Macrolovitura pentru microintreprinderi

vineri, 24 august 2001, 23:00
4 MIN
 Macrolovitura pentru microintreprinderi

Incepind cu 1 septembrie, toate microintreprinderile din Romania vor trece la un nou sistem de impozitare, care, cu siguranta, nu prea le va pica bine multor mici patroni, fie ei autohtoni sau nu. Practic, micile societati, obisnuite sa nu prea aiba profit – de unde si impozitul aferent era aproape zero – vor plati, de acum incolo, impozit calculat la veniturile realizate.
Acestea sint prezentate de nou aparuta Ordonanta a Guvernului, nr. 24/2001, privind impunerea microintreprinderilor, publicata zilele trecute, in "Monitorul Oficial", si care intra in vigoare incepind cu 1 septembrie.
Ordonanta prevede ca toate microintreprinderile sint obligate la plata unui impozit aplicat asupra veniturilor obtinute din orice sursa, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele trei conditii: sint producatoare de bunuri materiale, presteaza servicii sau/si desfasoara activitate de comert; au pina la 9 salariati; au realizat venituri, reprezentind echivalentul in lei de pina la 100.000 Euro inclusiv – in jur de 2,7 miliarde de lei, in prezent.
Nu intra sub incidenta Ordonantei 24/2001 bancile, societatile de asigurare-reasigurare, societatile de investitii, de depozitare, de intermediere a valorilor mobiliare si cele cu activitate exclusiv de comert exterior.
Impozitul pentru microintreprinderi va fi de 1,5% din suma totala a veniturilor trimestriale, obtinute din orice sursa. Pe de alta parte, microintreprinderile care desfasoara activitati de productie de bunuri materiale si/sau presteaza servicii, in cazul in care efectueaza investitii din profit – in active corporale si necorporale amortizabile (cladiri, masini, utilaje, actiuni etc.) – vor beneficia de scaderea acestora din impozitul datorat.
Evident, suma reducerii nu poate fi mai mare decit impozitul datorat pe intregul an fiscal.
Investitiile realizate vor ramine obligatoriu in patrimoniul microintreprinderilor, pentru o perioada egala cel putin cu jumatate din durata de functionare a acestora. In caz contrar, respectivei societati i se recalculeaza impozitul pentru perioada in care a beneficiat de reducere, la care se vor aplica si penalitati.
Plata impozitului de 1,5% din venituri se face in lei, trimestrial, pina la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator.
In plus, microintreprinderile vor beneficia de reducerea impozitului in proportie de 20%, in cazul in care creeaza noi locuri de munca, in urmatoarele conditii: forta de munca nou angajata reprezinta o zecime din personalul existent anterior in societate si personalul este angajat cu contract individual de munca. Reducerea impozitului se aplica pentru perioada in care noii angajati ramin in societate si nu se efectueaza alte disponibilizari.
Lovitura cu dus si intors
Noua reglementare referitoare la micile societati poate fi privita din doua puncte de vedere: ca pe o facilitate facuta micilor patroni sau ca pe o napasta cazuta pe capul acestora. In ambele cazuri, exista un adevar.
Sa platesti impozit de 1,5% din suma veniturilor, in loc de 25% din profitul brut, poate fi considerat, de unii, o binecuvintare. Sa luam, de exemplu, o societate care indeplineste conditiile impuse in ordonanta, pentru a fi considerata microintreprindere. Sa spunem ca aceasta realizeaza, intr-un an, venituri de 2 miliarde si cheltuieli de 1,5 miliarde, deci un profit brut de 500 milioane. La acesta, impozitul pe care il platea statului – 25% – reprezinta 125 milioane. Platind impozit de doar 1,5% din venituri, asta ar insemna 30 de milioane lei.
Sa luam, insa, o alta societate, care, la un venit total de 2 miliarde lei, inregistreaza cheltuieli de 1.950.000.000 lei, deci un profit brut de 50 milioane. La un impozit de 25% din profit, asta ar insemna doar 12,5 milioane, dar, la un impozit de 1,5% din venituri, suma pe care o va plati statului va fi de 30 milioane, indiferent de rata profitului. Problema este ca foarte multe SRL-uri mici realizeaza profituri insignifiante, fie din neputinta, fie prin fentatul statului. Pacalirea statului e simpla: transformi profitul in cheltuieli – fictive, insa -, introducind in firma facturi peste facturi, iar banii intra, astfel, direct in buzunarul patronului.
Pentru acestia, Ordonanta 24/2001 este usturatoare. E clar ca statul s-a gindit ca, daca, in general, de la aceste firmulite nu vede aproape nici un ban prin sistemul clasic de impozitare, e musai sa introduca unul nou, special pentru ele.
Pe de alta parte, insa, ordonanta vine in sprijinul microintreprinderilor din productie si servicii. Statul le forteaza pe acestea, intr-un fel, sa se dezvolte, fiind scutite de impozit, daca reinvestesc sume egale cu valoarea impozitului ce ar fi trebuit platit.
"Tot nu vad bani de la tine, ca si pina acum, dar macar dezvolta-te" – pare a fi mesajul pe care statul il transmite acestor firme.
Micile societati de comert au fost omise de la aceasta facilitate, trebuind sa achite acel impozit de 1,5% din venituri.
Cert este ca e greu de precizat, cel putin deocamdata, daca aceasta ordonanta vine in sprijinul micilor firme sau impotriva lor. Rezultatele vor stabili, insa, verdictul. (Mircea DOAGA)

Comentarii