Liderul ANI-FNI Braila, suspectat de inselaciune

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Liderul ANI-FNI Braila, suspectat de inselaciune

Politia Economica a intrat saptamina aceasta pe firul unei actiuni dubioase desfasurate de unul din liderii celor doua asociatii locale in care s-au constituit pagubitii de la FNI.
Fanica Enciu, un fost subofiter de politie, a pus bazele ANI-FNI Braila fara sa posede acte legale eliberate de Judecatorie, s-a autointitulat sef, a strins taxe de 60 milioane lei de la membrii cotizanti si a depus banii intr-un cont personal la BRD. Organizatia lui Enciu nu are comisie de cenzori si nici casier, acesta efectuind singur operatiunile contabile, elemente care constituie o incalcare flagranta a legislatiei in vigoare si a OUG nr. 26/2000. Enciu declara ca a manipulat banii si actele asociatiei in baza unei imputerniciri primite de la presedintele ANI-FNI Bucuresti, dar sustine ca n-a stiut ca actul respectiv trebuia autentificat la notariat.
Mai mult, Fanica Enciu nu poseda o hotarire judecatoreasca ce i-ar putea permite functionarea legala a asociatiei sale, fapt confirmat de Politie. Asupra expolitistului Enciu planeaza acum banuieli cu privire la o posibila infractiune de inselaciune.
In urma prabusirii Fondului National de Investitii, cei 16.000 de braileni ruinati s-au constituit in doua asociatii care sa le reprezinte interesele: "Asociatia Investitorilor Pagubiti de FNI" Braila (API-FNI), avindu-l ca presedinte pe Dumitru Grosu si "Asociatia Nationala a Investitorilor FNI" Braila, condusa de Fanica Enciu.
Daca Grosu a facut toate demersurile pentru ca organizatia condusa de el sa functioneze perfect legal, "adversarul" sau, Enciu, a optat pentru o asociatie de tip fantoma: fara acte legale dar capabila sa stringa taxe de la pagubitii care au aderat la organizatia sa.
60 de milioane virite de Enciu in contul personal
In urma unei sesizari primite zilele trecute la IPJ, sefii Politiei Judetene au dispus declansarea unei anchete care sa verifice legalitatea constituirii ANI-FNI Braila conduse de Fanica Enciu, cercetarile fiind instrumentate de capitanul Gabriel Matei de la Serviciul Economico-Financiar.
Din informatiile pe care le detinem, organizatia incropita de Enciu numara peste 3000 de membri, fiecare dintre acestia cotizind cu cite 20.000 lei. Despre banii astfel strinsi de la aderentii la ANI-FNI, adica circa 60 milioane lei, "Monitorul" detine informatii ca respectiva suma a poposit in contul personal al fostului subofiter MI, ajuns acum liderul susnumitei asociatii.
Referitor la modul cum s-au pus bazele asa-zisei filiale locale a ANI-FNI, Adrian Trifan, vicepresedintele organizatiei AIP – FNI (miscare condusa de Dumitru Grosu – n.n.) ne-a declarat: "Grupul Enciu nu dispune de o hotarire judecatoreasca emisa de Judecatoria Braila, care sa-i certifice calitatea de persoana juridica. Fiind vorba de interesele oamenilor si de banii lor, actiunea lui Enciu trebuia sa fie legala. S-a propus grupului condus de Enciu o intilnire, in prezenta unui jurist, in vederea asigurarii unitatii investitorilor. La aceste discutii dorim sa se clarifice urmatoarele: pe numele cui se afla depusi in banca banii strinsi de grupul Enciu; cine beneficiaza de dobinda rezultata din aceasta suma; care este baza legala a incasarii cotizatiilor (taxe de inscriere) in valoare de 20.000 lei si ce notar a inscris autentificarea imputernicirii ANI-FNI Bucuresti; cum se face, concret, evidenta contabila a sumelor incasate si cheltuite; in ce baza si-au confectionat stampila si cum se tine evidenta documentelor cu regim special?".
Prin investigatii proprii, "Monitorul" a reusit sa afle anumite aspecte din activitatea organizatiei conduse de Enciu. Intr-adevar, Enciu poseda o imputernicire semnata de Ovidiu Mazilescu – (presedintele ANI-FNI Bucuresti) – prin care acesta este mandatat sa reprezinte investitorii braileni inscrisi in ANI-FNI, insa actul respectiv nu este autentificat la notariat. Conform OUG 26/2000, Enciu ar fi trebuit sa depuna 1,5 milioane lei intr-un cont bancar, sub forma de capital social, apoi sa organizeze un comitet alcatuit din presedinte, vicepresedinte si cel putin 3 membri, o comisie de cenzori cu numar impar de membri si sa aiba un casier, lucruri pe care liderul ANI-FNI Braila nu le-a facut.
Mai mult decit atit, Enciu nu a facut diligentele necesare catre Judecatoria Braila pentru a obtine o hotarire care sa-i permita organizatiei sale sa functioneze legal, cu statut de personalitate juridica.
Un ex-politist suspectat de inselaciune
Contactat de reporterii nostri, Fanica Enciu a gasit niste raspunsuri de-a dreptul puerile la intrebarile lansate de grupul legal constituit aflat sub conducerea lui Grosu: "Am o imputernicire si o hotarire autentificata la Bucuresti, (eronat: imputernicirea lui Enciu nu este autentificata! – n.n.). (…) N-am stiut ca aceasta imputernicire trebuia autentificata (a schimbat Enciu macazul, contrazicindu-se singur – n.n.). E prima data cind aud acest lucru (…) Am adunat aproape 60 milioane lei, taxa de 20.000 lei perceputa de la fiecare membru al asociatiei. Aceasta taxa am perceput-o in baza unei hotariri luate la Hotel Parc, in data de 25 iunie, in cadrul Adunarii Generale a investitorilor FNI. Acesti 60 milioane i-am depus intr-un cont la BRD. Din banii strinsi am cheltuit aproximativ 3 milioane lei pe cereri xerox, chitantiere si stampile."
Surse demne de incredere din cadrul Politiei ne-au declarat urmatoarele: ofiterii de la Economic cerceteaza modul in care Enciu a strins bani de la investitorii pagubiti, ce-a facut cu ei si cine i-a dat dreptul de-a folosi o stampila a carei provenienta este cel putin bizara. Aceleasi surse ne-au informat ca singura asociatie care functioneaza legal este AIP-FNI, condusa de Dumitru Grosu, si ca gruparea lui Enciu este total in afara legii. Despre Fanica Enciu, ex-subofiterul MI care sustine ca n-a stiut ce si cum, politia a lasat sa se inteleaga ca acesta este suspectat de inselaciune.
Daca supozitiile anchetatorilor se vor confirma, vom asista la primul caz de escrocherie "post FNI-ista", facuta de un pagubit FNI chiar pe spinarea confratilor sai de suferinta. Vom reveni. (Nicu MATEI, Daniela TUPEA)

Comentarii