.635.321.266 lei – numai de catre Insula Mare a Brailei – urmare a incalcarii acelor dispozitii, afara de penalitatile aferente", ne-a declarat prim-procurorul Ivan. Conform sursei citate, in ziua de 6 septembrie 1999, acelasi director general a aprobat livrarea catre SC "Ina Company Agrozotehnica" SRL Bucuresti – firma administrata de Nicolae Misirliu, arestat in prezent si el in acelasi dosar – a unei cantitati de produse petroliere, stiind ca acea firma avea un debit de 650.000.000 lei catre PECO, inca din anii 1997-1998.
Debitul provenea din livrari anterioare, aprobate de conducerea sucursalei Braila, adica de Stelian Negru si Catalina Apostolescu (si ei arestati). Actiunea lui Popa a dus la crearea unui prejudiciu total de 816.085.711 lei, in dauna SN "Petrom".
In ce priveste modalitatile de efectuare a livrarilor, anchetatorii ne-au spus ca ele s-au efectuat pe baza de contract – in cazul IMB – si file cec fara acoperire in cont, in cazul "Ina Company".
"Aprobarile pentru obtinerea acestor cantitati de produse petroliere au fost date in scris, nu verbal. Audiat in legatura cu faptele de care este invinuit, dl. Popa a spus ca a aprobat cererile depuse la mapa, ca sa ajute Insula Mare a Brailei. In mod normal, aceste cereri ar fi trebuit aprobate de conducerea sucursalei", a mai spus prim-procurorul Gheorghe Ivan.
Ioan Popa a fost adus marti seara la Braila, de doi ofiteri de Politie, in baza unui mandat de aducere semnat de Gheorghe Ivan. Dupa mai multe ore de ancheta, el a fost arestat pentru 5 zile, invinuirea fiind de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Prejudiciul total adus Sucursalei PECO Braila din cadrul SNP "Petrom" SA, numai in acest dosar, este de aproape 29 miliarde lei, iar numarul celor implicati a ajuns la 16, majoritatea fiind arestati. Ancheta insa este departe de a fi definitivata.
Filmul intregii operatiuni
Primele informatii despre "saltarea" de catre politistii braileni a lui Ioan Popa, de la sediul central al SNP, au aparut la ora 16.00. Plecarea de la Bucuresti spre Braila s-a produs insa mai tirziu, in jurul orei 19.00, politistii nostri intimpinind niscaiva greutati pina sa porneasca efectiv spre Parchetul Judetean Braila.
La sediul Parchetului, dupa ora 20.00 a sosit Constantin Bulgaru, procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, care avea sa participe la audieri, alaturi de Gheorghe Ivan, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila. In jurul orei 20.45, a ajuns la sediu si convoiul de la Bucuresti.
Ioan Popa a fost transportat intr-un Volkswagen Vento al IPJ, insotit de doi politisti, autoturismul Politiei fiind insotit de un Ford Explorer al "Petrom", cu numarul B 33 SNP, in care se aflau avocatii numarului 1 al Societatii Nationale a Petrolului si alti doi insotitori. Ioan Popa a fost coborit din Vento-ul Politiei si condus de politisti in biroul prim-procurorului Ivan.
Audierea a inceput in jurul orei 21.00 si avea sa dureze aproape 7 ore. In sediul Parchetului a intrat, dupa ora 21.30 si col. Antonel Colceag, inspector-sef adjunct al IPJ, urmat, dupa circa jumatate de ora, de inspectorul-sef Traian Jipa, semn ca treaba e groasa rau. Prin preajma Parchetului s-a aflat tot timpul cit au durat audierile si mr. Chirita Codirla, sef Serviciu Economico-Financiar din cadrul IPJ.
Ieri dimineata, in jurul orei 3.45, directorul general al SNP "Petrom" avea sa iasa, impreuna cu politistii care l-au adus si cu cei doi avocati ai sai din sediul Parchetului. Vizibil demoralizat, Ioan Popa a refuzat sa dea vreo declaratie redactorului nostru prezent la fata locului, lasindu-i pe avocati sa o faca. Interpelati, acestia au adoptat aceeasi atitudine. Popa s-a indreptat, de unul singur aproape, spre trotuarul din fata sediului Parchetului, cu haina in mina, afisind o mina cazuta, care nu lasa sa se inteleaga daca aceasta se datoreaza solutiei data de Parchet sau oboselii. Prima impresie a fost aceea ca se va deplasa spre Fordul SNP si ca va pleca spre Bucuresti. Aproape brusc, de bunavoie si nesilit de nimeni, directorul general al SNP "Petrom" s-a indreptat spre Vento-ul Politiei, urcindu-se pe bancheta din spate, politistii alaturindu-i-se in clipele urmatoare. Acesta a fost semnul ca, pentru Ioan Popa, lucrurile nu stau deloc bine. Imediat, Volkwagen-ul a demarat spre arestul IPJ Braila, unde Ioan Popa va sta un timp de 5 zile, cel putin.
La citeva minute, au coborit si sefii Parchetelor si ai Politiei, prim-procurorul Gheorghe Ivan facind prima declaratie referitoare la situatia directorului general al SNP: "Pe numele acestuia s-a emis un mandat de arestare pentru o perioada de 5 zile, fiind acuzat de abuz in serviciu in forma calificata, fapta pentru care pedeapsa este cuprinsa intre 5 si 15 ani de inchisoare. Acesta a dispus livrarea de produse petroliere catre SC IMB SA Braila si SC «Ina Company Agrozootehnica» Bucuresti, incalcind instructiunile emise chiar de el si cauzind, astfel, un prejudiciu in suma de aproximativ 17 miliarde lei. Ancheta continua."
O singura dilema
In ancheta din cazul "Popa-SNP" planeaza, insa, o singura dilema, a carei rezolvare nu a aparut, inca, pina ieri. Desi prim-procurorul Gheorghe Ivan declara ca directorul general al SNP "Petrom" a mai fost la Parchetul Braila in ziua de vineri, 9 iunie a.c., Ioan Popa dezminte aceasta informatie. Curios este insa ca in acea vineri un Ioan Nicolae Popa – care s-a prezentat drept director general al SNP – chiar a fost la Parchet, solicitind o audienta la primul procuror intr-un dosar penal care o priveste pe o nepoata de-a sa si aflat pe rol la Judecatoria Braila, reclamind ca judecarea acestuia se tergiverseaza. Cu aceasta ocazie, prim-procurorul Gheorghe Ivan i-a atras atentia lui Popa sa se prezinte, marti, ora 10.00, la Parchetul Judetean, cu o serie de documente ale SNP. Cum acesta nu s-a conformat, directorul general al SNP a fost adus alaltaseara cu mandat de aducere.
Culmea este ca Ioan Popa ne-a declarat, marti seara, la intrarea in sediul Parchetului, inainte de a fi audiat, ca nicidecum nu s-a aflat vineri, 9 iunie, la Braila, deci cu atit mai putin ar fi putut sa aiba o discutie in acea zi cu prim-procurorul Gheorghe Ivan. Acesta din urma, insa, spune, cu certitudine, ca acel Ioan Popa audiat marti noapte a fost si vineri la Parchet, dar ca acum s-ar mai fi tuns, probabil tocmai pentru a-l induce in eroare. "Vom lamuri si aceasta situatie curind. Sintem pe drumul cel bun", a aratat prim-procurorul Ivan. (Marian GHEORGHE, Mircea DOAGA)

Comentarii