Misterele de la "Agromec" Faurei

luni, 09 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Misterele de la "Agromec" Faurei

Privatizarea "Agromec"-urilor din judet nu a atras niciodata foarte multi investitori, in general pentru ca situatia lor economico-financiara era dezastruoasa. Cind s-a mai gasit cite un cumparator, FPS a fost nevoit sa-si vinda actiunile la preturi destul de mici, neexistind o cerere adevarata pentru acest sector. In general, cei care au cumparat pachete de la FPS au fost atrasi mai mult de activele si utilajele agricole din aceste "agromec"-uri, multi vinzind o buna parte din ele si lasind, uneori, societatile aproape fara obiectul muncii. "Agromec"-urile sint acele societati care executa lucrari agricole pentru cultivatorii din zonele respective, multe avind chiar ele teren agricol in arenda – din moment ce au, din start, utilajele agricole necesare lucrarilor.
Au fost si exista, inca, si "agromec"-uri a caror situatie economico-financiara nu a fost chiar dezastruoasa, apropiindu-se, undeva, la linia de plutire. "Agromec" Faurei ar putea fi considerat unul dintre acestea.
Pina acum doi ani, pachetul de control al "Agromec" Faurei – 40% din actiuni – a fost detinut de FPS, restul actiunilor find distribuite prin Programul de Privatizare in Masa. Prin septembrie 1998, FPS vinde, pe Piata Extrabursiera RASDAQ, pachetul pe care il detinea la aceasta societate, obtinind in jur de 600 milioane lei – undeva la jumatate din valoarea nominala a unei actiuni – 1000 lei/actiune la acea vreme.
Atunci, cele 40% din actiuni au ajuns in posesia a 3 noi actionari, fiecare cu circa 13,3% printre care se aflau doua societati de valori mobiliare (SVM): "Estinvest" Focsani si "Elda Invest" Galati.
Intre timp, actiunile "Agromec" Faurei s-au tot tranzactionat pe RASDAQ, astfel ca, aproximativ un an mai tirziu – prin octombrie 1999 – in jur de 70% din actiuni erau detinute, in total, de 4 actionari semnificativi: "SVM Estinvest" Focsani, SC "ITA" SA Focsani, Sandel Basarab si Nicolae Lefter – ultimii doi ca persoane fizice. Misterele, insa, abia de aici apar.
S-a desfasurat o sedinta AGA si a fost numit noul Consiliu de Administratie al "Agromec" Faurei, format din 5 membri – trei din partea "Estinvest", unul din partea "ITA" Focsani si o persoana fizica in numele "PPM"-istilor care mai detineau circa 30% din actiuni. Presedinte al CA a fost ales Vasile Epure, care era, insa, si presedintele "Estinvest", director executiv al "ITA" si actionar la cele doua societati din Focsani.
Uite actiunile, nu sint actiunile!
In noiembrie anul trecut, presedintele CA al "Agromec" Faurei ii solicita directorului executiv de atunci al societatii, C. Nicolae, sa incheie un contract cu SVM-ul "Estinvest" pentru cumpararea unor actiuni in valoare de 25.000 lei/bucata, la o societate comerciala "enigmatica", al carei indicativ pe RASDAQ este DRAG. De asemenea, fostului director i s-a solicitat 225 milioane lei in numerar, din incasarile "Agromec", pentru a se cumpara acele actiuni de la respectiva societate "draga", la care "Agromec" urma sa devina, astfel, actionar. Respectivul contract a fost semnat, din partea SVM "Estinvest", de Vasile Epure – care era si presedintele CA al "Agromec" Faurei – iar din partea societatii brailene de directorul executiv de atunci.
In ianuarie 2000, directorul executiv solicita Registrului de actionariat "Regisco" SA Bucuresti – la care era inscris "Agromec" Faurei – structura actionariatului societatii si se descopera ca, printre acestia, cei patru actionari principali initiali nu mai figurau. Cele 70% din actiuni, detinute de acestia, erau trecute la capitolul "depozitare" la "Regisco", fara a mai avea un titular nominalizat. Nu se stia, de asemenea, de cind figurau aceste actiuni ca depozitate, din moment ce in octombrie ’99 ele erau detinute de cei 4 actionari. Curios este ca, in toata aceasta perioada, cei 4 au actionat ca fiind actionari majoritari, structura Consiliului de Administratie raminind aceeasi si in zilele noastre. Tot curios este si faptul ca, desi cei 225 de milioane au fost luati in noiembrie ’99, nu se mai cunoaste cu exactitate daca, pina la urma, "Agromec" Faurei a intrat in posesia actiunilor misterioasei societati DRAG sau daca cele 225 de milioane au fost inapoiate societatii brailene. Desigur, fostul director C. Nicolae a fost inlocuit in ianuarie 2000, la putin timp dupa ce se aflase de noua situatie de la "Regisco".
Misterios ramine si faptul ca, dupa informatiile noastre, noii actionari ai "Agromec" ar fi 4 societati din Galati: "Avicom" SRL, "Sidermet", "Libris" si "Elda Invest" – care detin circa 45-46% din actiuni – plus doua persoane fizice din Braila si Galati.
Toti acestia ar poseda, in total, circa 70% din actiuni – adica exact cit figurau in ianuarie la "Regisco" in depozitare. Ideea e ca nu se stie de la cine au cumparat noii actionari respectivele actiuni si nici cind, deoarece in presa de specialitate nu a aparut inca nimic despre faptul ca "Agromec" Faurei ar avea noi actionari semnificativi, asa cum ar fi trebuit, in mod normal.
Situatia incerta se mentine si in ceea ce priveste productia de anul acesta a "Agromec": 800 tone griu consum si circa 200-250 tone floarea soarelui. Intreaga cantitate a fost livrata societatii "Morarit si Panificatie" Galati – inclusiv floarea soarelui, desi de piine din seminte de floarea-soarelui inca nu s-a auzit pina acum. Interesant este si faptul ca unul dintre creditorii "Agromec", firma "Merticom" SRL Braila, a fost pasata ani de zile de la plata unei datorii mai vechi, de 120 milioane lei – in 1998 – in urma unui contract dintre cele doua, restanta "Agromec"-ului crescind, dupa aplicarea penalitatilor de intirziere – conform clauzelor contractuale – la 50.578 dolari americani (la 16 mai 2000), adica la vreo 1,25 miliarde lei in prezent. Intre timp, "Agromec" a tot vindut din utilajele agricole unor terti pe care le detine, desi firma "Merticom" s-a oferit sa plateasca pe acestea sume de 2-3 ori mai mari decit pretul cu care ele au fost vindute. Mai mult, "Merticom" arata ca a fost refuzata si atunci cind a propus sa cumpere cerealele, cu toate ca oferise, de asemenea, un pret mai bun.
Speram ca toate aceste mistere vor fi descifrate zilele urmatoare. Vom reveni. (Mircea DOAGA)

Comentarii