Narcis Gaube, pedepsit de dincolo de mormint

vineri, 10 aprilie 1998, 23:00
5 MIN
 Narcis Gaube, pedepsit de dincolo de mormint

Dupa ce trei instante judecatoresti l-au "dojenit" blind pe Odrin-Narcis Gaube (18 ani), ucigasul Vioricai Cura (13 ani), Curtea Suprema de Justitie a Romaniei a admis recursul in anulare al procurorului general, obligindu-l pe tinarul vinovat de moartea fetitei de clasa a VI-a la plata sumei de 5 milioane de lei daune morale, catre familia acesteia. Cu aceasta ocazie, magistratii Curtii Supreme nu numai ca "dau lectii" colegilor lor din provincie, dar ii si "urecheste" si considera ca pedeapsa de 2 ani inchisoare, cu suspendare, pe care i-au aplicat-o lui Gaube este mult prea usoara in raport cu fapta comisa.
Originara dintr-o familie modesta, Viorica Cura a fost ucisa in vara lui 1995 chiar pe trecerea de pietoni de catre Narcis Gaube, rasfatatul fiu al fostului notar-sef al Brailei, Georgeta Gaube. Brailenii au fost revoltati atit de nesabuita fapta a tinarului, cit si de condamnarea simbolica – si aceea cu suspendare – pe care a primit-o pentru ucidere din culpa, conducere fara permis si parasirea locului accidentului.
O zi pe care brailenii n-o vor uita niciodata
10 iunie 1995, ora 18.30, profitind de absenta parintilor de acasa, Odrin-Narcis Gaube (17 ani), elev in clasa a XII-a, a urcat la volanul autoturismului BR-01-GNC folosindu-se de cheile lasate de tatal si mama sa. Desi nu era prima data cind facea acest lucru, totusi tinarul – care nu poseda permis de conducere – nu s-a multumit sa circule macar cu o viteza adecvata sau sa respecte cit de cit regulile de circulatie. El a gonit nebuneste pe strada Victoriei, apoi pe Dorobanti pina la Bariera si in continuare pe Calea Calarasilor, cu intentia de a ajunge in centrul orasului.
Rulind cu viteza excesiva dinspre Bariera, Narcis Gaube a observat ca in zona Pietei Concordiei, primele doua benzi ale soselei erau ocupate de autoturismele care oprisera sa acorde prioritate la trecerea de pietoni. In aceasta situatie, tinarul s-a inscris pe spatiul destinat tramvaiului, continuindu-si deplasarea fara sa incetineasca viteza. O secunda mai tirziu, autoturismul condus de Gaube a surprins-o pe Viorica Cura (13 ani) care, insotita de verisoara ei, Roxana, traversa regulamentar strada. Viorica a fost lovita cu aripa din dreapta-fata a autoturismului chiar pe marcajul "trecere pietoni", proiectata in parbriz, apoi aruncata la 8 metri distanta in fata masinii. In loc sa opreasca autoturismul, tinarul iresponsabil si-a continuat drumul fara a incetini viteza, a trecut peste victima si a gonit nebuneste pe strada Grivitei. Cu toate ca a realizat gravitatea faptei sale si desi a fost urmarit de politie de la locul accidentului, Gaube a incercat sa scape de raspundere, refuzind sa se conformeze semnalelor agentilor de circulatie. Pe strada Victoriei, aproape de Mihai Bravu, el a pierdut controlul volanului si a intrat in coliziune cu un stilp.
Viorica Cura, asa dupa cum vor consemna mai tirziu magistratii Curtii Supreme de Justitie, "poate ca ar fi fost salvata daca ar fi fost transportata in 5-10 minute la spital". N-a fost sa fie asa. Fetita a decedat ceva mai tirziu la Spitalul "Sf. Spiridon". Actul medico-legal precizeaza sec cauzele mortii: "hemoragie meningo-cerebrala, consecinta a fracturilor complexe ale craniului, in cadrul unui politraumatism cu echimoze si zone escoriate multiple, fractura clavicula si ruptura de splina cu hemoperitoneu minim".
La locul accidentului, in acea seara fatidica, sute de braileni au putut vedea cu groaza urmele tragediei: singele nevinovat al fetitei de 13 ani, varsat de Narcis Gaube, baiatul rasfatat al fostului notar-sef. Atunci, un val de indignare a cuprins toata Braila. Orasul intreg a fost alaturi de familia indurerata, cerind, impreuna cu aceasta, pedepsirea celui vinovat de moartea Vioricai.
"Nu exista tragedie mai mare"
Odrin-Narcis Gaube a fost gasit vinovat de ucidere din culpa, conducere fara permis si parasirea locului accidentului. Pedeapsa pe care a primit-o a fost insa simbolica. Rind pe rind, Judecatoria Braila (24 octombrie 1995), Tribunalul (5 iulie 1996) si Curtea de Apel Galati (23 septembrie 1996) l-au condamnat pe acesta la 2 ani inchisoare, cu suspendare, respingind constant cererea formulata de tatal victimei, Jan Cura, referitoare la plata daunelor morale.
Cind totul parea ca s-a sfirsit, procurorul general al Romaniei, pe atunci Nicolae Cochinescu, a declarat recurs in anulare impotriva tuturor celor trei decizii judecatoresti, ultima modalitate de atac, folosita in situatii extreme. In mod cu totul suprinzator, judecatorii Emil Ghergut, Dimitrie Onica, Alexandrina Cochinescu si magistratul asistent Alexandru Cirstea de la Curtea Suprema de Justitie i-au "tras de urechi" pe colegii lor braileni si galateni si i-au dat dreptate procurorului general, dispunind ca Narcis Gaube sa plateasca familiei Cura 5 milioane lei daune morale, pentru uciderea fetitei.
"Este in afara de orice indoiala", precizeaza magistratii Curtii Supreme, "ca nu exista tragedie mai mare, durere mai mare decit aceea ca, parinte fiind, sa pierzi un copil perfect sanatos care pleaca la scoala sau la plimbare si nu se mai intoarce acasa pentru ca un iresponsabil (…) se urca la volanul unui bolid, desi nu avea permis de conducere, si, circulind cu viteza pe drumurile publice, ucide o fetita care traversa legal strada."
In documentul judecatorilor de la cea mai inalta instanta a tarii se mai afirma: "Dupa ce ca inculpatul, care a si parasit locul accidentului, dind dovada de lasitate (poate ca minora ar fi fost salvata, in ipoteza ca ar fi fost transportata in 5-10 minute la spital) a fost condamnat la doar 2 ani inchisoare si, culmea, cu suspendare, el a fost absolvit si de plata daunelor morale." Gaube oferise familiei Cura doar un loc de veci la cimitir, in valoare de 187.000 lei.
Epilog
La un an de la tragedie, Odrin-Narcis Gaube – care implinise intre timp 18 ani – a intrat in posesia permisului de conducere, sfidind-o parca pe Viorica pina si dupa moarte. Multi se intreaba insa cum va imparti tinarul Gaube dreptatea, intrucit este student la Facultatea de Drept, viitor jurist. Dumnezeu din cer stie. Putem insa incheia cu intrebarea urmatoare care apartine fostilor colegi ai fetitei disparuta in chip tragic: "Domnilor, cei care ati anchetat «Cazul Gaube», nu v-ati pus niciodata intrebarea ca inimile celor 32 de elevi ai clasei a VI-a a anului 1995 – Liceul «Nicolae Iorga», n-o vor uita-o niciodata pe colega lor, Viorica Cura, careia prin ancheta si verdictul pe care l-ati dat, ati ucis-o inca o data?" (Marian GHEORGHE)

Comentarii