Locatarii cu masina si bijuterii nu au dreptul la ajutoare de caldura

marți, 20 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Locatarii cu masina si bijuterii nu au dreptul la ajutoare de caldura

Pentru a beneficia de ajutoare de caldura, familiile cu venituri reduse trebuie sa demonstreze ca intr-adevar sint atit de sarace pentru se bucura de mila statului, incit nici n-au dupa ce bea apa. Acordarea ajutoarelor banesti se face, ca in fiecare an, in functie de venitul mediu net lunar de persoana, care se calculeaza in conformitate cu prevederile Legii ajutorului social nr. 67/1995.
Conform acesteia, "daca familia are in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare arenda, chiriile, alte fructe naturale, industriale, civile, produse de acestea, precum si veniturile care se pot obtine din valorificarea bunurilor respective, sub conditia pastrarii locuintei si a bunurilor necesare nevoilor familiale". Problema este ca respectiva lege nu considera nici masina un bun necesar nevoilor unei familii. Cu alte cuvinte, familiile care detin un autoturism – indiferent de marca, inca o locuinta – in afara celei in care locuieste – teren agricol sau bijuterii "inutile", de valoare, din care s-ar putea obtine venituri – din inchirierea acestora sau vinzarea lor – nu mai au dreptul la ajutoare de caldura. Astfel, se considera ca, din moment ce detii o masina si-ti permiti sa platesti asigurarea si benzina necesara sau teren pe care se presupune ca se cultiva ceva din care se pot obtine venituri suplimentare, iti poti achita si energia termica la intretinere.
Din pacate, legea nu face nici o diferentiere intre propietarul unui "Mercedes" ultimul tip si cel al unui "Lastun", de exemplu. Desigur, nimeni nu poate sti, pe de alta parte, ce bijuterii detine fiecare prin casa sau ce valoare au acestea, asa ca tot declaratia pe propria raspundere ramine de baza.
"Multi se supara cind aud de aceste prevederi, ca ce, daca au o masina, gata, sint bogati?! Exista o lege, nu au de ce sa se supere pe Primarie", declara Niculita Feodor, directorul Directiei de Asistenta si Protectie Sociala. (Mircea DOAGA)

Comentarii