Milioane de dolari bat la poarta "Dunacor"

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
4 MIN
 Milioane de dolari bat la poarta "Dunacor"

Dupa ce a cumparat cea mai mare parte din cladirile fabricilor din "Dunacor" SA, SC PAL SA Braila e pregatita sa investeasca pe platforma fostului combinat chimic peste 25 de milioane de dolari.
PAL a adjudecat 4 mari sectii ale combinatului – cladirile fabricilor de celofibra I, celofibra II, cord si magazia tehnica -, in scopul unei investitii care, de departe, ar fi cea mai mare din judetul Braila. In halele de zeci de hectare cumparate in combinat, actionarul majoritar al PAL, holdingul elvetian "Merona" AG, intentioneaza sa deschida, in timp, o noua fabrica de p.a.l. si doua fabrici de mobila, in care vor lucra sute de braileni.
"Speram sa ducem la bun sfirsit aceste investitii, de peste 25 de milioane de dolari. Prima dintre ele este fabrica de p.a.l. melaminat, pe care speram sa o putem pune in functiune la sfirsitul acestui an. Din pacate, insa, data fiind situatia actuala de la «Dunacor» – blocarea lichidarii administrative – avem marea temere ca o sa fim intirziati in demararea investitiei", ne-a declarat directorul general al PAL SA, Mihail Sutu.
Deja, utilajele pentru aceasta fabrica sint contractate in Austria, iar doua echipe de lucratori au plecat in aceasta tara, la specializare.
Noua fabrica va putea produce 750 metri cubi de p.a.l. melaminat pe zi, dublu fata de cea veche, a precizat Edmond Esrig, consilierul directorului general. Numai aici, ar urma sa lucreze 200 de braileni. "Ii vom reangaja, in primul rind, pe fostii salariati ai vechii fabrici de p.a.l., pentru ca avem nevoie de oameni cu experienta, dar vor fi locuri destule si pentru alti braileni fara loc de munca in prezent, si sint prea multi chiar. In circa trei luni, utilajele vor incepe sa soseasca", a adaugat directorul general Sutu.
Mihail Sutu trage, insa, un semnal de alarma cu privire la situatia actuala din combinat, in perspectiva unei lichidari judiciare si a stoparii lichidarii administrative.
"Lichidarea s-a blocat, iar treaba este foarte incurcata. O alta forma de lichidare nu va insemna decit tergiversarea lucrurilor si va face mai mult rau decit bine. Ar fi de preferat ca actualul lichidator sa duca la bun sfirsit ceea ce a inceput", considera sursa citata.
Lichidarea judiciara – colacul romanesc peste pupaza cu dolari din Elvetia
Reamintim ca vechea fabrica de p.a.l. a SC PAL SA a fost inchisa in 1999, fiind depasita si fizic, si moral. Pe de alta parte, lichidarea administrativa la "Dunacor" s-a blocat dupa ce Curtea de Apel Galati a acceptat cererea de introducere a combinatului in lichidare judiciara, inaintata de doi creditori: Electrica SA Braila si Administratia Nationala a Rezervelor Statului, insa lichidatorul combinatului, SC "Euro Consulting Romania" SRL, ar mai avea la dispozitie cai de atac.
"Electrica" SA Braila anunta, prin vocea directorului de marketing Marius Chioibas, ca e preferabila lichidarea judiciara celei administrative si ca nu va renunta la cererea sa. "Noi n-avem nici o legatura cu investitiile PAL, noi vrem doar sa ne recuperam banii de la «Dunacor», 12 miliarde lei. Societatea noastra considera ca cea mai buna cale este lichidarea judiciara."
In plus, trebuie reamintit ca PAL a cumparat in "Dunacor" doar cladirile si terenul aferent respectivelor sectii, iar utilajele din interiorul acestora au fost achizitionate de alte societati, in vederea dezmembrarii si golirii sectiilor, tocmai pentru ca PAL sa poata demara investitiile.
Termenul la care sectiile "curatate" trebuie predate este 30 iunie a.c., insa si activitatea societatilor care au cumparat utilajele a fost blocata, in unele cazuri, in special din cauza controalelor de tot felul care s-au abatut prin zona.
Pe linga fabrica de p.a.l. melaminat, PAL va mai deschide alte doua fabrici – una mobila de bucatarie si alta de mobilier din lemn masiv.
Data fiind, insa, actuala situatie, actionarul majoritar al PAL – firma elvetiana "Merona" – nu exclude posibilitatea de a renunta la investitia de la Braila, spre a o demara in alt judet sau chiar intr-o tara vecina. In acest fel, PDSR, principalul partid de guvernamint, in al carui program electoral crearea de noi locuri de munca ocupa o pozitie proeminenta, ar fi responsabil pentru paradoxala stare de lucruri care poate duce la pierderea a sute de locuri de munca in judetul nostru, aflat acum pe primul loc in tara in "topul somajului".
Prefectul va discuta situatia cu APAPS
Prefectul Viorel Popescu a apreciat ca "regretabila" decizia instantei, potrivit careia combinatul brailean ar urma sa intre in procedura de lichidare judiciara. "Aceasta hotarire ar putea sa intirzie punerea in functiune a obiectivelor industriale pe care si le-a propus investitorul elvetian." In pofida evidentei acestui pagubos raport de cauzalitate, reprezentantul Guvernului in teritoriu nu a putut decit sa reaminteasca limitele competentelor sale, de autoritate executiva. La remarca "Monitorului" ca sistarea lichidarii administrative a "Dunacor"-ului a urmat solicitarii unor creditori care, ca agenti economici, au ca unic actionar statul, prefectul Popescu a precizat ca, potrivit principiului constitutional al separarii puterilor in stat, "o hotarire judecatoreasca nu poate fi contrazisa". Viorel Popescu a promis ca, astazi, va incerca sa discute cu reprezentantii Autoritatii pentru Privatizare (APAPS) asupra acestei situatii. (Mircea DOAGA, Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii