Magistrala de termoficare fisiie din nou

luni, 17 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Magistrala de termoficare fisiie din nou

Magistrala de termoficare ar putea fi oricind inchisa din cauza incasarilor foarte mici pe care le realizeaza furnizorii de servicii si de combustibil. Practic, "Distrigaz" sta permanent cu ochii pe robinetul conductei ce alimenteaza SC CET SA cu gaze naturale. Aceasta, din cauza ca furnizorul de gaze nu este deloc multumit de ceea ce primeste de la CET – singurul producator, cel putin in prezent, de agent termic pentru blocurile racordate la magistrala de termoficare. "Distrigaz" are de incasat peste 100 de miliarde de lei, amenintind sa sisteze alimentarea SC CET SA daca nu-si primeste banii. Povestea nu e noua, dar ritmul incasarilor pe lantul asociatii – "Aptercol" – CET – "Distrigaz", foarte slab, face ca pericolul opririi apei calde sa planeze permanent asupra consumatorilor racordati la magistrala.
Saptamina trecuta, "Distrigaz" a fost la un pas de a opri alimentarea cu gaze a CET SA, dupa cum ne-a precizat directorul societatii brailene, Vasile Muntenita. "A trebuit sa ducem munca de lamurire, sa promitem plata reesalonata, sa ne luam angajamente etc. Momentan, lucrurile s-au rezolvat. Dar numai momentan. E clar ca trebuie sa se efectueze plati – incepind cu populatia si pina la nivelul societatii noastre", ne-a declarat directorul Muntenita.
"Aptercol" se plinge, la rindul sau, ca incasarile zilnice de la populatie se situeaza la doar un sfert din nivelul normal.
"Noi am incercat fel de fel de variante pentru a reduce datoriile noastre catre «Distrigaz»", a continuat Vasile Muntenita. "Noi avem de recuperat miliarde de lei si de la «Electrica», bani pe care, daca i-am primi, i-am plati «Distrigaz»-ului. Am incercat sa obtin o compensare intre datoriile «Electrica» SA catre CET cu cele ale CET catre «Distrigaz», deoarece ambele societati apartin Ministerului Industriilor. Nu s-a aprobat, insa, o astfel de compensare."
In contextul actual, CET a declansat propria actiune de recuperare a datoriilor de la asociatii. "Nu e vorba de o recuperare directa. Am solicitat «Aptercol»-ului informatii cu privire la toti debitorii sai, sa mergem si noi direct in teren, sa vedem cum stau lucrurile, daca asa stau lucrurile, cine si cit are de achitat pentru energie termica. Am trimis citiva oameni de-ai nostri la asociatii, pentru a vedea situatia de la fata locului. Analizam chiar posibilitatea de a-i debransa – acolo unde este posibil – pe rau-platnici. Trebuie gasita, totusi, o modalitate de recuperare a creantelor", a spus sursa citata.
Directorul Muntenita a atras atentia populatiei ca trebuie sa-si achite restantele si sa nu se lase dusa de valul subventionarii, de catre Guvern, a unui sfert din costul caldurii, caci astfel nu vor rezolva nimic. (Mircea DOAGA)

Comentarii